Могат ли котките да усещат тревожност и депресия в хората

котка и стопанин Снимка: iStock

К огато става въпрос за домашни любимци, които умеят да усещат емоциите на своите хора, обикновено кучетата са първите, които идват на ум. В края на краищата котките имат репутацията на независими и самостоятелни, а не на „най-добри приятели на човека". Но дали котките наистина са неспособни или не желаят да обръщат внимание на това, което чувстват техните хора?

Оказва се, че гальовните животни могат и наистина усещат как се чувстваме - включително когато сме тревожни или депресирани. Котките ни не само могат да усетят емоции като тревожност и депресия, но и да променят поведението си, за да действат по съответния начин, определен от настроението ни. Как се случва това?

Могат ли котките да усетят депресията в хората

котка и стопанинСнимка: iStock

Мяукащите приятели могат да усетят кога сте депресирани. Въпреки че нашите котешки спътници са независими същества, те все пак създават връзки в рамките на своите групи - това сте вие, другите членове на семейството и другите домашни любимци в дома. Но как тези социални връзки им позволяват да разберат, че сте в депресия? Тъй като сте част от групата на вашия домашен любимец, той постоянно обръща внимание на вас и на емоционалните сигнали, които излъчвате.

Dogsandcats.bg

На какво точно обръщат внимание? Едно проучване показва, че котките могат да разпознават емоции чрез визуални и слухови наблюдения. Така че, ако сте депресирани и се чувствате с ниска енергия, може да се обърнете към котката си с апатичен глас, което те долавят. Или ако сте намръщени или плачете, вашият домашен любимец със сигурност ще забележи това. А ако в продължение на няколко дни не сте имали желание да напуснете леглото, освен за да нахраните гальовния приятел, може да сте сигурни, че котката ви е забелязала, че нещо не е наред.

Могат ли котките да усещат тревожност?

котка и стопанинСнимка: iStock

Когато става въпрос за котки, които усещат тревожност, те все още ви гледат, за да определят как се чувствате, но го правят по малко по-различен начин от начина, по който усещат депресия. При емоции като депресия или щастие вашият домашен любимец улавя какво казвате или как изглеждате и се държите. При тревожността домашният ви любимец прави така нареченото социално ориентиране.

Проучване, проведено от Animal Cognition, поставя котките и техните собственици в стая, пълна с вентилатори, към които са прикрепени ленти. На някои хора са дадени инструкции да се държат щастливо заради ветрилата, а на други - да се държат така, сякаш се страхуват. Резултатът бил, че котките гледали към стопаните си, за да видят тяхната реакция на ветрилата, преди да решат как ще реагират самите те. Така че при тревожност котката все още гледа как се държите, за да разбере как се чувствате, но също така често отразява тази тревожност.

Могат ли котките да помогнат на хората с тревожност и депресия?

котка и стопанинСнимка: iStock

Може и да звучи изненадващо за някои стопани, но котките могат да се превърнат в отлични животни за емоционална подкрепа.Това е животно, което носи комфорт на човека. Обикновено това са по-скоро кучетата, но мъркащите животни наистина са способни не по-малко да помогнат на човек, който се нуждае от емоционална подкрепа.

Какво би могло да направи котките добри животни за емоционална подкрепа? Като начало, мъркането на котките може да действа магическо. То не само има терапевтична сила, като понижаване на кръвното налягане и намаляване на риска от сърдечни пристъпи, но наистина действа много приятно и успокояващо за хората.

Друга причина, поради която котките ни помагат да се справим с депресията и тревожността, е способността им да ни разсейват. Когато се справяте с проблеми с психичното здраве, като тревожност или депресия, едно от най-важните неща, които можете да направите в лоши дни, е да се разсеете от негативните мисли или поведение. А какво е по-разсейващо от сладко, пухкаво коте, което иска да се гушка и да си играе?

Котките също така помагат за намаляване на самотата (която често може да бъде фактор за депресия и тревожност) и тъй като сме отговорни за нашите домашни любимци, те ни насърчават да продължим да сме активни, за да можем да се грижим правилно за тях.

котка и стопанинСнимка: iStock

Котките са абсолютно способни да усещат тревожност, депресия и други емоции. Те дори гледат към нас, за да разберат как самите те трябва да се държат или да реагират на дразнители! И ако се чувствате потиснати и отпаднали, любимото ви коте може да се окаже спасител. Котките са прекрасни животни за емоционална подкрепа, тъй като имат лечебно мъркане, помагат ни да се разсеем от негативните емоции, намаляват самотата и ни дават нещо, заради което да продължим да се стремим.

Ако напоследък се чувствате тревожни или сини и нямате домашен любимец, сега може да е добър момент да разгледате възможността за осиновяване на котка от местния приют!

Вижте още:

Котките могат ли да плачат

Котките също изпитват тъга

4 ползи за здравето от притежаването на котка

Виж още