Как да предпазим котката си от гореща печка

котка в кухня Снимка: iStock

М ного котки знаят, че трябва да се пазят от горещи печки. Повечето от тях усещат топлината, която се излъчва от тях, и могат да предположат, че вероятно не е добра идея да ги докосват. Някои гальовни животни обаче могат да скочат върху горещите печки и да се наранят. Подобни наранявания не са често срещани, но са нещо, за което трябва да помислите като собственик на домашен любимец.

1. Поставете лепкави неща върху плота

Много по-вероятно е котката ви да се изгори на печката, ако е свикнала да скача на плота. За да възпрете котката си да скача там, може да помислите за поставяне на лепкави подложки върху плота. Котките не харесват усещането за лепкавост затова ще ги избягват на всяка цена. Можете да държите тези подложки на плота за кратко време, докато котката ви спре да се опитва да скача.

котка в кухняСнимка: iStock

2. Използвайте отблъскващи миризми с цитруси

Много котки не харесват миризмата на цитрусови плодове. Всъщност един от най-лесните начини за отблъскване на котка от даден район е да напръскате цитрусов аромат. Можете дори да си направите собствен цитрусов почистващ препарат, като използвате портокалови или лимонени кори.

Dogsandcats.bg

3. Използвайте алуминиево фолио

Може да използвате алуминиево фолио, за да възпрете котките да скачат върху повърхности. Гальовните животни не харесват усещането или звука на алуминиевото фолио върху лапите си. Поставянето на алуминиево фолио върху горната част на печката и плота може да възпре котките да скачат върху тях.

Разбира се, не можете да оставяте алуминиевото фолио върху печката, докато е гореща. Ще трябва да го отстраните, преди да започнете да готвите.

4. Блокирайте мястото, така че котката ви да не може да скача там

Ако котката ви има склонност да скача на плота на едно и също място, поставете там нещо, което да го блокира. Това може да бъде нещо като купа с плодове или дори просто да преместите кафемашината си на това място. Ако котката ви вече не може да използва познатото си място за скачане, тя може изобщо да спре да скача върху плота. Това обаче не винаги се получава. Много котки могат просто да решат да намерят друг път до така желаното място.

5. Осигурете други места за катерене

котка в кухняСнимка: iStock

Много котки имат нужда да се катерят. Въпреки това всички мяукащи животни се нуждаят от някаква структура за катерене, на която да се наслаждават от време на време. Осигуряването на такива съоръжения може да попречи на котката ви да се катери по неща като плота и печката.

За предпочитане е да поставите конструкцията в напълно отделна стая, за да възпрепятствате котката да използва плота за катерене. Поставянето му в близост до прозорци е добър вариант, тъй като много котки обичат да седят на него и да гледат през прозореца.

6. Прекарвайте време с котката си

Много мяукащи животни скачат навсякъде или ни преследват, защото искат внимание. Възможно е да прекарвате доста време около плота, така че това е лесен начин за тях да привлекат вниманието ви. Отделянето на време с котката ви, преди да започне поведението си на скачане върху плота, е лесен начин да го предотвратите. Често премахването на необходимостта котката ви да скача върху плота е най-добрият начин да го предотвратите.

котка в кухняСнимка: iStock

7. Осигурете допълнителна стимулация

Някои котки могат да тръгнат да изследват, защото им е скучно. Ако задържите вниманието на котката си на друго място, тя може напълно да забрави за плота и печката. Играчките пъзели са чудесни за това, тъй като могат да занимават котката ви дълго време. Обикновените играчки също са подходящи, особено тези, които съдържат котешка мента. В общи линии всичко, което котката ви харесва, може да отвлече вниманието ѝ и да я измори.

Можете също така да осигурите повече време за индивидуална игра, което ще ви позволи да стимулирате котката си и да прекарате време с нея.

8. Не оставяйте храна на плота

котка в кухняСнимка: iStock

Не трябва да оставяте храна или нещо друго, което може да се стори интересно на котката ви, на плота или на печката. Не искате да насърчавате мъркащия приятел да се качва на плота, а оставянето на храна наоколо ще направи точно това. Освен това много човешки храни не са безопасни за котките. Особено опасни са лукът и чесънът, които често се използват в човешката храна.

Ако сте позволявали на котарака си да се качва на плота, може да е по-трудно да промените навика и да предпазите лапите му от топлината на печката, но не е невъзможно. Най-лесно е да замените поведението с нещо друго. Също така не забравяйте, че превенцията е най-добрата защита. Ако може да ограничите достъпа на котката си до кухнята - защо не? Това ще ви спести много неприятности.

Виж още