Как да изберем най-добрата профилактика за котки срещу кърлежи

котка кърлеж Снимка: iStock

К ърлежите и болестите, пренасяни от кърлежи, представляват значителна заплаха за здравето на котките, дори и при тези, които живеят на закрито. За щастие има много начини, по които можете да защитите своя котешки приятел. Запознаването с различните видове превантивни средства, как работят и колко често да ги прилагате ще осигури нужната защита на вашия гальовен спътник!

Защо профилактиката срещу кърлежи е важна за котките

Тъй като домашните любимци се интегрират в ежедневието ни, болестите, пренасяни от кърлежи, се увеличават и е важно да се предпазим от тях.

Кърлежите могат да се прикрепят към членовете на вашето домакинство, да излязат в околната среда и да потърсят вашата котка като подходящ домакин. Те могат да се качат на дрехите ви или на друг домашен любимец, след като са били навън, а някои кърлежи могат да бъдат да бъдат намерени дори и у дома.

котка кърлежСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Освен че причиняват дразнене на кожата, вторични кожни инфекции, загуба на кръв и парализа от кърлежи, кърлежите могат да предадат множество заболявания на котките, включително:

 • Туларемия
 • Лаймска болест
 • Анаплазмоза

Какво трябва да знаете, преди да изберете профилактика срещу кърлежи за котки

Богатото разнообразие от средства за профилактика срещу кърлежи включва локално приложение, нашийници и таблетки, чиято ефективност може да бъде от 1 до 8 месеца. Най-добре е да се посъветвате с вашия ветеринарен лекар кой продукт препоръчва за вашия гальовен спътник.

Нещата, които трябва да имате предвид при избора на правилната превенция срещу кърлежи, включват:

 • Възраст и тегло: Някои продукти могат да се използват само ако котката ви е на определена възраст и тегло.
 • Околна среда: Някои продукти са ефективни само срещу определени видове кърлежи, така че не забравяйте да проверите кои кърлежи се срещат често във вашия район.
 • Начин на живот: Някои продукти, като локални продукти, таблетки и яки, може да са по-лесни за употреба от други лекарства.
 • Медицински състояния: Някои продукти не се препоръчват за бременни или кърмещи котки, а други не се препоръчват за по-възрастни представители.
 • Други домашни любимци в дома: Уверете се, че всички домашни любимци в дома са защитени, тъй като те могат да служат като домакини.

Най-добрата профилактика срещу кърлежи за котки

Независимо коя форма на профилактика ще изберете изберете, повечето продукти са предназначени да убият кърлежа или да го накарат да отпадне от гостоприемника си преди предаване на болестта. Това е важно, защото не само предотвратявате заболяване на котката си, но и на други членове на домакинството, включително себе си.

Да проверим котката за кърлежи

котка кърлежСнимка: iStock

Макар че гальовните животни са по-склонни да се сдобият с бълхи - това не значи, че са застраховани срещу кърлежите.

Болестите, пренасяни от кърлежи, се предават, докато кърлежите се хранят с гостоприемника си, което варира от 3 до 48 часа. Ако кърлежите бъдат намерени и отстранени преди този времеви прозорец, шансът за разпространение на болестта значително намалява.

Постоянното проверяване нагальовният домашен любимец за кърлежи и други паразити е жизненоважно за предотвратяване на предаването на болестта. В случай че котката ви излиза навън и дори я разхождате на каишка - проверете след това дали не се е сдобила с някой паразит.

Местата, които трябва да проверите вашата котката са:

 • Клепачите
 • Вътре и около ушите
 • Област на врата/яката
 • Между пръстите на краката
 • Слабините
 • Подмишници
 • Опашка и анална област

котка кърлежСнимка: iStock

Предотвратяването на кърлежи и болести, пренасяни от кърлежи, се извършва безопасно и ефективно с много продукти, налични на пазара. Партнирайте с вашия ветеринарен лекар, за да определите най-добрия вариант за вас и вашата котка.

Вижте още:

Мога ли да се заразя с паразити от котката, ако спи в леглото ми

Кои ваксини трябва да поставим на котка, която живее на открито

Какво да направя, ако за котката ми се закачи кърлеж

Виж още