Котките бягат ли, за да умрат?

болна котка Снимка: iStock

Н якои хора дори са чували, че котките усещат кога ще умрат и често бягат, преди да се случи това.

Всъщност мъркащите приятели не бягат, когато ще умрат. Въпреки че е трудно да се каже със сигурност, малко вероятно е котките да знаят, че ще умрат, когато започнат да се изолират. Това желание за изолация е част от еволюционен защитен механизъм, който котките имат, когато са болни.

Освен това неразположените котки няма да стигнат далеч. Ако се огледате, трябва да можете да намерите котката си, дори ако се крие, защото е болна. Малкото енергия, която има, ще бъде изразходвана в опити да се възстанови; това означава, тя няма да избягат далеч от дома, дори и да е болна.

Защо котките се изолират, когато не са добре?

болна коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Въпреки че котките може да не знаят, че скоро ще умрат, те са напълно в хармония с телесните си функции, точно както хората. Така че те могат да разберат кога са болни и слаби и поради тази причина могат да се изолират.

Много фактори карат котките и другите животни да се изолират, когато се почувстват зле. Хищниците, стресорите от околната среда и запазването на енергия са най-важните фактори в поведението им при изолация.

  • Хищници

Естественият див свят може да бъде предизвикателство за всички животни. Въпреки че мяукащите животни са хищници, те все още могат да се окажат в позицията на плячка, когато се изправят срещу по-големи месоядни и дори по-малки всеядни.

Като се изолират от света, те могат да се предпазят от хищници, които могат да видят болна, слаба котка като лесна храна.

  • Съхраняване на енергия

Хората искат да спят, когато настинат, както и котките. Запазването на енергия позволява на котките да гарантират, че телата им поддържат критични функции, като същевременно им позволява да разпределят силата си за възстановяване.

болна коткаСнимка: iStock

Когато са болни, котките не искат да използват енергия, за да бъдат социални или да играят. И така, като се изолират, те премахват стресовите фактори от околната среда, които им позволяват да се съсредоточат върху това да станат по-добри.

  • Мир и тишина

Освен това самоизолирането им позволява да намерят спокойно и безопасно място, където да се справят с болестта си без стресови фактори от околната среда, които могат да попречат на шансовете им за възстановяване.

Да бъдеш социален отнема енергия, но също така и взаимодействието с техния скърбящ и стресиран собственик. Изключително болно или дори умиращо животно иска да го направи с възможно най-малко шум.

Галенето и обичта също могат да бъдат неудобни за болна котка. Те може да ви избягват, защото искате да направите последното време заедно незабравимо с много домашни любимци и гушкане, докато те искат да се отпуснат на спокойствие.

Тези фактори правят изолацията основен компонент на инстинкта за оцеляване на котката при болест.

Котките разбират ли смъртта?

болна коткаСнимка: iStock

Въпреки че някои анекдотични доказателства предполагат, че някои котки изглежда знаят кога е време да си тръгнат, няма начин да разберем със сигурност дали котките знаят, че ще умрат.

Има много фактори за това. Например, ние не сме наясно кои животни могат дори да възприемат концепцията за смъртта. Някои животни обаче показват поведение, което предполага, че разбират какво е смъртта.

Съобщава се, че кравите тържествено плачат със сълзи над телата на близките си, след като починат. Въпреки това, няма общо емпирично изследване дали котките могат да възприемат концепцията за смъртта.

И все пак, независимо дали мъркащите приятели могат да възприемат концепцията за смъртта или не, те са напълно способни да усетят болестта си. Както човек може да усеща, че го боли коремът, котката може да направи същото.

Въпреки че вашата котка може да е наясно с предстоящия край на дните си, също толкова вероятно е тя да се опитва да се възстанови от болестта си на тихо и спокойно място.

Освен това не е изключено, че някои котки стават много привързани към стопаните си в последните си дни. Така че, само защото вашата котка харесва времето си сама, не означава, че ще умре!

Къде отиват котките, когато ще умрат?

Както вече споменахме, когато котката започне да се чувства зле, тя има инстинкт да се изолира. За щастие, тя обикновено не стига далеч. Болната котка не е склонна да пътува далеч; би било пълна загуба на енергия.

Болна котка вероятно ще намери възможно най-близкото пространство, което отговаря на изискванията ѝ за изолация: затворено и тихо. Ако мяукащият приятел е само на закрито, започнете да проверявате килерите и другите затворени пространства, където котката ви може да се крие.

болна коткаСнимка: iStock

Ако живеете в къща и котката ви се разхожда навън, потърсете места близо до вашия имот. Малко вероятно е тя да се е отклонила далеч от дома, тъй като вероятно няма енергия за това.

В заключение можем да кажем, че е малко вероятно е котките да имат шесто чувство за смърт, но това не означава, че не можем да се поучим от тяхното поведение, за да се отнасяме по-добре към тях.

Котките не бягат, за да умрат, но бягат, когато се почувстват болни.

Може да не знаем точно защо го правят, но поведението е добре документирано и можем да посочим точния характер на това кога и защо го проявяват.

Ако вашата котка е необичайно отдалечена, проверете с ветеринарния лекар дали има нещо, което я смущава и я кара да изпитва болка.

Вижте още:

Защо някои котенца не успяват да се родят живи

5 най-чести причини за внезапна смърт при котките

Признаци, че котката ви е към края на живота си

Виж още