Колко често срещана е болестта на котешкото одраскване

котка хапе човек Снимка: iStock

Б олестта на котешкото одраскване (CSD - Cat Scratch Disease), известна още като треска от котешко одраскване, е бактериална инфекция, която се разпространява от котки. Бактериите, отговорни за CSD, се наричат ​​Bartonella henselae и около 40% от котките носят тази бактерия в устата или под ноктите си, което означава, че можете да получите CSD доста лесно. За щастие обаче средната годишна честота на CSD е доста малка.

Ако някога сте се чудили за колко често се среща болестта на котешкото одраскване и дали има реална опасност за вас и вашето семейство - ще научим в тази статия.

Колко често е се среща болестта на котешкото одраскване

CSD е сравнително рядко състояние. Според изследователи в САЩ и изследване, проведено през периода 2005 - 2013г. се установява, че болестта най-често се среща при малки деца или възрастни хора над 60 години. Имунокомпрометираните хора са изложени на по-висок риск от развитие на тежки усложнения, дължащи се на CSD.

Как се разпространява болестта на котешкото одраскване

Инфекцията се разпространява, когато заразена котка оближе отворена рана на човек или нарани повърхността на кожата чрез ухапване или одраскване.

Dogsandcats.bg

След като повърхността на кожата е наранена, бактериите могат да навлязат в тялото ви.

Котките могат да се заразят с бактерията Bartonella henselae чрез ухапвания от бълхи и изпражнения, които попадат в раната. Когато мъркащите животни драскат или хапят, те също могат да „вземат“ заразените изпражнения и да ги носят под ноктите или в зъбите си. Мяукащите животни могат да разпространят инфекцията и като се бият една с друга.

Повечето котки, които имат инфекция с B. henselae, не показват почти никакви симптоми или само лека треска и подути лимфни възли, но хората, които се заразят, могат да страдат от по-сериозни проблеми.

Какви са симптомите на болестта на котешкото одраскване

драскотина от коткаСнимка: iStock

Първият признак, който може да забележите, е че мястото, на което котката ви е ухапала или одраскала е зачервено, подуто и не зараства във времето, даже напротив - влошава се.

Жлезите в близост до мястото на надраскване или ухапване могат да започнат да се подуят. Грипоподобните симптоми са друг често срещан страничен ефект на CSD. Това включва треска, болки в ставите, липса на апетит, главоболие и умора.

В редки случаи CSD може да доведе до неврологични и сърдечни проблеми.

Как се третира болестта на котешкото одраскване

Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да предприемете стъпки за предотвратяване на CSD на първо място. Това значи да обезпаразитявате редовно гальовния спътник, да не пропускате рутинни прегледи при ветеринар, както и да сте в крак с необходимите ваксини. Както споменахме - котките се заразяват след поглъщане на бактерии, най-често от бълхи. Ако мъркащият спътник е обезпаразитен - няма да срещнете този проблем.

Ако сте в добро здраве, вашите симптоми на заболяването може просто да изчезнат без никакво усложнение или лечение. Могат да се имат предвид общи болки и болки с лекарства без рецепта. Вашият лекар може да предпише антибиотици при тежки случаи. И да не забравяме, че превенцията е най-доброто лекарство. Уверете се, че котката ви е здрава, обезпаразитена и ваксинирана и едва ли ще срещате подобни проблеми.

Вижте още:

Може ли котката ми да ме зарази с болест

Какви опасности носят котешките изпражнения за хората

Какво съдържа котешката слюнка

Виж още