Да разбием мита за котките, че са дистанцирани и независими животни

котка и стопанин Снимка: iStock

Е дин от най-разпространените митове за гальовните животни (наред с този, че имат 9 живота) е този, че те са самостоятелни и дистанцирани животни, които не харесват хора. Всъщност, истината е, че много стопани се примиряват да живеят с котка, която има проблемно поведение без да се замислят от къде идва то и дали могат да помогнат на домашния любимец.

Някои гальовни животни могат да бъдат стресирани, поради минали събития - отгледани от хора, а не от майка или проблеми в приюта, борба за територия на улицата и какво ли още не. Хубаво е, че много хора решават да спасят едно животинче, което е преживяло толкова много, но в същото време стопаните не правят нищо по силите си да се борят с проблемното поведение на домашния любимец у дома. В резултат, на което често чуваме „Моята котка не ме харесва“ или „Котката ми стои далеч от мен и не ми позволява да я галя“.

В миналото мъркащите приятели действително са възприемани като животни, които не подлежат на обучение. В наши дни обаче може да се открие толкова много информация и изследвания, които показват обратното. Котките подлежат на обучение, просто трябва да намерим правилния подход и да отделим време за дресировка.

Хорана рутинно определят котките като самотници и никога не се опитват да разберат от какво всъщност се нуждае животинчето и как да му осигурят компания или забавления, така че то да не се чувства самотно.

Dogsandcats.bg

Съществува много голям проблем с нашето възприятие, че продължаваме да сравняваме котки и кучета и се опитваме да покажем, че един вид е по-добър от другия. Истината е, че те просто са различни същества с различен начин на живот и предпочитания.

Котките наблюдават средата много съсредоточено и понякога изглеждат дистанцирани

котка и стопанинСнимка: iStock

Котките са много настроени към околната среда, защото са хищници. Изострените им сетива са нащрек за звук или миризма на потенциална плячка. Така че това, което може да тълкувате като котка, която е изглежда дистанцирана, всъщност е вашият изящно проектиран спътник, който е готов на всичко. Само защото вашата котка не идва веднага щом я викате или не ви обръща особено внимание когато я галите, не означава, че е дистанцирата, защото може просто да е съсредоточена в друго нещо.

В същото време котките показват привързаност в определени моменти

Мяукащите животни демонстрират привързаност по толкова много начини и може дори да не забележите някои от по-фините. Вашата котка не трябва се намира задължително в скута ви, за да означава, че ви обича. Тя може да се радва да седи до вас или може би дори на няколко метра от вас, но това не означава, че се радва на присъствието ви, а напротив.

Помислете си колко пъти котката ви е търкала главата си във вас, давала ви е една от тези бавно мигащи котешки целувки, мъркала е или ви е „целувала“ с грапавия си език. Това са всички признаци на обич. Повечето гальовни животни се радват да бъдат галени, но не непременно по същия начин, по който вие галите кучето си. Мяукащите приятели не си падат по мачкането на корема за разлика от кучетата, но обожават да ги чешем по бузите, около ушите или под брадичката.

котка и стопанинСнимка: iStock

Някои котки може също да имат предпочитания, когато става въпрос за това къде по тялото им харесва да бъдат галени или за колко време. Някои представители ще се насладят на масаж за продължителни периоди от време, а други предпочитат нежно докосване за кратко.

Замислете се, че вашата котка полага много усилия, за да ви опознае като спътник – какво харесвате, какво не и т.н. – така че ако правите същото, увеличавате шансовете си да имате връзката, която винаги сте искали нея. Котките са невероятни комуникатори и собственото ви коте ви казва толкова много чрез езика на тялото! Обърнете внимание на сигналите и ще научите много.

И все пак - котките са независими животни

Въпреки че е вярно, че гальовните животни са независими и могат да прекарат доста време сами у дома без съществени проблеми (за разлика от кучетата), въпреки това - те не обичат да бъдат сами прекалено дълго. Оставете мъркащия си приятел за два дни сам и вероятно ще разберете, че това не му е любимо.

котка и стопанинСнимка: iStock

Мъркащите приятели обичат стопаните си и се радват те да са наоколо. Дори и да сте в съседната стая, бъдете сигурни, че гальовният спътник е щастлив, че вие сте наоколо. Повечето мъркащи животни не проявяват безпокойство от раздяла по начина, по който кучетата, така че може лесно да пренебрегнем признаците, че котката е тъжна когато е сама.

Природата на котките

Мяукащите животни постоянно се наричат ​​самотни същества и това не е съвсем точно. Котките имат социална структура, изградена около наличието на ресурси. Погрешното схващане може да идва от факта, че тъй като те са малки хищници, те често ловуват сами, защото преследват плячка, която ще осигури достатъчно храна само за един. Мъркащите приятели са уникални и с това, че са хищници, но поради размера си те също са плячка. Това означава, че трябва да бъдат предпазливи в определени ситуации. Затова често могат да дават вид на същества, които стоят на разстояние и предпочитат самотата, а всъщност причината за това е, че те се пазят от евентуални неприятности. Макар и такива да не съществуват във вашия дом, това не значи, че ниформацията не е кодирана в ДНК-то на домашния ви любимец.

  Ако просто погледнете света на вашата котка от нейната гледна точка, ще видите прекрасен спътник, който е готов да ви предложи толкова много любов. Не я сравнявайте с куче - гледайте на нея като на друго животно (каквото тя действително е) и ще си обясните много нейни реакции и действия.

Вижте още:

Как котката показва, че ви обича

6 начина, по които котката ви комуникира с вас

Защо котките бутат главите си в нас

Виж още