Котката ми не яде след преместване в нов дом

преместване с котка Снимка: iStock

В ъпреки че преместването може да бъде вълнуващ момент, то може също да причини стрес за цялото семейство, включително вашите домашни любимци. Ако сте забелязали, че съдържанието на купата на вашата котка не се променя, откакто сте се преместили в дома си, това може да означава, че процесът и промяната са се отразили по-тежко на вашия мъркащ приятел.

Нормално е вашата котка да изпадне в стрес, когато рутината ѝ се промени, а липсата на храна е един от начините, по които стресът може да се прояви.

Нормално ли е котката да спре да яде след преместване

Да, обичайно е гальовните животни да загубят апетита си, след като се преместят. Стресът най-вероятно е виновен, ако наскоро сте се преместили и котката ви не е яла цял ден.

Мъркащите животни са предпазливи животни, които са изключително чувствителни към промените в околната среда и рутината. Дори при най-добрите обстоятелства тази промяна в живота е изключително разрушителна и може да отнеме известно време, за да се установи.

Dogsandcats.bg

Всички познати миризми и безопасни места вече са изчезнали и вашата котка трябва да се приспособи.

Този стрес може да е причината вашата котка да е спряла да яде и обикновено трябва да се подобри след няколко дни, най-малкото защото котката наистина ще огладнее. Все пак, трябва да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, ако котката ви е спряла да се храни повече от два дни, защото може да е признак, че нещо друго не е наред със здравето ѝ.

Какво да направите, ако котката ви е спряла да се храни

преместване с коткаСнимка: iStock

Ако котката ви не яде, след като се преместите, намаляването на безпокойството ѝ, ще помогне да премине през този труден момент възможно най-бързо. Най-важното нещо, което можете да направите, е да проявите внимание.

Донесете любимите играчки и одеяла на вашата котка и ги поставете там, където смятате, че тя ще се чувства в безопасност. След преместването не забравяйте първо да разопаковате тоалетната на вашата котка и да ѝ покажете къде се намира.

Уверете се, че котката ви има достатъчно вода и храна. Трябва да заведете мяукащия приятел на ветеринар, ако показва симптоми като повръщане, диария, умора или загуба на тегло. Тези признаци обикновено не се свързват с преместването вкъщи.

Осигурете места за скриване, за да дадете възможност да на гальовния приятел да се оттегли, ако се почувства притеснен.

Може да откриете, че вашата котка се храни през нощта, когато цялата суматоха в къщата изчезне, което е знак, че домашният любимец просто има нужда от уединение и спокойствие докато яде.

Други признаци, че вашата котка е стресирана

Други сигнални признаци ще показват, че котката ви е стресирана, а липсата на апетит е само един от тях.

  • Изолация

Отчуждението е добре позната черта на котките, но те не трябва активно да се крият от вас в къщата, а когато котките са стресирани, те са склонни да правят точно това. Вероятно се опитват да се чувстват комфортно и безопасно, като се изолират. След кратко време те трябва да се почувстват достатъчно сигурни, за да излязат от скривалището си и да изследват новата си среда.

преместване с коткаСнимка: iStock

  • Прекомерна грижа за козината

Котките са известни с щателното си оформяне на козината, но прекомерното облизване може да показва тревожност. Следете котката си за прекалено често миене или надраскване; може да означава проблем със здравето на кожата, но ако съвпада с преместването в нов дом, вероятно може да е реакция на стрес. Ако котката ви продължава да се мие прекалено много, уговорете час при вашия ветеринар скоро.

  • Прекомерна вокализация

Ако котката ви е била по-гласовита след преместването, това също може да е признак на стрес. Прекомерното мяукане може да е зов за внимание или опит на котката да ви открие в непознатата среда на новия дом.

  • Уриниране извън тоалетната

Котките, които уринират извън котешката тоалетна, може да се тревожат поради преместването. Не забравяйте, че ако сте се преместили, тоалетната може вече да не е на обичайното познато място, а това може да отнеме известно време на котката да свикне. Все пак трябва да се отбележи, че стресът може да доведе до проблеми с пикочните пътища, така че се обадете във ветеринарната клиника, ако имате някакви притеснения.

  • Промени в поведението

Промяната в рутината и средата може да накара котката ви да се почувства несигурна и неспокойна, което да я накара да действа необичайно. Котките, които са по-отдалечени, са по-склонни да се оттеглят, а тези, които са по-привързани и по-социални със своите собственици, може да станат още по-силни по време на стресови ситуации. Дори и най-дружелюбните котки могат да се дистанцират по време на стресови моменти.

Как да помогнете на котката си да се приспособи след преместването в нов дом

преместване с коткаСнимка: iStock

Въпреки че стресът обикновено е присъщ по време на преместване, следването на тези съвети може да помогне на вашата котка да се адаптира и да намали стреса.

Преди преместването научете гальовния приятел да свикне с транспортната си чанта, така че да стане познато и безопасно място за нея по време на преместването. След като се преместите в новия си дом, поставете коша в тиха стая. Може да използвате и котешки феромони, за да успокоите мъркащия приятел, ако изглежда много уплашен. Това ще помогне новият дом да мирише познато на вашата котка. Поставете познатите предмети на вашия гальовен приятел - котешкото дърво, играчки, купи за храна и вода и други неща, които той обича.

Изберете място и за тоалетната и покажете на котката си къде стои. Важно е в първите дни от преместването да наблюдавате дали котката ви ползва тоалетната си, защото в противен случай ще означава, че тя ходи до тоалетна на други места (за да маркира територия) или поради стрес може да се появи проблем с пикочните пътища.

Ако току-що сте се преместили в нов дом и котката ви е спряла да яде, това може да се дължи на стрес. Знаете, че преместването е обезпокоителен процес и котката ви също може да почувства безпокойството около него. Наблюдавайте гальовния приятел и неговото поведение. Ако действията му не са нормални и котката ви не е яла повече от два дни, трябва да се свържете с вашия ветеринар възможно най-скоро. Само не забравяйте да се опитате да запазите новата среда на вашата котка възможно най-позната и да осигурите много любов и гушкане.

Вижте още:

Как мога да помогна на котката ми да се адаптира към новия дом

Какво означава прекаленото чесане и близане при котките

Котката ми отказва да яде

Виж още