Котките имат ли вежди?

котка близък план Снимка: iStock

В ъпреки че всички мяукащи животни се различават една от друга по отношение на чертите на лицето си, те споделят много общи характеристики. Котките например имат мустаци отстрани на устата си, които се използват за усещане на нещата около тях. Сред всички въпроси, които си задаваме за гальовните животни е дали те имат вежди. Може да е изненада за вас, но отговорът е не. За разлика от хората, котките нямат вежди, но имат мустаци на върха на очите си като алтернатива на веждите.

Човешките вежди и котешките мустаци

Котките са бозайници с косми, също като нас. Но имаме различни видове косми по телата си. При хората веждите са вид окосмяване по лицето, което се намира над очите. Има няколко причини, поради които това е важно за нас. На първо място, те помагат да се предотврати попадането на мръсотия и пот в очите. Второ предимство е, че те могат да направят очите да изглеждат по-големи или по-изразителни, като подобрят външния им вид. Трето, те могат да помогнат за рамкиране на лицето и да го направят да изглежда по-симетрично. И накрая, веждите могат да играят важна роля в невербалната комуникация, предавайки емоции като гняв, тъга или изненада.

котка близък планСнимка: iStock

Котките, за разлика от нас, са много по-космати по лицата си (и телата) от хората, така че те всъщност не се нуждаят от пухкави вежди като нашите, за да предпазват очите си. Лицата им са покрити с козина, която предпазва очите им. Техните мустаци могат да осигурят защита на очите, като събират влага и частици, за да предотвратят навлизането им в очите, което не е основната им функция. Котките имат „очни мустаци“ над очите си, защото те служат на важна цел в сензорната система на котката.

Dogsandcats.bg

Мустаци: анатомия и функция

На лицата на повечето котки има три комплекта мустаци: над окото или над ресничката, на брадичката или долната челюст и най-дългият комплект, мустаците на муцуната. Мустаците се наричат ​​още вибриси и са сетивни органи, които помагат на котките да откриват промени във въздушните течения и налягане.

Котешките мустаците са също толкова чувствителни, колкото върховете на човешките пръсти. По същия начин, по който човек възприема света с върха на пръстите си, котката може да усети околната среда с лицето си.

Специалните космени фоликули, от които произхождат мустаците, са пълни с кръвоносни съдове и нерви, което ги прави по-чувствителни от обикновените косми. Проприорецепторите са сетивните нервни клетки, разположени в основата на мустаците на котките. За да поддържа може мяукащият спътник да е наясно с движенията на всяка част от тялото си, тези клетъчни клъстери предават информация на мозъка относно позицията на тялото и крайниците.

Всички породи котки имат ли мустаци над очите си?

котка близък планСнимка: iStock

В зависимост от породата, котките имат различен брой мустачки на всяка буза, но повечето котки имат 12 мустачки в четири реда около устата си и 3 мустачки над всяко око. По същия начин, докато повечето породи котки имат мустаци на очите на лицето си, броят, дължината, цветът и разположението на тези мустаци могат да варират според породата. Рагдолите, Персийците, Норвежките горски котки, Мейн кууните и Сибирските котки имат по-дебели и пухкави мустаци над очите си, докато някои други породи обикновено нямат толкова такива фоликули. Например, породите без косми като Сфинксовете често показват по-малки, по-тънки мустаци.

В заключени - котките нямат вежди, но имат мустаци над очите си. Въпреки че това изглежда като малка разлика, мустаците много съществена роля за котките, защото им помагат да се ориентират в света, докато при хората веждите предпазват предимно очите ни.

Вижте още:

Котките имат ли мигли?

Поява на тъмни петна по окото на котката

Защо котките имат мустаци

Виж още