Как да сменим храната на котката

котешка храна Снимка: iStock

Д окато при едни котки сменянето на котешката храна не представлява проблем, при по-капризните - може да се окаже доста трудна задача. Дори и да ви изглежда непосилно - не притеснявайте. Възможно е да научите или откриете нова подходяща храна за гальовния приятел, но това може да отнеме повече време. PetMD представят няколко полезни съвета как до подходим в тази ситуация и успешно да заменим храната на котката с друга.

Причини за смяна на котешката храна

Да започнем първо от причините, поради които може да ви се наложи да смените котешката храна. Едва ли ви е хрумнало да го направите просто така. Най-често смяната на храната с нова е по препоръка на вашия ветеринарен лекар, поради здравословно състояние. Или може би храната, която вашата котка винаги е яла, е била преустановена или изтеглена, или сега е твърде трудна за намиране или е твърде скъпа.

котешка хранаСнимка: iStock

Може също да се наложи да потърсите нещо ново, ако вашата котка просто изглежда не харесва храната си толкова, колкото преди. Възрастта също играе роля. В даден момент котенцата трябва да преминат към храна за възрастни котки, а възрастните котки в крайна сметка ще преминат към храни за възрастни. Кастрираните/стерилизираните котки се нуждаят от храна за кастрирани котки. Мъркащите приятели с чувствителен стомах или алергии се нуждаят от съответната храна. С други думи - на пазара може да се открият различни котешки храни специфични за техните нужди.

Dogsandcats.bg

Как да намерите подобна формула, когато сменяте храната на котка

Ако трябва да промените храната на мъркащия приятел, защото любимата му е изтеглена от пазара, ще бъде най-лесно да преминете към подобна храна. Ето как да сравнявате храни, като използвате трите фактора, които са най-важни за вашата котка.

  • Основни съставки (месо)

Ако можете да съпоставите първите няколко съставки на етикета със старата храна, тя може да е достатъчно близка, за да я приеме вашата котка с минимални възражения. Така че, ако вашето коте е свикнало да се храни основно с риба тон, сьомга и скариди, потърсете друга марка, която има тези три основни съставки.

  • Нивото на протеини, мазнини и въглехидрати

Ако е възможно, опитайте се да избегнете големи промени, особено в процентите на протеини и мазнини. Това може да бъде по-голям проблем при смяна на суха храна към консервирана, тъй като сухата храна обикновено е с по-високо съдържание на въглехидрати.

котешка хранаСнимка: iStock

  • Вид храна

Много котки са особено чувствителни към „усещането в устата“, така че ако предпочитат пастет, потърсете пастет в новата формула. Други гальовни животни предпочитат повече сос с парчета месо - потърсете такава храна. Общо взето - постарайте се да намерите колкото се може по-сходна храна със старата.

Стъпки за смяна на котешката храна

В повечето случаи, освен ако вашият ветеринарен лекар не препоръча друго поради здравословни причини, смяната на котешката храна трябва да става постепенно в продължение на една до две седмици, за да се избегне причиняването на стомашно-чревно разстройство и стрес чрез бърза промяна на диетата.

Примерен начин, по който да действате:

  • Дни 1-2: хранете 75% стара храна и 25% нова храна
  • Дни 3-4: променете към 50%-50% смес
  • Дни 5-6: хранете 75% нова храна и 25% стара храна.
  • Ден 7: само новата храна, ако вече е свършила старата

Ако в който и да е ден забележите признаци, че котката ви не понася добре промяната (не яде, повръща, има диария), върнете се към количеството, което е толерирало, и останете там няколко дни, преди да продължите. Някои котки имат нужда от повече време, така че не се обезсърчавайте, ако прехвърлянето на вашата котка към нова храна отнеме две седмици или дори повече.

котешка хранаСнимка: iStock

Промяна от суха към мокра храна или обратното

Същите тези стъпки ще работят и при смяна на един вид храна на друга, например суха към консервирана или обратно. Имайте предвид, че ако искате да преминете само на суха храна, тя е значително по-въглехидратна от консервираната и трябва да се храни умерено, ако изобщо се храни. Препоръчва се мъркащите животни да се хранят и с двата вида храна, така че ако трябва да преминете основно съм суха - това следва да се случва след препоръка от ветеринарен лекар.

Ротационни диети за котки

Ротационните диети могат да помогнат да се уверите, че домашният любимец никога не се „пристрастява“ само към една марка или вкус. Основната концепция е проста – хранете котката с различни храни. Ротацията може да се извършва ежедневно, седмично или ежемесечно, но идеята е, че тъй като храната непрекъснато се променя, котката ви няма да бъде толкова стресирана, когато една от тези храни е различна.

След това можете да забавите или премахнете ротацията, ако трябва да поставите котката си на специална диета по здравословни причини.

Ако искате вашата котка да хапва по-малко суха храна, опитайте да я храните на няколко малки хранения с консервирана храна през деня и след това сложете малко количество суха храна преди лягане за лека закуска през нощта.

котешка хранаСнимка: iStock

Когато сменяте храната на вашата котка, може би най-важният фактор е тя да продължи да яде. Може да е по-малко от обикновено, но трябва да има приемливо количество храна на всеки 24 часа.

Ако котките не поглъщат достатъчно протеини ежедневно, е възможно бързо да развият редица състояния, които са опасни за здравето, така че ако котката ви не иска да приема новата си храна, опитвате различни диети и тя се храни много малко - консултирайте се с ветеринар. В повечето случаи преходът към храната на вашата котка протича най-плавно, когато самата котка диктува скоростта на промяната. С време и търпение, мяукащият спътник скоро ще се наслаждава на здравословната храна, която сте избрали.

Вижте още:

Кои вкусове разпознават котките

Защо котката ми не яде мокра храна

С каква храна да храня котката си: мокра или суха

Виж още