Мяукането на котките през нощта в различните етапи от живота

котка през нощта Снимка: iStock

К отешкото мяукане е един от най-сладките звуци, които можем да чуем, наред с мъркането. Въпреки това някои гальовни животни може да са особено гласовити и често дори досадни. Някои котки, по-гласовити по природа, може да комуникират доста често със стопаните си по различни поводи - настанало е време за хранене, радост от прибирането ви у дома, зов за внимание и т.н. Но какво да кажем за мяукащите приятели, които стават доста щумни точно през нощта, когато искате да спите?

Всъщност, котките може да станат шумни по различни причини на различни етапи от живота си.

Маукането на малките котенца

котка през нощтаСнимка: iStock

Котенцата често обичат да си играят през нощта и не само. Но предвид, че гальовните животни са склонни да будуват в тъмните часове от деня, мяукането през нощта може да е съвсем нормално поведение. Ако имате две котенца, които си играят, може да сте сигурни, че се забавляват взаимно и мяукането е поради игра.

Dogsandcats.bg

Мяукането на порасналите котки

Когато гальовният спътник порасне, той може да поиска да ловува. Някои котки стават особено гласовити, когато са на лов. Често мяукащите животни изпитват желание да ловуват вечер, а среднощният лов на насекомо, влечуго или гризач (макар че всъщност ловуват играчки във вашия дом) може да означава неприятно събуждане за вас, когато котката ви изкрещи от неудовлетвореност или възторг.

Мяукането на възрастните котки

При по-възрастните котки вокализирането през нощта може да е признак за здравословен проблем. Напредването на възрастта понякога води до отклонения в цикъла сън-бодърстване и деменция. Ако имате котка в напреднала възраст, която е много гласовита през нощта, уведомете ветеринарния си лекар. Ако става дума за здравословен проблем е добре мъркащият приятел да се прегледа, тъй като силното мяукане може да е признак на болка и дискомфорт. 

котка през нощтаСнимка: iStock

Като цяло „обикновеното“ котешко мяукане е съвсем в реда на нещата и е начин, по който котката комуникира със стопаните си. Предвид, че котките ловуват по здрач и изгрев, може да са склонни да бъдат по-шумни отколкото ви се иска. За да предотвратите вашия проблем със съня - осигурете игри за котката ви преди да си легнете. Така ще изморите гальовния спътник и може да е по-спокоен поне през по-голямата част от деня. И не забравяйте, че ако котката ви е възрастна, на над 10 години

Вижте още:

Ще познаете, че котката ви защитава по тези признаци

Защо котката ми не мяука

Защо котките мяукат

Виж още