Кога котките образуват гурели в очите си

котка у дома Снимка: iStock

С ъщо какти при нас, хората, в очите на мяукащите животни се образуват секрети, които след това изсъхват и ги виждаме под формата на кафяви корички, или иначе казано - гурели. Секрецията от котешко око може да има различни причини, включително медицински състояния или аномалии в структурата на лицето, свързани с породата.

В тази статия ще обясним какво точно представляват тези течения, които образуват очите на гальовните ни животни и ще покрием някои от най-честите причини.

Какво представлява секретът, който се образува в очите на котката

Секрецията от котешко око е всяко допълнително вещество, което се образува от очите на мяукащия домашен любимец. Подобно на хората, котките произвеждат сълзи, за да поддържат очите си „смазани“, но обикновено тази течност остава в очите им. В някои случаи секрецията на котешкото око може да изглежда като произвеждане на „допълнителни сълзи“ и може да бъде по-гъста и подобна на слуз, а цвета - жълт, зелен или тъмен.

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Кога се образуват секрети в котешките очи

Трябва да отбележим, че някои гальовни животни произвеждат малко повече секреция, но тя не е обвързана с медицински проблем. Наблюдава се, че мъничките котенца или котките с бяла козина са склонни да образуват по-често гурели в очите си. За да ги почистите използвайте тампон, потопен преди това в гореща вода. Когато е изстинал, почистете нежно очите на мяукащия домашен любимец като внимавате да не го нараните поради образувалите се корички.

В други случаи, котките могат да създадат прекомерно количество секрет в очите си, но това е свързано с медицински проблем, така че би било добре да се консултирате с ветеринарен лекар. Някои от най-чеситте състояния, които могат да причинят течение в очите на гальовните животни са:

  • Сухо око

При това положение мяукащият домашен любимец не произвежда достатъчно сълзи, което води до суха и раздразнена повърхност на окото. Ако това е вашият случай - течението от очите ще изглежда гъсто и жълто.

  • Увеит

Това е състояние, при което вътрешните структури на очите на мяукащите животни се възпаляват, а секрецията на очите е само един от симптомите на увеита.

  • Проблеми с клепачите

В някои ситуации се наблюдават наследствени състояния на клепачите, при които те могат да бъдат навътре, притискайки миглите към окото. Съществува и обратният проблем - клепачите да са извити навън, като така оставят очите незащитени и уязвими на дразнене.

котка у домаСнимка: iStock

  • Инфекция на горните дихателни пътища

Инфекция на горните дихателни пътища може да причини секреция на очите при гальовните животни.

  • Язва на роговицата

Нараняване на повърхността на окото на котките е друга често срещана причина за сълзене на очите или секрет.

  • Запушени слъзни канали

Излишните сълзи, които вашата котка произвежда, трябва да се оттичат в слъзните канали, разположени в ъглите на очите им. Въпреки това, слъзните канали могат да се запушат, което да доведе до проблеми с правилното оттичане на сълзите. Слъзните канали могат да се запушат поради косми или някакви мръсотии. Някои породи котки с плоско лице се раждат с този проблем поради формата на лицето. Хималайците и Персийците са такъв пример.

Сълзенето на очите и образуването на гурели не е опасно състояние при мяукащите животни, а съвсем нормално. Винаги когато това се случва без допълнителни симптоми, прекомерно мигане или излишен секрет, който видимо не изглежда добре - няма за какво да се притеснявате. Ако обаче забележите, че котката ви изпитва дискомфорт и очите ѝ сълзят повече от необходимото, за да образуват малки гурели - тогава следва да се обърнете към ветеринарен лекар.

Вижте още:

Котешки инфекции на очите: кои са те и как да ги разпознаем

Котешки конюнктивит - какво трябва да знаем и как да помогнем на домашния любимец

Защо очите на котката ми сълзят

Виж още