Котките нападат ли натрапници

котка навън Снимка: iStock

М ъркащите животни нямат славата на домашни любимци, които ревностно да защитават стопаните си от опасност. Обикновено тази черта е характерна за кучетата. Въпреки това в интернет пространството можем да открием видеоклипове с гальовни животни, които защитават човек, а понякога дори гонят друго животно. И така, това означава ли, че котките са способни да пазят хората и домовете?

Въпреки че не всички котки ще направят това, винаги има потенциал. Известни са много случаи на котки, защитаващи стопаните си от натрапници и други животни.

Гальовните животни могат да изградят мощни връзки със семействата си, така че не е извън границите на възможностите.

Тук разглеждаме възможностите котките да действат като пазачи и различните породи котки, които е по-вероятно да влязат в тази роля.

Dogsandcats.bg

Котката, която защитава стопаните си

котка навънСнимка: iStock

Не е нечувано някой гальовен спътник да се опита да защити стопаните си. Ако се нанесе нов съквартирант или партньор, котката ви може да си помисли, че това е натрапник и може да се опита да ви защити.

В по-голямата си част котките имат реакция на бягство или борба, когато са заплашени. Те или ще избягат и ще се скрият, или ще се изправят срещу заплахата с агресия.

Колко склонна към защита е котката зависи от нейния темперамент и личност.

Отговорът на котката на заплаха

Ако притежавате котка, ще трябва да се запознаете с езика на нейното тяло, за да може да разчетете настроението ѝ. Обикновено, когато котката е под заплаха, тя дава предупредителни знаци:

 • Опашка - опашката обикновено се удря напред-назад или се държи ниско към земята с издута козина.
 • Тяло - задният край на тялото е по-висок от главата. В това положение гальовните приятели изглеждат възможно най-големи, като издуват козината си и ходят със „сковани“ крака.
 • Уши - имат сплескани уши.
 • Очи - осъществяват интензивен зрителен контакт и имат свити зеници (в повечето случаи зениците ще бъдат малки, но могат да бъдат и разширени).

Обикновено няма съмнение, когато котката е ядосана. Заедно с езика на тялото си, тя ще съска. Ако се стигне до физически сблъсък, тя ще започне да драска и да хапе.

котка навънСнимка: iStock

Ако котката ви проявява такъв вид гняв, най-добре е да я оставите на мира. В такава ситуация най-веротно да се нараните, ако се опитате да се приближите, за да я успокоите.

Въпреки това, този вид поза също е начин за избягване на физически бой, защото изпраща сигнали, които са предназначени да отблъснат заплахата.

Териториални ли са котките?

Със сигурност са! Мъркащите животни са по-склонни да проявяват териториална агресия към друго животно, а понякога и към човек, който може да е на гости или да се нанася в къщата. Това обаче не означава непременно, че котките са еквивалентни на кучета пазачи.

Най-често срещаното териториално поведение, което показват, е маркиране, което се постига чрез търкане на котката ви във всичко и уриниране на определени места, като това се извършва най-често от некастрираните мъжки котки, макар че при всички би било възможно. Котките също могат да маркират чрез драскане и чрез агресивно поведение.

Всички котки демонстрират някаква форма на териториално поведение, но в зависимост от това дали са кастрирани или стерилизирани и техния темперамент, през повечето време маркирането е просто чрез търкане, а не с урина.

Биха ли котки нападнали натрапници?

котка навънСнимка: iStock

Зависи от котката. Някои котки може да реагират агресивно към натрапник, ако усетят, че е заплаха за вас или за тях. Въпреки това не е имало проучвания по този въпрос, така че всичко, което четете онлайн, е анекдотично и чисто субективно.

Други форми на защита

Освен че предупреждават срещу натрапници или нападатели на животни, е известно, че котките предупреждават семействата си за предстоящи природни бедствия. Всички сме чували историите за котки, които се държат неспокойно преди гръмотевична буря или дори котки, които предсказват кога някой ще почине.

За котката, която живее в хоспис Оскар е написана книга, въз основа на способността му да знае кога обитател на старчески дом в Провидънс, Роуд Айлънд, е на път да почине.

Очевидно Оскар е бил срамежлив котарак, който по-скоро се е криел, докато докато не усети, че краят на пациента е близо. След това той се сгушвал в леглото му и е прекарвал време с пациента докато той почине.

В по-голямата си част котките са просто силно чувствителни и настроени към заобикалящата ги среда, така че макар това да изглежда доста магическо, истината е, че котките разбират някои неща по-добре от нас, поради изострените си сетива. Когато човек е на път да почине, най-вероятно много процеси в тялото му се променят - дишането, миризмата, движенията. Макар че хората не виждаме тези фини признаци, те са уловими от мъркащите животни.

Породи котки, които най-вероятно ще действат като котки пазачи

котка навънСнимка: iStock

Темпераментът на котката е факторът, който ще определи дали тя би била склонна да защити своите собственици или не. Някои породи котки обаче са по-склонни да поемат ролята на котка пазач:

 • Абисинска котка: Това е изключително интелигентна порода, която може да научи трикове и обича да следва стопаните си наоколо.
 • Бенгалска котка: Това е подобна на куче порода котка, която е известна с това, че е доста териториална.
 • Бирманска котка: Тази котка е склонна да бъде лоялна към собствениците си и въпреки че е доста приятелски настроена, може да стане прекалено защитни към семействата си.
 • Кимрик: Умна, но териториална, тази порода може да стане защитна както на своите собственици, така и на собствеността.
 • Египетска Мау: Тази порода е доста предпазлива към непознати и е по-вероятно да се нахвърли срещу всеки, който влезе на територията им.
 • Корат: Тези котки вероятно ще бъдат защитни по начин, основан на страха, тъй като са склонни да не харесват непознати.
 • Мейн Куун: Тези котки могат да станат доста големи и в комбинация с привързаността им към семействата си Мейн Кууните имат потенциал да бъдат котка пазач.
 • Манкс: Тази котка без опашка може да създаде силни връзки със своите собственици и е известно, че понякога има кучешко поведение, което може да включва и защита.

Ако притежавате една от тези породи, това обаче не гарантира, че ще се окажете с котка пазач. Всичко зависи от личността на вашето коте и колко териториални са към вас и тяхната собственост.

котка навънСнимка: iStock

Ако конкретно се надявате да имате котка, която да предприеме действия, когато вие и семейството ви сте в опасност, най-добре е да живеете с куче. Възможно е котката да действа защитно, но това никога не е гаранция.

Обучението на вашата котка да стане котка пазач не е непременно ефективно, защото котките са независими и в по-голямата си част правят само това, което искат.

Виж още