Могат ли котките да обучени да помагат на хората

котешка лапа и ръка Снимка: iStock

К огато чуем домашен любимец, който е водач или помага на хората обикновено си мислим за куче. Факт е, че тези четириноги другари могат да бъдат отлични водачи, приятели, животни за емоционална подкрепа и животни, които подпомагат хората, които имат нужда от подкрепа.

Котките по-рядко се възприемат като животни, които могат да изпълняват подобни дейности, поради простата причина, че тяхното обучение не е толкова ефективно. По природа те са своенравни и въпреки че са много интелигентни, те могат да изберат да не помагат или да не подпомагат хората по същия начин, по който го правят кучетата.

Въпреки това домашните котки са много обичани от хората заради тяхното присъствие, тъй като то може да осигури значителна емоционална подкрепа, любов, терапия и, разбира се, държането на вредители и буболечки на разстояние.

Могат ли котките да бъдат „обслужващи животни“?

котка и стопанинСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

В много държави по света кучетата са тези, които се предполага, че могат да бъдат въвличани в социални дейности с цел да помагат на хората за тяхното психическо или физическо здраве. Въпреки всичко, това не означава, че котките съвсем не могат да окажат значимо влияние върху човешкия живот. Въпреки че законодателствата обикновено не признават котките като служебни животни, те все пак могат да функционират като терапевтични и утешителни или емоционални животни за подкрепа на хората.

Тъй като има фини правни различия относно това какво представлява терапия, обслужване и домашни любимци за емоционална подкрепа, ще обсъдим разликите.

1. Животни за емоционална подкрепа

Това е домашен любимец, който директно осигурява компания, любов, сигурност и емоционална подкрепа на собственика си. Тези домашни любимци живеят с хората си и им помагат да се справят с тревожност, депресия, умствена нестабилност или посттравматично стресово разстройство.

Тези животни обикновено не преминават или не изискват специализирано обучение. Бъдещите собственици получават увереност и облекчение от симптомите на емоционална нестабилност само от физическото присъствие на домашния любимец.

2. Терапевтични животни

котка и стопанинСнимка: iStock

Терапевтичните животни работят ръка за ръка с лекари и терапевти в ръководени терапевтични сесии, за да предложат психическа подкрепа и емоционално облекчение на хората. Тези домашни любимци не живеят с хората, на които помагат. Вместо това те ги посещават на обществени места като старчески домове, училища и болници.

Тези домашни любимци са работни животни, собственост на доброволчески организации или физически лица. Тези животни обикновено преминават през обучения, за да станат „терапевти“ и обикновено трябва да бъдат безопасни, спокойни и подходящи, за да помогнат при терапевтични услуги.

3. Служебни животни

Служебните домашни любимци са животни, които са преминали обучение за изпълнение на задачи за хора с увреждания по време на медицински кризи или в ситуации, произтичащи от медицинските състояния на техните собственици.

Животните-служители могат да помогнат с тегленето на инвалидни колички, достигането до лекарства, предлагането на помощ по време на припадъци или повикването на спешни служби по време на криза. Още по-добре, домашният любимец обикновено помага като водач на хората с увредено зрение.

Тези животни изискват специализирано обучение, за да помогнат при специфичното медицинско състояние на собственика си. Те също могат да придружават собствениците си на обществени места, стига да са нежни и добре възпитани.

Вече можем да се досетим, че котка не би могла да изпълнява тези дейности поради природата и трудностите да се обучи.

Котките не могат да бъдат домашни любимци, но могат да бъдат комфортни животни и терапевтични котки. Способностите на котките да създават човешка връзка и да знаят кога хората се нуждаят от допълнителна любов ги правят най-подходящи за комфорт и терапия.

котка и стопанинСнимка: iStock

И все пак - възможно ли е котка да бъде терапевтичен домашен любимец?

Въпреки всичко мъркащите животни могат да играят значителна роля в подкрепянето на стопаните си и да им помогнат при състояния на депресия или други психологически неразположения. Въпреки че котките не могат да бъдат водачи или служебни животни, те могат да помагат на стопани в нужда. Само с присъствието си и грижите, които собственикът трябва да полага за мъркащия домашен любимец могат да имат благоприятно въздействие при борба с депресия, самота или друго психично неразположение.

Вижте още:

По-щастливи ли са собствениците на котки от останалите хора?

Могат ли котките да усещат тревожност и депресия в хората

Разбират ли котките когато изпитваме болка

Виж още