Как да си върнем обратно доверието на котката

котка и стопанин Снимка: iStock

С печелването на доверието на котка не е лесна задача. Ако сте направили нещо, за да загубите това доверие, може да бъде трудно да го върнете. Мяущашите животни са независими същества, така че загубата на доверието им означава, че те могат да станат още по-отдалечени, отколкото са и дори може да се крият, когато сте наоколо. В това тази статия ще ви дадем няколко лесни начина да си върнете доверието на вашата котка час по-скоро!

1. Наблюдавайте езика на тялото на котката

Гальовните животни общуват чрез езика на тялото и е най-добре да знаете кога котката ви иска да бъде оставена сама или кога можете да я погалите. Уважавайте това, което котката ви „казва“. Ако тя е седнала далеч от вас, вероятно иска да бъде оставена сама. Дори и да се намира в същата стая като вас - не значи, че винаги иска да я галите. Може да се наслаждава на вашето присъствие, но от разстояние.

2. Уважавайте пространството на вашата котка

котка и стопанинСнимка: iStock

От съществено значение е да уважавате и да давате на котката си пространството, от което се нуждае, за да бъде щастлива и да се чувства защитена. Ако мъркащият домашен любимец е нов във вашия дом, може да му трябва известно време, за да свикне с обстановката. Няма определено време за това, защото всяка котка се приспособява по свой начин. Оставете вашата да избере местата, на които иска да се чувства удобно да прекарва времето си.

Dogsandcats.bg

Не забравяйте, че тези зони трябва да са достъпни за вашата котка, дори след като спечелите нейното доверие и тя се почувства комфортно със заобикалящата я среда, тъй като котките обичат времето, прекарано сами.

3. Оставете котката сама да дойде при вас

Вместо непрекъснато да се опитвате да накарате домашния любимец да излезе, оставете го сам да дойде при вас, когато почувства това. Не забравяйте, че ако вашата котка е в същата стая като вас, тя наблюдава всяко ваше движение. Ако станете внезапно и се втурнете да я погалите, тя едва ли ще реагира благосклонно. Вместо това изчакайте животинчето да се приближи и да се отърка във вас - това със сигурност е знак, че е готово за милувки!

4. Научете границите на котката

котка и стопанинСнимка: iStock

Когато казваме да научите границите на вашата котка, имаме предвид да определите границите на вашата котка да бъде докосвана. Никога не трябва да мушкате, дразните или тормозите котката си по какъвто и да е начин, за да я погалите или да ѝ се порадвате. Най-добре е да предприемете постепенен подход, за да можете да научите кога котката ви е съгласна да я докосвате. не.

5. Уважавайте избора на котката

Винаги трябва да уважавате избора на вашата котка. Например, ако поставите леглото на котката си на определено място, но тя продължава да спи в коша с мръзните ви дрехи - уважете това. Въпреки всичко, ако не искате мъркащият приятел да спи в дрехите ви, дори и да са мръсни - приберете ги. Купете кош за пране, който се затваря или ги съхранявайте на недостъпно място.

Котките са особени същества и може никога да не харесат красивото легло, което сте им купили. И все пак може да се опитвате да ги примамвате в него като поставяте лакомство или хвърляте играчка в него. Може и котката ви постепенно да хареса леглото.

6. Бъдете предвидими

котка и стопанинСнимка: iStock

Единственото нещо, което не искате да правите, когато се опитвате да накарате котката си да ви се довери, е да бъдете непредсказуеми. Мъркащите животни, при най-добрите обстоятелства, обичат нещата да са същите и обичат рутината. Не се хвърляйте внезапно към котката си, дори и много да ѝ се радвате. Може да я стреснете и тя да започне да се страхува от вас, а вие със сигурност не искате това.

7. Използвайте положителен подход, когато обучавате котката си

Никога не крещете, не удряйте и не увещавайте котката си, че не ви вярва и не иска да бъде галена. Ако искате да си върнете доверието на домашния любимец, най-добре е да използвате положителни стимули за обучение. Може да опитате да предложите на котката лакомство винаги, когато ви позволи да я погалите или дойде при вас, когато се обадите. Получаването на лакомство за добро поведение скоро ще накара котката да свърже лакомствата с положително поведение и преди да се усетите, котката ви ще ви се довери отново.

8. Не забравяйте, че любовта и доверието вървят ръка за ръка

Последният начин да си върнете доверието на вашата котка е да запомните, че любовта и доверието вървят ръка за ръка. Ако сте търпеливи и обичате котката си безусловно, тя в крайна сметка ще направи същото за вас. Не принуждавайте мяукащия спътник си да прави нищо. Оставете го сам да дойде при вас, когато той прецени. Ще се радвате, че сте го направили.

котка и стопанинСнимка: iStock

Когато спечелите доверието на вашия котешки спътник, това са няколко от най-простите начини да свършите работата. Притискането на котка никога няма да свърши добре и ще са необходими време и търпение, за да се установи доверителна връзка.

Би било най-добре, ако галите котката си, когато тя иска да бъде галена, и не след дълго ще гледате любимото си предаване по телевизията, а мяукащият домашен любимец ще лежи в скута ви и ще мърка щастливо. Котките са уникални създания, но те обичат с цялото си малко сърце, когато се доверят на някой, който им е дал вечен дом.

Вижте още:

Харесват ли котките, когато галим корема им

Защо котката поставя лапите си върху лицето ми

Как котките използват носовете си за поздрав

Виж още