Как се развиват котките от 6 месеца до 1 година

котка у дома Снимка: iStock

П рез този момент от живота на вашето мъркащо приятелче, то ще претърпи някои забележителни промени. Макар че най-основните етапи от развитието на котето по-скоро са преминали, шестте месеца бележат началото на „пубертета“ при повечето представители и първото разгонване.

В периода докато навърши една годинка, вашето коте може би ще е по-уверено, вече познава средата и възможностите си, иначе казано - знае на кой шкаф може да се качи и, че дори и да не му позволявате да се разхожда върху кухненския плот - то го прави с най-голямо удоволствие докато ви няма.

Време за кастриране на котето

Когато котката ви навърши шест месеца, тя вече е ваксинирана с двете задължителни ваксини и вие редовно я обезпаразитявате, според предписанията на вашия ветеринарен лекар. Ключовият момент през този етап от живота на домашния любимец е кастрирането.

Макар че този период варира при различните котки, обикновено моментът на разгонване и съответно кастриране е когато котката навърши шест месеца. Обикновено ветеринарите препоръчват да кастрирате гальовния домашен любимец преди да започве да маркира с урина за първи път (при мъжките) и преди да стане твърде досадна и любвеобвилна котка (при женските). Все пак, консултирайте се с ветеринарния лекар, за да планирате правилно този момент.

Dogsandcats.bg

Вижте още: Д-р Кристиян Коцев за ползата от кастрацията на домашни любимци

Мяукащият приятел ще спи малко повече

котка у домаСнимка: iStock

През първите шест месеца котките са много игриви и можем спокойно да кажем, че периодът е предизвикателен за собствениците, особено ако мъркащият приятел е много палав и е готов за всякакви бели.

Все пак, хубавата новина е, че около седмия месец можете да забележите едно фино спокойствие в котката си. Тя може би ще прекарва малко повече време в сън през деня, подобно на възрастна котка. Все пак, когато котката ви не спи - очаквайте много игри, както обикновено.

Котката ви е много по-уверена

Макар че котето може да не е толкова буйно, то ще продължава да изследва средата и да се катери навсякъде, дори може да открие нови места в дома ви, на които да се качи. В същото време то е много по-уверено в способностите си и по-координирано, така че със сигурност ще демонстрира това с най-голямо удоволствие.

Ако в предните месеци сте влагали време за игра и обучение, със сигурност от седмия месец можете да очаквате отплата на вашите усилия - може би мъничето ще ви слуша повече, ще разпознава командите, които индикират лошо поведение и може да спи по-спокойно вечер при вас, тъй като мъничетата могат да са толкова игриви през нощта, че да е невъзможно да ги пуснем в спалнята си.

Все пак, котето ще продължи да бута предмети, да любопитства и да тества граници - както човешки, така със себе си или предмети. Ако обучавате гальовния си спътник на номера, не бива да спирате да го правите, защото това му носи разнообразие и ангажираност.

котка у домаСнимка: iStock

Смяна на храната след като котката стане на една година

Можете да започнете плавна промяна от храна за малки котета към такава за възрастни още към 11-12 месеца. Първоначално смесвайте двата вида храни, докато постепенно остане само тази за възрастни. С гранулите трябва да се подходи внимателно, защото котката ви може да не е щастлива, когато изведнъж от малки гранули премине на по-големи.

Моментът, в който мъркащият приятел навърши годинка, се счита, че той вече е възрастна котка. Въпреки това, някои породи продължават да се развиват и достигат пълния си капацитет когато навършат 2-3 години, като това е типична за по-големите представители. Този момент е хубав за котките, защото те са по-уверени в действията си, а стопаните могат да са една идея по-спокойни, тъй като вече познават добре мъркащия си приятел и забелязват как той малко по-малко става по-спокоен. Разбира се, много котки продължават да бъдат игриви и след като пораснат, но едва ли ще достигнат нивото си на активност от първите месеци, когато се държат просто като луди във вашия дом.

Вижте още:

Кога трябва да сменя храната на котката ми

Колко често трябва да храня котката си

Кога малкото коте става възрастна котка

Виж още