Хипоалергенна ли е породата Руска синя котка

Руска синя котка Снимка: iStock

С топаните, които притежават котки, знаят колко мили и забавни могат да бъдат те и колко е позитивен животът с домашен любимец, но за хората с алергии към тях, притежаването на котка просто не е опция. За щастие, съществуват породи котки, които са подходящи за съжителство с хора с алергии и Руските сини котки са едни от тях.

Въпреки това предупреждаваме, че ако искате да се сдобиете с домашен любимец, но страдате от алергия първо следва да се консултирате с алерголог, за да се потвърди наличието на вашата алергия и да обсъдите възможности за съжителство с котка. Дори и да откриете порода или мъркащ приятел, от който не кихате - трябва да имате едно на ум и да наблюдавате дали алергията ви се проявява. Все пак, не е добре за вашето здраве да рискувате, само и само да имате котешки домашен любимец, колкото и да е трудно това решение.

А сега, нека да обсъдим какво е специалното на Руската синя котка и защо би била добър другар на човек, страдащ от алеригя към котки.

Какво причинява алергии към котки?

Руска синя коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Всички котки, включително Руските сини, произвеждат протеин, известен като Fel d 1 в своята козина, кожа, слюнка и урина. Това е основният отключващ фактор за алергии при хора, които са алергични към мъркащи животни. Ако някой, който е алергичен към котки, влезе в контакт с котка, нейната козина или пърхот, ще изпита някаква форма на алергична реакция, включително сърбеж и сълзене на очите, затруднено дишане, кихане или обрив на мястото на контакт.

Докато котките произвеждат редица други протеини, които потенциално могат да отключат някой с алергия, основният виновник е Fel d 1. Ако не сте сигурни дали сте алергични към котки или не, посетете специалист, който може да извърши тестове, за да определи дали Fel d 1 е причината.

Руските сини котки хипоалергенни ли са

Въпреки че нито една котка не е напълно хипоалергенна, Руската синя е доста подходяща. Това е така, защото тези котки линеят по-малко и произвеждат слюнка с по-малко алергени в нея.

Когато мъркащият приятел се почиства с езика си, той разнася слюнката върху козината си, която след това се пренася в околната среда и въздуха. Руската синя котка би могла да предизвика алергична атака при тези, които са много чувствителни към Fel d 1,но все пак порода произвежда по-малко от потенциалния алерген, и се счита за възможно най-близка до хипоалергенна. Това е особено полезно за тези, които страдат само от леки алергии към котки.

Руска синя коткаСнимка: iStock

Линят ли Руските сини котки

Както всяка друга порода котки, Руските сини котки губят козината си, но те линят по-малко от повечето породи. Това е още една причина да са добри за хора с алергии. Когато козината им не пада толкова много в дома, алергичният човек е по-малко вероятно да има реакция към нея.

Тези котки с гъста козина са склонни да линеят минимално през цялата година, с изключение на пролетта и есента. Всички Руски сини имат дебела двойна козина, която е гъсто „опакована“ с множество слоеве козина. Чувства се копринено на допир и ще линее, но предимно два пъти годишно при смяна на сезоните. Така че повечето собственици не трябва да се справят с котешка козина, покриваща дрехите им през цялото време.

Съвети за хора с алергии към котки

Ако страдате от котешки алергии, но все пак искате да притежавате котка, тази порода би могла да е подходяща. За да намалите потенциала за алергична реакция, поддържайте дома си чист с колкото се може по-малко козина, която да се разнася навсякъде. На помощ могат да ви дойдат и пречистватели за въздух с филтри за домашни любимци.

Руска синя коткаСнимка: iStock

Най-важното е да решете котката си редовно, за да сведете падането на козината до минимум. Можете също така да използвате предварително навлажнени кърпички за домашни любимци върху козината на вашата котка няколко пъти седмично, за да премахнете всякакви остатъци от Fel d 1 от слюнката и мастните жлези на вашата котка.

Със сигурност животът с домашен любимец въпреки алергията ви е възможен с повече старание, но въпреки всичко - не пренебрегвайте здравето си, ако нещата се влошат.

Вижте още:

Котките причиняват ли астма на стопаните си

Какво съдържа котешката слюнка

9 хипоалергенни котки за хора с алергии

Подходящи ли са котките без козина за хора с алергии

Виж още