Капризна ли е котката ви за храна

котка у дома Снимка: iStock

Н якои котки тичат бясно към купите си, когато чуят отварянето на шкафа, където държите храната им, а само няколко минути след като сте изсипали гозбата - тя е изчезнала. Други мъркащи животни обаче могат да бъдат много придирчиви за храната си и да бъде истинско предизвикателство да откриете нещо, което да им хареса.

Ако вашата котка подушва храната си, след което вирва опашка и се обръща на другата посока с гордост, ще ви дадем няколко съвета как да подходите към капризния си мяукащ приятел.

Посетете ветеринарния лекар

Ако вашата котка е развила промяна в апетита си, първото нещо, което трябва да направите е да я заведете на ветеринарен лекар, за да сте сигурни, че няма медицинска причина за внезапната промяна. Ако тя е спряла да яде напълно, посещението при ветеринарен лекар е от изключителна важност, защото ако котката остане повече от няколко дни без храна, тя е изложена на риск за здравето си.

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Сменили ли сте храната на котката си?

Една от най-честите причини, поради които мяукащият приятел развива „синдром на придирчивото хранене“, е свързана с внезапните промени на храната от страна на родителя на котката.

Докато разнообразието е много полезно за избягване на фиксирани хранителни предпочитания, резките промени могат да разстроят храносмилателната система на някои мяукащи животни. Добре е да предоставяте различни марки/вкусове и да ги редувате, но се уверете, че правите постепенен преход всеки път, когато въвеждате непозната храна.

Това се случва когато постепенно добавяте малко от новата храна към текущата марка в продължение на няколко дни. След като тази храна стане позната, можете да я включите в храненето.

Храните ли котката с остатъци от вашата храна?

Друга причина, поради която може да възникне капризно хранене е поради храненето с остатъци от масата. Защо една котка би искала да изяде купата си със скучна котешка храна или сухи гранули, след като е опитала малко пържено пиле, сьомга на скара, кашкавал или нещо интересно, което сте ѝ дали?

котка у домаСнимка: iStock

Дори и да ви е трудно да откажете на котката си, когато иска да я почерпите с вашата храна, трябва да знаете, че това нарушава хранителния баланс на гальовния домашен любимец. И тъй като вашата котка е много умна, тя бързо се научава просто да ви гледа мило, защото знае, че ще ѝ дадете от вашата храна, а след това купите с котешка храна ще стоят почти недокоснати.

Грижите ли се за мястото, където стоят купите за храна и вода на котката?

Придирчивото хранене може също да бъде резултат от условията около мястото за хранене. Ако просто добавите повече храна във вече мръсна купа, това може да обезсърчи котката ви да яде. Не забравяйте да миете купите всеки ден, а ако храните котката си с мокра храна - след всяко хранене. По същия начин, по който не ядете втори път в мръсна чиния, така и мъркащият приятел няма да иска да се храни от непочистени купи за храна.

Размерът на купите за храна също е от значение. Много гальовни животни не харесват дискомфорта от мачкането на мустаците им, когато ядат, поради малка, дълбока купа за храна. В дом с много котки мъркащ приятел, който трябва да наведе главата си много надолу в купата с храна, може да не се чувства комфортно, защото няма да може да види какво се случва в околната среда около него. Това може да е проблем в домакинство, където има напрежение между котки или всяка друга ситуация, в която котката може да се почувства уязвима.

Изберете купи за храна/вода, които са плитки за максимален комфорт на мустаците и за да позволите на котката да наблюдава визуално стаята, докато се храни.

Температура на храната

Храната, сервирана директно от хладилника, е много непривлекателна. Котките разчитат на носа си, за да им каже дали храната е прясна, преди да ядат. Студената храна има слаб аромат, така че котката може да я отхвърли. От друга страна, внимавайте и при затоплянето на храната. Гореща храна също ще отблъсне мъркащия домашен любимец особено, ако преди това е изгорил езика или устата си. Ако затопляте в микровълнова студена храна, не забравяйте да я разбъркате, за да избегнете горещи точки в храната и не я топлете повече от няколко секунди.

Котката може да е стресирана

котка у домаСнимка: iStock

Стресът също може да играе фактор за придирчивото хранене. Уверете се, че мястото за хранене е безопасно и сигурно за домашния любимец. В среда с с повече котки може да се наложи да обособите няколко зони за хранене, ако една котка надвие друга в опит да вземе цялата храна. Мястото за хранене трябва да бъде такова, където котката се чувства сигурна. Ако е нервна или се страхува да не бъде нападната от котка, куче или дори деца, това може да повлияе на апетита ѝ. Много котки не обичат да ядат толкова близо една до друга, дори в домакинства, където животните се разбират. Създайте среда, в която времето за хранене е спокойно.

Вижте още:

Любопитни хранителни навици на котките

Наистина ли котката ми е гладна или е просто лакома

10 често срещани грешки, които допускаме когато храним котката

Виж още