Кога котките спират да растат и достигат до пълния си размер

котка растеж Снимка: iStock

З наете ли, че на гальовните животни може да им отнеме от 18 месеца до четири години, за да достигнат пълния си размер? Колкото и да не искаме домашният любимец да пораства, той няма как да остане малко коте цял живот (освен, ако не сме се сдобили с порода, която почти запазва малкия си размер). И все пак на каква възраст котките спират да растат? И как ще разберем кога нашата котка е напълно пораснала? На тези въпроси ще отговорим сега!

Жизненият цикъл на котките

Преди да се потопим в това как и кога котките растат, е добре да разберем основните етапи от живота на котката. Точните дати варират при различните животни, но жизненият цикъл на котките може да бъде разделен на пет етапа:

котка растежСнимка: iStock

  • Малко коте (0-6 месеца):​ котките растат най-бързо и се променят най-много в този ранен етап на развитие. Това е и тяхната най-впечатляваща фаза.
  • Младежи (от 6 месеца до 2 години):​ гальовните животни продължават своя растеж и зрялост. Важно е да продължите да играете с тях през този етап, за да се чувстват комфортно и уверено.
  • Плавен възрастен (3-6 години):​ на този етап котките са се „настанили“ в живота си и обикновено са в разцвета на здравето си.
  • Зрял възрастен (7-10 години):​ подобно на хората, котките стават по-малко активни с възрастта и са по-склонни да наддават на тегло и да развиват здравословни проблеми като бъбречни заболявания и диабет.
  • ​Възрастни (11-14 години):​ продължителността на живота на котките варира, но когато станат възрастни котки, тяхното здраве често започва да се влошава.

Колко време отнема на котките, за да пораснат?

Повечето експерти са съгласни, че мяукащите животни достигат зряла възраст, когато навършат 12 месеца, което означава, че това е възрастта, в която личността им е узряла се е утвърдила в това как ще се държат през целия си живот на зряла възраст. Относно размерите обаче, нещата не се случват по същия начин.

Dogsandcats.bg

Котките достигат пълен размер някъде между 18 месеца и 4 години.

Етапи на развитие при котенцата

След като мъничетата се родят, те обикновено удвояват размера си през първата седмица. След първата седмица котенцата растат с около 30 грама на всеки три дни. Тъй като те обикновено се раждат с тегло под 1 кг, техният темп на растеж през първата им година от живота изпреварва растежа във всеки друг етап от техния жизнен цикъл.

котка растежСнимка: iStock

Някъде около третата или четвъртата седмица котенцата ще започнат да се изправят и да се разхождат. Около 16 седмици темпът на растеж на котенцата започва да се забавя, тъй като те преминават най-бързия си етап на развитие и най-впечатляващия етап.

Темп на растеж при различните породите котки

Породата на котката също влияе върху скоростта на растеж. Не е изненадващо, че на по-големите породи им отнема повече време, за да спрат да растат, защото трябва да измине още време, за да достигнат зрялост. На Мейн Куун котките, най-голямата порода, може да отнеме до 4 години, за да достигнат пълния си размер.

Фактори, които влияят върху темпа на растеж

Котешкият растеж не се влияе само от породата, но и от диетата. Котетата трябва да приемат огромно количество дневни калории през първите си етапи от живота, за да достигнат необходимия си размер. Въпреки това, ако котките не се хранят правилно, растежът им може да бъде забавен, поради което много котенца от приюта са с по-малки размери от техните събрани повторно.

В допълнение към диетата и породата, възрастта, на която котката е стерилизирана или кастрирана, също влияе върху скоростта на растеж. Според скорошни проучвания, котка, която е стерилизирана или кастрирана в ранна възраст, ще стане по-голяма от котка, която не е била в зряла възраст.

Как да разбера, че котката ми е достигнала пълен размер

Въпреки че е вярно, че мяукащите животни могат да продължат да растат след първата година, техният растеж ще се забави значително след това. Всъщност, ако не обръщате строго внимание, може дори да не забележите, че растат! Най-добрият начин да разберете кога вашата котка е спряла да расте е да я измервате и претегляте всеки месец. Котките продължават да набират височина (земя до върха на рамото), както и дължина. Ако измервате вашето коте веднъж месечно, ще забележите, когато тези измервания спрат да се променят.

котка растежСнимка: iStock

Теглото на котката също може да разкрие нейното ниво на зрялост или приблизителна възраст. Можете да прецените теглото на гальовния домашен любимец в зряла възраст, като го претеглите, когато е на 16 седмици и удвоите това число. Можете да очаквате тази цифра да е точно около теглото на вашата котка в зряла възраст. Не е точно, но е добра оценка. Подобно на измерването на височината и теглото на котка, месечното претегляне на котка също може да помогне да се определи кога тя или тя достига пълен размер.

Без значение колко голяма става вашата котка, тя винаги ще има нужда от огромни порции любов, привързаност и гушкане, не забравяйте това!

Вижте още:

На каква възраст малките котета започват да ходят

Етапи на бременност при котките

Кога трябва да сменя храната на котката ми

Виж още