Може ли да се заразя с паразити от котката ми, ако тя спи до мен

котка спи със стопанин Снимка: iStock

А ко по цял ден работите извън дома си, вероятно не можете да устоите на топлото прегръщане с любимата си котка, когато се приберете вечер. Сгушена във вашите одеяла и пижами, котката ви се чувства най-удобно с вас. Тя може да не иска да си тръгне, когато дойде време да загасите осветлението и да заспите, но може би се чудите дали е безопасно да спите с котка, особено ако тя има паразити или е котка, която се разхожда често навн?

В тази статия ще обсъдим всичко, което трябва да знаете за шансовете да хванете паразити от котката си и как да предотвратите тяхната поява.

Как хората се заразяват с паразити от котките

котка спи със стопанинСнимка: iStock

Възможно е хората да се заразяват с паразити от домашните си любимци. Въпреки това вероятността да се заразите с тях в защото котката спи с вас, е малка. Най-вероятната причина, поради която хората се заразяват с паразити е директният контакт с изпражненията на заразена котка.

Dogsandcats.bg

По-вероятно е да се заразите с паразити от мяукащия си приятел е като почиствате неговата тоалетна, а след това не миете ръцете си. Въпреки това, ако заразена котка по някакъв начин пренесе фекалии върху леглото ви, е възможно да се заразите с паразити по този начин.

Как да разберете, че котката ви е заразена с паразити

Червеите и паразитите най-често се срещат при котенца или кученца, но могат да засегнат животни от всички възрасти. Външният вид на котето е клиничен признак, за който трябва да внимавате, ако имате коте у дома. Обикновено ветеринарният лекар би трябвало да ви препоръча обезпаразитяващи препарати, които да поставяте на вашата котка, за да предотвратите проблема.

Паразитите при възрастните котки са малко по-трудни за определяне, освен ако не видите червеи, които се извиват в техните изпражнения. Ето защо препоръчваме да обезпаразитявате котката си редовно или ежемесечно, особено ако котката ви излиза навън.

Какви видове паразити можем да хванем от котката

котка спи със стопанинСнимка: iStock

От животните си можете да получите тении, червеи, кръгли червеи, акари, кърлежи и бълхи! Въпреки че това звучи като много неща, за които да се притеснявате, тези паразити обикновено не причиняват големи щети на хората и повечето инфекции могат да бъдат предотвратени чрез ограничаване на паразитите-гостоприемници, като например бълхите, в дома ви.

В зависимост от вида паразит може да се заразите по различни начини. Бълхите например се разпространяват по козината си и те могат да преминат от домашните ви любимци върху кожата ви. Те могат да причинят сърбящи ухапвания и дори обриви, особено ако сте алергични.

Акарите подобно на бълхите се разпространяват при коткакт с вашата котка. Глистите и вътрешните паразити са опасни при почистването на котешката тоалетна, а след това не измиете ръцете си.

Как да намалим на риска от заразяване с паразити

котка спи със стопанинСнимка: iStock

За да намалите риска от заразяване с паразити от котката си, опитайте следните средства:

  • Да контролирате популацията на бълхите с подходящо обезпаразитяващо средство.
  • Да перете спалното си бельо на горещ цикъл всяка седмица (особено ако котката ви спи с вас).
  • Да почиствате дома с прахосмукачка и моп.
  • Да перете и почиствате котешкото легло и местата, на които обича да прекарва повече време.
  • Редовно обезпаразитявайте котката си, както е препоръчал вашият ветеринарен лекар.

И така, трябва ли да спите с котката си? Ако сте направили всичко възможно, за да опосредствате риска, малко вероятно е да се заразите с паразити от котката си, която спи с вас. Но се уверете, че котката ви има годишна ваксина и я обезпаразитявате ежемесечно (или по предписание на ветеринарния лекар), за да елиминирате рисковете от зараза.

Вижте още:

5 лесни начина да предпазим котката от бълхи

Видове вътрешни паразити при котките

Кои ваксини трябва да поставим на котка, която живее на открито

Виж още