Каква е разликата между породите Манкс и Американски бобтейл

Манкс Снимка: iStock

К отката Манкс  и Американския бобтейл споделят една очевидна физическа характеристика: и двете имат къси, „подрязани“ опашки. Но това не е единствената им прилика. И двете породи също се считат за интелигентни и приятелски настроени, което ги прави добър избор за семейна или домашна котка.

Въпреки това, те имат много различен произход, донякъде различни физически характеристики и форма, и докато и двете породи изискват редовна грижа за козината, едната изисква по-висока поддръжка от другата. В тази статия ще научим повече за тези мъркащи приятели с къси опашки!

Подробно за породата Манкс

Манкс се смята за една от най-старите породи в света и произхожда от остров Ман, край бреговете на Англия. Островът е сравнително малък и сравнително ограничената зона на размножаване означава, че генетичната мутация без опашка се е разпространила в популацията. Същата тази генетична мутация може да причини някои здравословни проблеми, което означава, че породата се нуждае от внимателно наблюдение на здравето, за да осигури дълъг и здравословен живот. Манкс котките могат да бъдат без опашка, или имат малко пухче, наподобяващо опашката на зайче.

МанксСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Външен вид

Най-очевидната физическа характеристика на котката Манкс е нейната опашка. Генетична мутация причинява деформация на гръбначния стълб, която може да причини липса на опашка, въпреки че много котки Манкс имат къса опашка.

Освен опашката си, Манкс има кръгла глава и кръгло тяло с мускулести крака. Породата може да бъде късокосместа или дългокосместа, което ще определи необходимото количество грижи и грижи.

  • Характер

Манксът се счита за дружелюбна котка, но може да отнеме време, за да свикне с непознати. След като се свърже със семейството си обаче, този гальовен приятел трудно ще се откъсне! Приятелската порода също е известна като комуникативна котка и ще води разговори със своите собственици. Понякога се описва като подобна на куче, защото е не само верен приятел на хората си, но може също да бъде научено на някои от същите поведения като кучетата. Манксът е добър с деца, обикновено се разбира с други котки и може да създаде тясна връзка със семейните кучета.

  • Здраве

Манксът е физически силна и издръжлива котка, която не е твърде склонна към сериозни здравословни проблеми. Въпреки това, същата мутация, която причинява липсата на опашка, може да доведе до проблеми с гръбначния стълб. Някои котки Манкс страдат от спина бифида, докато скъсеният гръбнак може също да доведе до проблеми с изхождането и липса на добър контрол на пикочния мехур. В редки случаи деформираният гръбнак може да доведе до скъсени или слаби крайници, особено в задната част.

Породата има двойна козина и се предлага както в дългокосмести, така и в късокосмести разновидности. И в двата случая собствениците трябва да разресват редовно, обикновено два пъти седмично, за да предотвратят сплъстяването и лошото състояние на козината.

Подробно за Американския бобтейл

МанксСнимка: iStock

Докато Манкс се счита за древна порода и такава, която се е развила естествено с течение на времето, Американският бобтейл е сравнително новодошъл в света на котките. Въпреки че бобтейлът се е развил естествено в началото, умишленото развъждане ни води до породата, която имаме днес. Това умишлено развъждане вероятно е започнало през 60-те години на миналия век в САЩ с цел да се развие порода, която да прилича на див бобтейл, но с по-любезен и привързан характер.

  • Външен вид

Въпреки че бобтейлите могат да имат опашки с малко различна дължина, те обикновено няма да бъдат по-дълги от10 см или приблизително една трета от дължината на стандартна котешка опашка. Опашката може да бъде гладка или набраздена, тънка или дебела, но ще бъде къса.

Бобтейлът има атлетично и здраво телосложение. Породата запазва голяма част от дивия си вид. Той също се предлага в късокосмести и дългокосмести варианти и породата е тежка линяща.

  • Характер

Бобтейлът може да е див по произход, но целенасочените програми за развъждане са довели до опитомена котка, която е послушна, както и мила, любяща и семейно ориентирана. Те са идеални семейни спътници и са добър избор за семейства с деца.

  • Здраве

Послушната порода не изисква много упражнения, но ще се възползва от ежедневните игри със семейството си, което също ще помогне за поддържането на котката в добро физическо състояние. Те обаче изискват и изискват много внимание и обич от семейството си. Обичат да прекарват времето си в скута на стопаните си и като цяло във вашата компания.

Като тежко линеене, бобтейлът изисква редовно подстригване и не се счита за подходяща порода за страдащите от алергии.

МанксСнимка: iStock

Бобтейлът има подобни здравословни съображения като Манкс. То може да има скъсен гръбначен стълб, което може да доведе до някои проблеми със скелета и костите, и може да издържи гръбначни проблеми, което означава, че не е в състояние да контролира правилно своя пикочен мехур или черва.

Идеални семейни котки

Както Манксът, така и Бобтейлът се считат за отлични семейни котки. Те са любящи и с готовност приемат обич. Това обаче означава, че и двете породи се нуждаят от внимание и компания, така че може да не са подходящи за семейства, които отсъстват дълго от дома.

Техните сравнително минимални изисквания за грижа и любвеобилен характер означават, че и двете породи трябва да са подходящи за неопитни котешки стопани.

Вижте още:

9 породи котки, които имат къси опашки

6 проблема със здравето при котките Манкс

Кои породи котки обичат да мяукат

Виж още