Защо очите на котката ми сълзят

коте с очна инфекция Снимка: iStock

С ълзите се произвеждат постоянно, за да пазят очите както при хората, така и при животните.Този слой служи като покритие върху очите и играе важна роля, за да ги поддържа здрави и да „отблъсква“ мръсотии или бактерии. Понякога обаче, мъркащият приятел може да има малко по-осезаем воднист секрет, който често е знак, че котката ви може да се бори с някаква заплаха за здравето.

В повечето случаи, причината може да е незначителна - например по-голямо количество прах, ако мъркащият приятел се е завирал в недосегаеми прашни места във вашето жилище.

Ако очите на котката ви сълзят прекомерно обаче, това може да е знак за някакво състоняние, най-често очна инфекция или настинка.

Защо очите на котките сълзят повече от обичайното

Причините могат да варират, но най-често налице са очни инфекции. Те могат да бъдат причинени и от нараняване на окото или наличие на чуждо тяло в окото - мръсотия, пясък и друго. Новородените котенца например, могат да инфектират очите си, ако се родят в нехигиенична среда или майката им предаде инфекция.

Dogsandcats.bg

Важно е какъв цвят е течността, която наблюдавате при котката. Ако тя е прозрачна, наподобяваща сълзи - може би котката ви има вирус. В случай, че от очите тече зеленикава или жълта слуз - това е признак по-скоро на бактериална инфекция.

Някои от най-често срещаните състояния, които могат да предизвикат повече сълзи в мъркащия приятел са следните:

  • Инфекция на горните дихателни пътища

Котешкият грип е може би най-често срещаната причина за сълзящите очи, като той може да доведе до секрети или конюнктивит. Други симптоми на котешкия грип са кихане, секрети от носа, липса на апетит, летаргия, температура.

коте с очна инфекцияСнимка: iStock

  • Очна язва

Язвите могат да предизвикат прекомерно производство на сълзи при гальовните приятели. Други симпоми, за които трябва да следите са чувствителност към светлина, червени очи, кривогледство, прекомерно миене и триене на очите с лапите.

  • Конюнктивит

Конюнктивитът е много неприятен и добре познат на нас, хората. Той е една от най-често диагностицираните инфекции на очите при котките. Други симптоми на състоянието могат да бъдат корички, образувани около очите, като зоните са червени и подути. Състоянието може да стане много сериозно, ако не се лекува навреме и може да доведе до загуба на зрението.

Вижте още: Котешки конюнктивит - какво трябва да знаем и как да помогнем на домашния любимец

  • Алергия

Сълзите в очите могат да сочат към алергия, като тя може да е от най-различни неща - полени, прах, мухъл, химикали, храни, парфюми или етерични масла. Ухапвене от бълха също може да доведе до алергична реакция, ако бълхата е заразена. Ако котката ви има алергия, освен сълзене в очите ще забележите и кихане и сърбеж.

  • Епифора

Освен в литературата, епифора е и състояние на прекомерно сълзене на очите, което се появява поради проблем с дренажа на окото към носа през слъзните канали и това води до твърде много сълзи. Най-честият проблем е запушване на канала при възпаление на носа или синузит, което води до подуване на тъканта в тези области и производство на прекомерно количество сълзи.

Трябва да отбележим, че някой породи котки са предразположение към тези състояния, като Персийците, Хималайците и Екзотичните късокосмести, поради плоското си лице.

Ако ви направи впечатление, че гальовният приятел гледа сякаш с насълзени очи, а в допълнение има и някой друг симптом - кихане, почесване или нещо друго - най-добре да потърсите ветеринарен лекар. След преглед, той ще постави диагноза и ще предпише лечение за мъркащия ви спътник.

Вижте още:

Котките могат ли да плачат

Котешки инфекции на очите: кои са те и как да ги разпознаем

Виж още