Какво правят котките по цял ден?

котка у дома Снимка: iStock

К америте за домашни любимци може да са на мода в наши дни, но освен ако нямате по една във всяка стая, няма да може ннепрекъснато да следите мъркащия си приятел, когато отсъствате от дома. И така, ако нямате камера - чудили ли сте какво точно правят котките по цял ден?

Е, най-често срещаното нещо, което котките правят през деня, вероятно е най-малко интересното: сън. В тази статия ще разгледаме колко време вашата котка прекарва в сън през деня и някои други по-вълнуващи дейности, които може да извършва, когато е будна.

1. Спят

Независимо дали вашата котка живее на у дома или навън, тя прекарва по-голямата част от деня си в сън. Едно проучване изчислява, че котките на открито прекарват 97% от времето си в сън или почивка. Като цяло котките могат да прекарват 12-16 часа на ден (или повече) в сън, въпреки че по-голямата част от тях се намират в много лек цикъл на „котешка дрямка“. Често се смята, че котките са нощни, но технически те са активни при зазоряване или здрач. Домашните котки у дома често адаптират графика си на сън донякъде, за да съответства на стопаните им.

2. Хранят се

Ако оставяте в купата на котката си храна, тя вероятно ще прекара част от деня си в похапване. Дори и без неограничен достъп до гранули, вашата котка все пак може да се съсредоточи върху храната през част от деня. Може би облизва мръсни съдове в мивката или търси пода за трохи останали от вас. Вашата котка може също да се опита да проникне в шкафовете или контейнера им за съхранение на храна в търсене на вкусни закуски.

Dogsandcats.bg

3. Изследват наоколо

котка у домаСнимка: iStock

Поради естественото си любопитство, котките вероятно прекарват част от будното си време в изследване. Котките, които прекарват време навън са способни да обикалят значителна площ, когато са будни. Когато живеят у дома, котките могат да се катерят, да ровят и да изследват всички ъгли на къщата. Ако не искате котката ви да прекарва време в определени стаи, трябва да държите вратите затворени и да се надявате котката ви да не разбере как да ги отвори!

4. Игра или ловуване

Една от причините котките на навън да се разхождат толкова много е търсенето на храна. Котките все още прекарват част от деня си на закрито, занимавайки се с игри от типа на лов. Гальовните приятели могат да дебнат и да си играят с играчки, буболечки или други домашни любимци. Ако не им осигурите играчки, те ще си намерят свои собствени, вероятно с неприятни последици за вашите притежания. Някои котки обичат да събират и трупат предмети от къщата като част от ловната си дейност.

5. Могат да бъдат разрушителни

котка у домаСнимка: iStock

Мъркащите приятели могат да станат отегчени, което да доведе до разрушителни поведения през деня без адекватно внимание и стимулация. Драскането на пода или мебелите е едно от най-често срещаните поведения. Вашата котка може да събори книги или чупливи предмети от рафтовете, да дъвче стайни растения или да уринира извън тоалетната. За да избегнете тези ситуации, уверете се, че вашата котка получава достатъчно внимание, когато сте вкъщи, а когато ви няма - тя е заобиколена от достатъчно играчки и забавления. Осигурете и много играчки и предмети за драскане.

6. Наблюдават

Котките у дома обичат да наблюдават външния свят. Всички мяукащи приятели обичат да стоят нависоко и да наблюдават дейността под тях. Ако поставите котешко дърво близо до прозорец, очаквайте котката ви да прекара част от деня си в режим на наблюдение. Котешките рафтове предоставят още една възможност за вашата котка да се катери и да скача на високи места. Котките на навън се катерят по дървета, сгради, огради и всичко, което е достатъчно удобно, за да може да наблюдават надалеч!

7. Чакат ви

Тревожността от раздяла често се смята за кучешки проблем, но котките също могат да липсват на своите хора. Въпреки репутацията си на независими, много котки са силно свързани със своите стопани. Някои породи са особено „кучешки“ в отношенията си с хората. Затова е добре да обградите гальовния приятел с достатъчно забавления, за да не страда, когато сте на работа по цял ден. Втори домашен любимец също би помогнал.

Котките прекарват по-голямата част от деня си в дрямка, но времето, когато са будни, може да бъде проблематично, ако им е скучно.

Котките навън са изложени на риск от заболяване, злополуки и умишлено нараняване от други животни или хора. Домашните котки може да са изправени пред по-малко опасности, но въпреки това могат да си навлекат проблеми благодарение на разрушителното поведение. За да запазите котката си в безопасност и заета, настанете я на закрито, ако е възможно, ѝ осигурете сигурно и стимулиращо пространство, за да прекара деня си.

котка у домаСнимка: iStock

Вижте още:

Четири неща, които стресират домашната ви котка

Защо котките лежат върху неудобни предмети

Котките страдат ли от тревожност при раздяла

Виж още