Опасни ли са ароматизиращите дифузери за котките

котка души Снимка: iStock

М оже би ще се изненадате, но котките не виждат толкова добре. В сравнение с нашето оптимално зрение, мъркащите животни не са толкова добри в това отношение. Това означава, че те трябва да са близо до нещо, за да разберат какво е то. Вместо зрението обаче, най-важното им усещане е обонянието. Ако у дома имате ароматни дифузери, които се грижат за приятното ухание във вашия дом и се чудите дали вредят по някакъв начин на котките - тази статия е за вас.

Котките и тяхното обоняние

Мяукащите животни се ориентират в своя свят чрез миризми. Броят на рецепторите за миризми, които животното има в тъканите, покриващи носните му кухини, е отличен показател за това колко добре развито е обонянието му. Когато усетят миризма, тя изпраща химически сигнал до мозъка, за да я идентифицира.

Котките имат около 200 милиона рецептора. Ние, хората, имаме 5 милиона.

Котките и други животни имат още един съществен орган, който им помага да комуникират отлично с миризми - вомероназалния си или Якобсонов орган. Тази структура се намира на горната част на устата на котката. Основната му функция е да открива феромони. Това са химически знаци, които дават на котките друг начин за комуникация, особено по време на чифтосване и маркиране.

Dogsandcats.bg

Ако видите домашния си любимец с леко отворена уста и гримаса на лицето, това значи, че той е ангажиран с по-задълбочено изследване на определена миризма. Молекулите във въздуха се вливат в устата на котката ви, където органът на Якобсон може да разшифрова химичните съединения. 

Видове дифузери

котка душиСнимка: iStock

Дифузерът действа като среда за разпръскване на етерични масла, а на пазара може да се открият най-различни видове за нашия дом. Много от тях, като например свещи, водни или електрически устройства, използват топлина, за да ускорят процеса. Съществуват също така пулверизатори и тръстикови дифузери. Целта е да се контролира освобождаването, така че ароматът да се запази най-дълго време на най-добра цена.

Миризми на дифузерите

Какво има вътре във вашия дифузер е следващият детайл от съществено значение. Етеричните масла са концентрирани летливи съединения, отговорни за това, което вие и вашата котка усещате. Макар че може да свързвате цитрусовите аромати с чистотата, по-вероятно е те да отблъснат котето ви, отколкото да го привлекат. Ето защо често можете да намерите репелентни продукти с тези аромати.

котка душиСнимка: iStock

Струва си също да се спомене, че цитрусовите масла са токсични както за котките, така и за кучетата и могат да причинят проблеми с нервната система. Трябва да подберете подходящи миризми, които да не вредят на мъркащия домашен любимец и да не го дразнят. Като цяло твърде силните и натрапчиви миризми не са оптимален вариант за котките (а често са неприятни и за хората).

Достъп на котката до дифузера

Достъпът е нещо съществено, което трябва да се вземе под внимание, особено при котенцата, които са доста палави. Любопитството ще накара много домашни любимци да изследват нови предмети в дома, дори и да не са най-безопасни за тях. Ако котката намери аромата за приятен, има риск да погълне токсично количество, ако например оближе дифузера или повърхността наоколо.

котка душиСнимка: iStock

Разбира се, за този проблем има просто решение - дръжте дифузера на недостъпно за любопитните котки място.

Котките имат изострено обоняние.

Не забравяйте, че това, което на вас ви се струва освежаващ аромат, може да се окаже много неприятно за вашия домашен любимец.

Нашето предложение е да ограничите използването на дифузери и ароматерапии и може би да избягвате да го поставяте в стаята, в която котката ви спи.

Важно е да разглеждате въпроси като този от гледната точка на вашата котка, като се има предвид значението на миризмата в нейния свят. Може би по-добрият компромис е да открехнете прозореца и да позволите на свежия въздух да влезе в дома ви. Вашето коте ще оцени всички нови миризми, които може да долови, а това му осигурява и умствена стимулация.

котка душиСнимка: iStock

Вижте още:

Какво души котката ми във въздуха

Какво трябва да знаем за котешките сетива

Ще държи ли канелата котките далеч от някои зони в дома ни

Виж още