Мога ли да се заразя с тении от домашната ми котка

котка ветеринар Снимка: iStock

А ко виждате нещо бяло, наподовяващо оризово зърно, което се мърда под опашката на мъркащия домашен любимец - време е да посетите ветеринарния си лекар, тъй като паразитите, тениите или части от тях изглеждат точно така. В някои случаи могат да се движат по козината, а в други - да ги срещнете като засъхнали, бели петна, които намирате върху мяукащия приятел или на мястото, където е спал.

Тениите при котките са много често срещани и добрата новина е, че в по-голямата си част това е сравнително незначителен проблем, който лесно се разрешава.

Видове тении при котките

При котките има два различни вида тения: Dipylidium caninum и Echinococcus (която е доста по-рядка).

Най-често срещаната тения е първата - Dipylidium caninum, а хубавото е, че това са лесни за лечение тении при гальовните животни и не са заразни за хората. Този вид паразити не са нищо странно за ветеринарните лекари, които най-вероятно третират различни домашни любимци заразени с тях всеки ден. Те обаче могат да бъдат много дълги, плоски и могат да се прикрепят към лигавицата червата на котката, където се хранят.

Dogsandcats.bg

Когато тези червеи са зрели, те изпускат малки сегменти, които след това преминават през чревния тракт в изпражненията. Това са мърдащите се бели парчета, които можете да намерите върху аналната област на котето.

Колкото и груби да са тези червеи, за щастие, те рядко причиняват някаква значителна вреда на домашните любимци. Въпреки това, гледката на дълъг, плосък червей със сигурност е достатъчна, за да обърне стомаха на повечето собственици на котки!

Втората форма на тения, за която споменахме се среща много рядко и се нарича Echinococcus. Тези паразити са заразни за хората и се считат за опасни, но са изключително редки и не се срещатат във всички географски ширини.

Как котките се заразяват с тения

котка паразитиСнимка: iStock

Вероятно е мистерия как домашната ви котка се заразява с тези паразити. Като цяло, има два основни начина това да се случи. Първият и най-често срещан е чрез бълхи. Ако котката погълне бълха, заразена с тения, докато се се мие, този червей ще узрее в червата на котката и тя ще се зарази.

Другият обичаен начин за заразяване на котка е чрез лов на дребни бозайници като мишки. Ако животинчето е заразено - то най-вероятно паразитите ще се озоват и в стомашно-чревния тракт на вашата котка.

Как да разбера, че котката ми има тения

Най-често срещаният начин, по който собствениците откриват тения, е като намерят белите сегменти върху домашния любимец или върху мясотот, където той спи. Понякога е възможно да се намери дълъг, плосък червей, който е бил повърнат.

Често вашият ветеринарен лекар може да открие яйцата на тенията в изпражненията на вашата котка по време на фекален преглед. Ако вашето коте има бълхи - това често може да е индикация, че може да има и тении. Особено ако се разхожда навън и ловува малки животни, шансът е доста голям.

Как да предпазя котката си от заразяване с тения

котка паразитиСнимка: iStock

Най-доброто нещо, което трябва да направите като цяло, е да предотвратите заразяването на котето – което означава да използвате висококачествено лекарство срещу паразити и да обезпаразитявате гальовния домашен любимец редовно, според препоръка на ветеринарен лекар.

Друг ефективен метод е да ограничите излизането на котката ви навън или ловът на дребни животни, ако това е възможно.

Лечението на тения като цяло изисква приемане на силен препарат против паразити, който ще убие тениите във вашия мъркащ приятел. Обикновено лекарството е под формата на хапче, което вие или вашият ветеринарен лекар ще дадете на мяукащия спътник.

Ако у дома имате други домашни любимци - не забравяйте да проверите тяхното здраве и да лекувате и тях, тъй като шансът да са се заразили от котката ви е доста голям. Тениите не са толкова опасни за котките, стига да се открият на време. Те не се предават на хората, но все пак, винаги има риск, ако не спазвата добра лична хигиена.

Вижте още:

5 лесни начина да предпазим котката от бълхи

Котешки паразити - анкилостомоза

Видове вътрешни паразити при котките

Виж още