Можем ли да научим котката да разпознава името си

котка и стопани Снимка: iStock

О бучението на котки не е лесно, но е възможно. Въпреки че са известни със своето отчуждено поведение, непукизъм и често отказ да слушат стопаните си, котките са умни животни и могат да усвоят някои трикове и команди, стига да са обучени по правилния начин. Можете дори да ги научите да отговарят на името си с няколко лакомства.

С повече време и всеотдайност от ваша страна можете да научите гальовния спътник да разпознава начина, по който звучи името му. Тайната е да научите котката си да го свързва с положителни неща. Така гальовните приятели са по-склонни да се обърнат, когато ги повикате. Все пак, трябва да направим една уговорка, че тези методи могат да не работят на 100% за всеки мъркащ приятел, тъй като природата на тези животни е по-дива и свободолюбива, но някои котки действително се научават на команди.

Как да кръстим котката

Преди да започнете обучението, трябва да сте сигурни, че името на котката е подходящо. Това не винаги е толкова просто, тъй като трябва да съобразим няколко неща. „Грешното“ име може да направи много по-трудно за вашата котка да научи, че се очаква да отговори, когато го чуе.

  • Избягвайте подобни звучащи думи

Името на вашия мъркащ приятел не трябва да прилича на команди като „Слез долу!“ или „Браво на котето!“, тъй като гальовният приятел няма да може да различава какво му казвате. Ако името на котката ви прилича на някоя команда, която често използвате - може да измислите хубав прякор, който да използвате за обучението.

Dogsandcats.bg

Добре е да избягвате имена, които звучат подобно на тези на членовете на вашето семейство, защото мъркащият приятел ще се обърква.

  • Не го усложнявайте излишно

Уникалното звучащо име не означава, че трябва да бъде дълго и трудно за произнасяне. Най-добрите имена са прости и кратки. Имената, които са от една или две срички, имат по-голям шанс да бъдат лесни за разпознаване от вашата котка.

котка и стопаниСнимка: iStock

И все пак - дори и цялото име на вашата котка да е дълго, може да използвате прякор или съкратена негова версия, за да сте сигурни, че мяукащият приятел го разпознава.

И така - да преминем към стъпките за обучение на мяукащия домашен любимец!

1. Започнете докато котето е малко

Котенцата са любознателни и адаптивни. Те също така се обучават супер бързо и усвояват трикове и команди много по-лесно от възрастните котки. Също така е по-малко вероятно едно малко коте вече да е кръстено, така че може да изберете му изберете подходящо име.

Въпреки че можете да преименувате възрастна котка, която сте осиновили, това вероятно ще отнеме много повече време, отколкото ако обучавате коте. Промяната на името на вашата възрастна котка също може да ги обърка, така че не винаги се препоръчва, но не ви пречи да опитате.

2. Бъдете последователни

Когато избирате име за вашата котка, трябва да имате предвид мнението на всички в семейството ви. Част от това да научите котката си на име включва постоянство в начина, по който се обръщате към нея. Преминаването от пълното име на вашата котка към псевдоним или нещо съвсем различно, ако някой от членовете на вашето семейство предпочита друго име, само ще обърка котката ви. Затова бъдете единодушни и последователни.

Колкото и да е забавно всеки член на семейството да нарича домашния любимец по различен начин - това няма да помогне на обучението на мяукащия домашен любимец.

3. Положителен подход при обучението

котка и стопаниСнимка: iStock

Всички котки са индивидуални и за най-добри резултати по време на вашите тренировки трябва да разберете какво мотивира вашата котка. За повечето гальовни животни лакомствата могат да правят чудеса. Можете също да се възползвате от шанса да ги поглезите малко с лакомство, което не получават много често.

Не прекалявайте с лакомствата обаче. Наградите за добро поведение не трябва да се превръщат в основна част от диетата на вашата котка. Трябва да балансирате лакомствата им с питателен, балансиран план за хранене, за да избегнете проблеми като затлъстяването.

4. Повторение

Както при всеки метод на обучение, повторението е ключово. Колкото повече използвате името на вашата котка и възнаграждавате положителните отговори, толкова по-запознати ще станат те със звука. Това е част от причината последователността също да е толкова важна.

Колкото по-познато е името на вашата котка, толкова повече те ще се научат да го свързват с награда като любимото си лакомство.

5. Не прекалявайте

Въпреки че повторението е ключова част от тренировката, също така е важно да не прекалявате. Използвайте името на котката си само когато искате вниманието ѝ. Това ще ви помогне да ограничите броя на лакомствата, които им давате в отговор на това, че разпознават името си, и също така ще им попречи да се отегчат.

Котките могат да бъдат упорити и бързо да станат незаинтересовани. Ако използвате името им твърде много, рискувате те да се уморят да отговарят на вашето обаждане. Затова бъдете премерени и не ги викайте постоянно, за да тествате дали идват, защото това едва ли ще се случи.

6. Поддържайте сесиите за обучение кратки

Научаването на нещо ново е уморително. Всички повторения, които трябва да направите, за да научите котката си на името им, също могат да станат скучни. За съжаление, ако вашата котка се отегчи или измори по време на сесиите си за изучаване на имена, тя вероятно ще започне да свързва името си с негативни чувства.

Повече от минута-две не са ви необходими. Трябва да извикате гальовния приятел по име и, ако дойде да му дадете лакомство. Не ви трябват дълги тренировки, постоянно повтаряне на името или настояване.

7. Увеличете разстоянието

котка и стопаниСнимка: iStock

Когато започнете за първи път, трябва да сте близо до котката си, когато се опитвате да я извикате по име. Започнете в тиха стая без разсейване и изчакайте, докато котката ви седне в скута ви или някъде наблизо. Кажете името им, изчакайте да се обърнат и дайте наградата.

Когато се научат да разпознават звука на името си и да отговарят (поне в повечето случаи) можете да започнете да увеличавате разстоянието. Правете това бавно. Ако котката ви не реагира на определено разстояние, направете крачка назад и се върнете на последното разстояние, където ви е отговорила.

Въпреки че може да отнеме малко повече време от обучението на вашето куче, можете да научите котката си да отговаря на името си. Изберете просто, кратко име, което има уникален звук, който гальовният приятел може да се научи да разпознава и го комбинирайте с лакомство, когато реагира на него.

С достатъчно повторения котката ви ще се научи да свързва името си с хубави неща и е по-вероятно да дойде при вас, когато се обадите. И все пак когато говорим за котки и тяхното обучение - не забравяйте, че резултатът не е напълно гарантиран, защото тези животни са много своенравни. Това че са умни и разбират много - не значи, че ще реагират. Но непредвидимостта е част от красотата на тяхната природа.

Вижте още:

Възможно ли е да дисциплинираме котка срещу нежелано поведение

Възможно ли е да обучим котка като куче

Мога ли да науча котката ми да дава пет

Виж още