Капризна ли е котката ми относно храната?

котка се храни Снимка: iStock

А ко вашата котка е капризна, тогава не се притеснявайте, защото тези мъркащи приятели имат репутация на изключително придирчиви. В интерес на истината, се предполага, че това е по-скоро заучено поведение отколкото някаква „омраза“ към определени храни.

Честа грешка на собствениците е да дават разнообразна храна на котките си, тъй като правят същото за себе си. Не трябва да забравяме обаче, че мъркащите животни имат по-различни вкусови предпочитания и нужди от хората и всъщност често предпочитат да консумират една и съща храна през целия си живот!

Котката се храни бавно

котка се храниСнимка: iStock

Това, което може да изглежда като придирчиво хранене, може просто да е вашата котка, която просто се храни бавно. Много котки ппоглъщат храната на секундата, а други - периодично на малки дози. Само котката ви не изяжда цялата купа веднага, не означава, че не харесва храната си.

Dogsandcats.bg

Котката не яде достатъчно

Вашата котка може да избягва храната си, защото получава допълнителни лакомства от някъде другаде. Ако държите суха храна в купата по цял ден за мъркащия приятел или го храните с остатъци от вашата храна, трябва да спрете. Мъркащият приянел може да се „оплаква“ известно време, но в крайна сметка ще разбере, че единствената храна, която ще получи, е от неговата купа.

Преминаване към нова храна

котка се храниСнимка: iStock

Ако сменяте храната на котката си, трябва да го правите постепенно. Започнете със смесване на малко от новата храна с нейната обичайна храна, като постепенно увеличавате количеството, докато се храни само с новата храна.

Кога да се обадите на ветеринар

Ако котката ви внезапно стане много капризна, след като преди това не е показвала подобно поведение, или изглежда, че губи тегло, трябва да говорите с вашия ветеринарен лекар. Понякога поведението, което изглежда неспокойно, може да бъде причинено от основна медицинска причина като проблем със зъбите, храносмилателно разстройство или топки косми.

Виж още