Как ловуват котките?

котка ловува Снимка: iStock

А ко доведете котка в дома си, трябва да осъзнаете, че вкарвате хищник направо във всекидневната си. Макар че котките не преследват едър дивеч като хората, това няма да им попречи да дебнат дома ви в търсене на паяци, гризачи (ако живеете в къща и котката ви се разхожда навън) и други дребни животни, които да преследват.

Но как точно котките ловуват? Те имат два основни метода, които използват, и някои от най-дребните подробности зад техните действия може да ви изненадат!

котка ловуваСнимка: iStock

Как ловуват котките?

Котките са родени ловци и се стремят да уловят плячката си по два различни начина. Те използват метода на преследване и метода на изчакване.

Dogsandcats.bg
  • Преследване

Това е най-разпространеният начин, по който котките ловуват, и той обикновено следва доста конкретен модел. Котката започва със сканиране на околната среда и намиране на своята плячка. Оттук нататък тя „преследва“ плячката и се опитва да се приближи зад нея.

След като заеме позиция, тя се нахвърля и улавя жертвата. По време на този процес котките могат да си играят малко с жертвата, за да се опитат да я изморят, преди да се насочат към нея, за да я убият. След като приключат с убийството, те често „манипулират“ тялото, преди да го изядат.

  • Изчакване

котка ловуваСнимка: iStock

Макар че методът на преследване е най-често използваният метод за лов от котките - особено от домашните котки, той не е единственият, който те имат в репертоара си. Котките може да приложат и метода на „изчакване“, докато ловуват, особено ако имат район, където знаят, че плячката обича да ходи.

При този метод те застават в най-добра позиция и наблюдават определена зона. Когато плячката премине оттам, те ще се нахвърлят, преминавайки направо към частта за улавяне и убиване на жертвата, която е част от ловния метод на преследване.

Защо котките се заиграват с плячката си?

Ако някога сте наблюдавали котка на лов, вероятно сте забелязали, че тя не се впуска веднага да убива. Вместо това ще наблюдавате как котката блъска малко животното, което ловува и дори да изглежда сякаш си играе.

Котката всъщност се опитва да умори плячката, преди да я убие. По този начин е по-малко вероятно животното да нарани котката ви в процеса на лов. Те не си играят с плячката, за да бъдат злобни. Те го правят като естествен ловен инстинкт и за да се уверят, че няма да бъдат наранени!

Ловуват ли котките, защото са гладни?

В дивата природа котките имат силна мотивация да ловуват. Ако не уловят плячка, те не ядат. Но домашните котки нямат този проблем и въпреки това ще ловуват винаги, когато имат възможност.

Няма значение колко храна им слагате, котката ви пак ще ловува, ако се появи възможност - това е част от естествените ѝ инстинкти. Мъркащите животни са опортюнистични ловци и ако видят възможност, ще се възползват от нея, дори и да не са гладни в момента.

котка ловуваСнимка: iStock

Можете ли да спрете котките си да ловуват?

Въпреки че можете да намалите склонността на котката си да търси нещо за лов, никога няма да премахнете това желание напълно. Най-доброто, което може да направите, е да храните котката си с подходяща храна, която я засища и отговаря на всички нейни нужди. По този начин те няма да изпитват глад, който да ги подтиква към лов.

Оттам нататък трябва да държите плячката далеч от тях. Това означава да държите мишки, паяци и други дребни животни далеч от дома си. Ако не са гладни и няма какво да ловуват, има голяма вероятност котката ви да не търси толкова много плячка. Но ако забележат нещо за ловуване, те ще тръгнат след него!

Сега, след като знаете малко повече за това как котката ловува, може би ще успеете да разпознаете поведението ѝ следващия път, когато е на лов. Те са великолепни ловци, затова, ако имате възможност, направете крачка назад и ги наблюдавайте в действие. Скоростта и ефективността им по време на лов може просто да ви изненадат!

Вижте още:

Защо котките ни носят трофеи

Защо котките се промъкват наоколо

Котките нападат ли зайци? Могат ли да съжителстват с тях?

Виж още