Какво да направим, ако открием бучка по тялото на котката

котка при ветеринар Снимка: iStock

Ц ялото гушкане, което споделяте с котката си, е не само емоционално възнаграждаващо и за двама ви, но също така предоставя идеална възможност физически да прегледате тялото ѝ за всякакви здравословни проблеми. Ето защо редовното щателно преглеждане и галене на вашата котка от върха на опашката до върха на носа позволява ранно откриване на състояния като счупен нокът, развален зъб, кожни заболявания, болка или нещо друго. Напипването на бучка също не е изключение, затова в тази статия ще обсъдим какво трябва да направите, ако усетите нещо такова в определена област на тялото на гальовния спътник.

Какво да направите, ако откриете бучка върху котката си

Не е изключено гальовният приятел да е играл по-буйно и да се е ударил. В края на краищата домашните животни обичат по-грубите игри, скачането на или от високи места и различни акробатики, всички от които могат да доведат до травма на кожата или тъканите и до подуване и бучки.

Но бучките и подутини също могат да бъдат тумори. Ракът е сравнително често заболяване, което засяга котките и много собственици на котки трябва да са добре запознати с потенциала.

Добрата новина е, че когато бъде откриете бучката достатъчно рано, мъркащият приятел може да се излекува с необходимото лечение.

Dogsandcats.bg

Всяка бучка, която намерите на котката си, независимо къде се намира, изисква ветеринарен преглед, особено ако:

  • Бучката е голяма
  • Бучка се появява внезапно
  • Настъпила е промяна в размера, усещането или текстурата на съществуваща бучка, т.е. тя е по-твърда, по-малко подвижна и т.н.
  • Бучката е черна или лилава на цвят
  • Бучката е отворена рана или язва
  • Бучката изтича гной или секрет
  • Вашата котка показва признаци на заболяване като летаргия, диария, загуба на апетит или депресия

котка при ветеринарСнимка: iStock

Различни видове доброкачествени бучки и подутини при котките

Има огромна разлика между злокачествени и доброкачествени ракови тумори. Докато злокачествените нахлуват в околните тъкани и се разпространяват в близки и отдалечени органи, доброкачествените тумори не се разпространяват в други области на тялото и могат да бъдат отстранени с операция.

Ето някои от често срещаните бучки и подутини, които се срещат по корема или гърдите на котка, които са доброкачествени и въпреки че не са напълно лишени от усложнения, са доста безобидни, когато бъдат третирани своевременно:

  • Липоми: Тези доброкачествени тумори са безобидни, но трябва да бъдат третирани възможно най-скоро, защото растат бързо. Лечението на липомите е хирургично отстраняване. Те са съставени от мастна тъкан, но затлъстяването не е фактор за тяхното развитие. Липомите се откриват най-често по корема и изглеждат като меки, бучки. Характеризиращи се с това, че се движат свободно при докосване. Те могат да се появят в множество и обикновено да се слеят със здравата мастна тъкан, прилежаща към тях.
  • Базалноклетъчни тумори: Често срещани при по-възрастни котки, особено домашни дългокосмести, Хималайски и Персийски, базалноклетъчните тумори могат да се развият навсякъде по тялото, включително стомаха. Базалноклетъчните тумори се проявяват като твърди, единични, често без косми бучки, които могат да бъдат разязвени и да стърчат от повърхността на кожата като стъбла. Тези доброкачествени тумори често са тъмни на цвят и с променлив размер. Могат да се образуват кисти и въпреки че базалноклетъчните тумори са доброкачествени, те могат да растат бързо, което води до обширни язви и вторично възпаление. Базалноклетъчните тумори се отстраняват ефективно чрез операция.
  • Фиброми: Срещащи се в дермалния слой на кожата, фибромите се отличават с добре дефинираните си ръбове и се развиват често при кучета, но всички домашни животни могат да развият фиброми, включително котките. Обикновено доброкачествени, фибромите се представят като повдигнати, често без косми, бучки, които се чувстват или твърди, или меки и пълни с течност.

котка при ветеринарСнимка: iStock

Рак на млечната жлеза при котки

Ако откриете бучка на стомаха на вашата котка, това може да е показателно за рак на млечната жлеза. Ракът на млечната жлеза е особено разпространен при нестерилизирани женски, като само 9% от раковите заболявания на млечната жлеза се срещат при стерилизирани женски котки. Препоръчва се да стерилизирате котката си преди първото ѝ разгонване, за да намалите възможността от рак на млечната жлеза. Когато се открият навреме, туморите на млечната жлеза могат да бъдат успешно отстранени чрез операция.

За да диагностицира бучката на вашата котка като злокачествена или доброкачествена, вашият ветеринарен лекар ще извърши аспирация на клетки с тънка игла или биопсия, която премахва малка част от тъкан от тумора, за хистопатологична оценка.

Допълнителна диагностика, като рентгенография на гръдния кош и ултразвуково изображение, ще се използва заедно, когато се потвърди, че образуването на млечна жлеза се е разпространило в лимфните възли.

котка при ветеринарСнимка: iStock

Ако ракът на млечната жлеза бъде окончателно диагностициран, се извършва мастектомия, за да се отстранят едната или и двете вериги от зърната, млечните жлези и подлежащата тъкан на пациента. Степента на преживяемост е добра, особено ако туморът е по-малък от един инч в диаметър.

В заключение можем да кажем, че винаги когато забележим подутина в нашия домашен любимец, следва да проверим с ветеринарния лекар. Дори и да е просто подутина от удар или по-група играе - винаги е по-добре да проверим вместо да чакаме да се появят по-сериозни, очевидни симптоми.

Виж още