Възможно ли е да дисциплинираме котка срещу нежелано поведение

котка у дома Снимка: iStock

М акар че думите „котка“ и „дисциплина“ звучат като антоними, истината е че гальовните животни са способни да бъдат дресирани, просто не по същия начин, по който това се случва при кучетата. За да имаме гладко съжителство с гальовен домашен любимец, трябва да го обучим срещу разрушително поведение, което не бива да се случва в нашия дом.

Знаем добре, че гальовните животни скачат по плотовете, дъвчат кабели и драскат предмети, които не са предназначени за драскане. Някои от тези поведения са естествени реакции към околната среда на котката, докато други са просто лоши навици.

Позволяването на котка да се държи лошо без последствия засилва идеята, че поведението е приемливо. За щастие е възможно да промените поведението на котката, като възнаграждавате за добро поведение и дисциплинирате за лошо. „Дисциплинирането“ обаче трябва да се случва по разбираем за котката начин. С други думи - наказание, викане, удряне са твърдо неприемливи начини за справяне с лошото поведение на домашния любимец, защото той изобщо не разбира какво значат тези действия, а само ще се обърка.

Обучение на котката

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките са по-умни, отколкото много хора си мислят, и имат не лоша памет. Експертите твърдят, че котките имат както дългосрочна, така и краткосрочна памет, така че могат да се учат.

Домашните любимци, подобно на хората, реагират добре на положително поведение, така че котките ще запомнят, когато получат нещо, което им харесва. Повечето мъркащи животни харесват внимание, храна, играчки или и трите. Изберете мотиватор, който можете да използвате, за да примамите котката си да прави това, което искате, и да ѝ осигурите положителен спомен. Ако е възможно, наградете котката си с този специален предмет само когато тренирате за това конкретно поведение. Като запазите желания предмет за обучение, това ще увеличи стойността на наградата и ще я направи много по-примамлива за вашата котка.

Ако ви е трудно да намерите предмет, който да мотивира котката ви, помислете за неща като риба тон, лакомства, интерактивни играчки, любимата мокра храна на котката ви.

Обезсърчавайте лошото поведение

Да дисциплинирате котката си не е лека задача, но с правилните методи, може да имате успех. Има някои начини да предотвратите лошото поведение, дори ако не сте наоколо:

  • Ако котката ви се катери на места, на които не искате (например кухнята и котлоните) - опитайте да ги облепите с фолио, да ги напръскате със спрей с възпираща миризма, а може да използвате и оцет или цитрусови аромати. Все пак е важно вашите средства да са отблъскващи, но не и отровни за гальовния приятел.
  • От друга страна - насърчете котката ви да се мотае в зони на дома, които да подходящи за нея - котешкото дърво, холът, коридора или някоя друга стая, в която нямате проблем тя да пребивава или да се катери.
  • Осигурите достатъчно играчки и забавления - ако мъркащият домашен любимец има достатъчно мишки, играчки, топчета, високи рафтове, високо котешко дърво и удобно легло - шансът да прояви интерес към „забранените“ зони е по-малък. Можете и да примамите котката си към тези места с помощтта на котешка мента или миризма за привличане, която можете да купите от зоомагазин.

котка у домаСнимка: iStock

  • Не наказвайте котката си, ако прави нещо нередно, а просто я преместете ѝ я разсейте с играчка.
  • Научете я на някои команди, които означават, че трябва да спре да прави това, което не искате. Например ясно и звучно „Не!“, придружено от забранителен жест на ръката ви, могат да научат гальовния приятел да разпознава кога прави нещо нередно.
  • Ако котката ви е много активна,и социални и прави пакости от скука - може да помислите за втори домашен любимец, за да се забавляват заедно.
  • Разходките на каишка също могат да помогнат за разнообразяване на ежедневието на домашната ви котка.

Най-важното нещо, което трябва да запомните, е никога да не наказвате котката си физически. Това включва напляскване, удряне, ритане или умишлено нараняване на вашата котка. Опитът да се даде урок на котка чрез физически средства не работи и всъщност може да доведе до по-разрушително, дори агресивно поведение.

Насърчавайте и тренирайте добро поведение

котка у домаСнимка: iStock

Вярвате или не, техниките, използвани за обучение на кучета, като обучение с кликер и лакомства. Награждаването на положителното поведение с лакомства дава на вашата котка добрите вибрации, от които се нуждае, за да продължи да проявява това поведение, и укрепва положителната връзка, която имате с котката си. Когато е възможно, давайте лакомства, хвалете и обръщайте внимание на котката си, ако се държи добре. Ако забележите, че драска стълба за драскане вместо вашия диван - наградете котката. Ако забележите, че играе с играчка, а не дъвче кабелите ви - наградетея. Скоро тя ще научи разликата мужду добро и лошо поведение.

Вижте още:

Как да използваме кликер, за да обучим котка

Защо положителният метод на обучение работи при котките

Как да накараме котката си да дойде, когато я викаме

Виж още