Как да сменим старата котешка тоалетна с нова в 5 стъпки

котка котешка тоалетна Снимка: iStock

Н яма съмнение, че котките са склонни да бъдат създания на навика. Една котка, която е влязла в рутина може да се „бунтува“ пред всякакъв вид промяна на обичайните си навици и среда. Това може да е особено вярно за възрастни котки, които често са по-малко адаптивни от котенцата.

И все пак, понякога се налага да въведем промени в живота на мяукащия приятел за негово добро. Ако се налага да смените котешката тоалетна с нова - това със сигурност няма да се понрави на мъркащия домашен любимец. Все пак, мисията не е съвсем невъзможна и ще ви помогнем да направите този плавен преход без да стресирате мъркащия домашен любимец от тази така необходима промяна.

1. Запазете старата тоалетна

Ако котката ви използва текущата си тоалетна без проблеми, вероятно е доста доволна от нея. Пълното ѝ премахване може да стресира гальовния домашен любимец когато отиде на мястото където трябва да бъде и не я открие, а на нейно място има нова.

котка котешка тоалетнаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

По време на преходния период трябва да запазите старата тоалетна точно такава, каквато е. Дръжте я на същото място, напълнена с пясъка, на на който котката ви е свикнала.

Номерът е да направите новата тоалетна по-привлекателна от старата. Котките са чисти животни, така че предпочитат да ходят до тоалетна, която е стриктно почистена. Можете да почиствате редовно новата тоалетна, а старата - леко я занемарите и се бавите с почистването. Ако старата стане твърде неприятна, може би котката ви ще прояви интерес към новия си аксесоар.

2. Изберете правилното местоположение

Освен че са упорити, котките са доста горди. Ходенето до тоалетната е уязвимо време за тях и те много предпочитат спокойствието и уединението, така че местоположението на тоалетната е жизненоважно. Тоалетната трябва задължително да е на тихо място.

Вероятно старата тоалетна е на добро място, така че можете да поставите новата до нея, като малко по малко се стараете да „изместите“ старата. Ако новата тоалетна е абсолютно същата на размер и форма като старата, можете „тайно“ да я замените със старата без мъркащия приятел да се усети.

3. Използвайте разпознаваеми аромати

Ароматите са жизненоважни за общуването на котките. Считайте урината им за собствена лична марка или етикет с име, с който оставят съобщения един на друг. Предметите с миризмата на вашата котка ще бъдат разпознати от тях като свои собствени, така че колкото повече новата тоалетна мирише на мъркащия домашен любимец - толкова по-добре. Вземете топчетата от урина или изпражнения от старата тоалетна и вместо да ги изхвърляте - поставете ги в новата. По този начин ще привлечете котката към собствения ѝ аромат.

4. Правете по една промяна наведнъж

котка котешка тоалетнаСнимка: iStock

Ако планирате не само да смените котешката тоалетна, но и нейното местоположение - не го правете по едно и също време. Решете коя промяна е по-приоритетна и започнете с нея. В случай че свикването с нова тоалетна е по-важно - започнете с това. След като котката ви се научи да използва новата си тоалетна и мине известно време, чак тогава започнете бавно да променяте местоположението на тоалетната.
Ако направите всичко по едно и също време - рискувате да объркате котката си къде е тоалетната, което да доведе до... уриниране и изхождане на други места в дома.

5. Наградете котката си за добро поведение

Известно е, че котките са трудни за дресиране, но все пак това не е невъзможно. Важно е да хвалите мъркащия приятел за доброто му поведение и това да е съпроводено от лакомства, за да свързват конкретното поведение с положителни спомени. Когато видите, че мъркащият домашен любимец е свършил работата си в новата тоалетна - похвалете го и го почерпете с лакомство.

Трябва да отбележим, че процесът по смяната на стара тоалетна с нова може да е по-бавен и труден за някои котки, но трябва да проявите търпение. С порицание от ваша страна нещата няма да проработят. Бъдете търпеливи, поставете новата тоалетна до старата и награждавайте мъркащия домашен любимец когато използва новата си тоалетна.

Вижте още:

Защо котката ми пишка върху леглото

Как да науча котката ми да ползва друг вид котешка постелка

Как да се справим с миризмата на котешката тоалетна

Как да научим малкото коте да използва тоалетна

Виж още