Мозъчни тумори при котките: признаци и диагноза

котка в близък план Снимка: iStock

О бичаме нашите домашни любимци и искаме те да са с нас завинаги. За съжаление, както всяко живо същество, нашите пухкави приятели обикновено не остават толкова дълго с нас колкото ни се иска.

Едно от най-трудните решения, които можем да вземем като родители на домашни любимци, е решението за хуманна евтаназия. Ако вашата котка е диагностицирана или се подозира, че има мозъчен тумор, вероятно не искате и да мислите кога кога да вземете това решение.

По-долу ще обсъдим какво да търсите, как се диагностицира това състояние и кога да разберете дали трябва да евтаназирате котката си.

Признаци на мозъчен тумор при котките

котка в близък планСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

В началото може да е трудно да разберете дали вашата котка има мозъчен тумор. Някои гальовни животни няма да имат абсолютно никакви необичайни признаци и един ден започват да получават припадъци. Други котки могат да показват фини признаци като различен размер на зениците, накланяне на глава на една страна, въртене или натискане на главата. Често тези знаци може да не са очевидни за собствениците. Котките обичат да спят често през деня и могат да проявяват тези симптоми само когато няма никой наблизо. Не е изключено дори да не допуснат собствениците достатъчно близо, и същите не успяват да станат свидетели на тези необичайни признаци.

Най-забележимият признак, че вашата котка може да има мозъчен тумор, е появата на гърчове. Те започват рядко и след това да стават все по-чести с нарастването на тумора. Друг път мяукащият приятел може просто да започне да получава гърчове от нищото, които продължават по-дълго време.

котка в близък планСнимка: iStock

Причините, поради която вашата котка може да изглежда напълно добре един ден и след това да получава нон-стоп припадъци на следващия ден, зависи от това къде расте туморът. Ако той не причинява проблеми с областите на мозъка, които контролират двигателната функция, баланса, дишането или поведението, тогава вашата котка може да има малко или никакви аномалии в началото. В други случаи туморите могат да започнат да кървят или да причинят възпаление в мозъка и това е причината котката ви да получава гърчове.

Без значение кога се случват тези събития, имайте предвид, че веднъж диагностициран, няма начин вашият ветеринарен лекар да знае точно кога туморът е започнал да расте. Може да е бил там само няколко седмици, до месеци и дори години, в зависимост от вида на тумора и местоположението.

Как може да се диагностицира мозъчен тумор при котките?

Единственият начин, по който мозъчният тумор може да бъде абсолютно диагностициран, е помощта на скенер.

За съжаление при животните тези разходи могат да се окажат твърде високи за собствениците, тъй като се плащат от джоба им и често не се покриват от застраховка, както при хората. Следователно вашият ветеринарен лекар може само да подозира, че котката ви има мозъчен тумор, но без скенер той никога няма да може да каже това със 100 процента сигурност.

котка в близък планСнимка: iStock

Качество на живот при котки с мозъчен тумор

Как точно ще продължи да живее мъркащият ви приятел е трудно да се предположи. В зависимост как се развие състоянието му може да се наложи прием на лекарства и допълнителна помощ от ваша страна.

Някои котки могат да спрат да ядат или да имат малък или никакъв апетит. Други може да загубят зрението си, да имат затруднения при ходене или да се блъскат в мебели и други домакински предмети. Мозъчните тумори при котките може да имат много малко възможности за лечение и повечето са нелечими. Поради това е важно да се знае, че котките с мозъчни тумори ще имат прогресивно по-лоши необичайни признаци и дискомфорт.

Всички горепосочени неща допринасят за качеството на живот на вашата котка. Ако тя не може да се наслаждава на ежедневни дейности като хранене, пиене на вода, гушкане, игра или сън, тогава може да се наложи да помислите за хуманна евтаназия. Ако мъркащият приятел често получава гърчове, това също е индикация, че качеството на живот е влошено.

Поговорете с ветеринарния си лекар, ако състоянието на вашия пухкав спътник се влоши и обсъдете дали не е време да се спогувате с котката си, ако животът ѝ стане твърде болезнен.

Загубата на любим домашен любимец, независимо дали преминава естествено или търсите хуманна евтаназия, е изключително трудно решение. В случаите, когато котката може да има мозъчен тумор, вземането на решение за евтаназия често зависи от ежедневното качество на живот. Честите припадъци, невъзможността на котката да извъшва нормални ежедневни действия и видимата болка може да ви помогнат да определите, че е време да се сбогувате.

Вижте още:

10 причини защо котката може да повръща всеки ден

Какво да очаквате от котка, която е навършила 5-6 години

Основни признаци на рак при котките, за които да следите

Виж още