По-емоционални ли са хората, които отглеждат котки

котка и стопани Снимка: iStock

В ече е добре известно, че домашните любимци ни помагат да се освободим от стреса. Когато галим кучета или дори осъществяваме визуален контакт с тях, телата ни произвеждат окситоцин, известен още като „хормон на любовта“, който ни кара да изпитваме топло, положително чувство. Повечето проучвания за животните и нашите емоции обаче включват хора и кучета, а какво да кажем за котките?

Едно скорошно изследване през 2022 г., включващо хора в колежански кампус и котки, показва, че гальовните животни със сигурност могат да намалят стреса при някои хора. Интересното е, че проучването установява също така, че хората, които са били привлечени от котките, а не от кучетата, са имали по-високи резултати по скала, която измерва емоционалността.

котка и стопаниСнимка: iStock

Изследването от 2022 г. е направено с помощта на студенти и служители от колежанския кампус на Вашингтонския държавен университет. За всеки от човешките участници изследователите са събрали някои типични демографски данни, включително възрастта, половата идентичност и дали са студенти или служители на училището. В допълнение към тази информация участниците са попитани и за опита им с животните, включително дали имат страх от котки, дали са алергични към котки и дали биха избрали котки или кучета за провеждане на изследването. Екипът определил и личностната им черта емоционалност, като използвал теорията, наречена „Големите 5“.

Dogsandcats.bg

Теорията "Големите 5" е разработена през 1980 г. като начин да се осигури обща рамка за изследване на личността. Може би дори сте се явявали на изпит като този, за да определите как се оценявате в рамките на Големите 5, когато кандидатствате за работа или в началото на работата с нов терапевт или друг специалист в областта на психичното или поведенческото здраве. Измерваните тук черти включват откритост, невротизъм, благосклонност, екстраверсия и добросъвестност. Хората, които измерват изключително високи или изключително ниски стойности по скалата за определени черти, може да са по-силно емоционални или по-лесно да се претоварват от емоциите си.

Това, което учените установяват е, че собственици на котки, определящи се като жени, които са били отворени и за работа с кучета, като цяло били по-заинтересовани от посещения при котките, отколкото при кучетата. Установява се, че хората от горния край на тази скала са значително по-заинтересовани от общуване с котки в кампуса.

котка и стопаниСнимка: iStock

Предишни изследвания наистина показват, че по-силно емоционалните хора просто са привлечени от животните като цяло. В случая с това проучване, което си поставя за цел да провери потенциалния интерес към програми за облекчаване на стреса, включващи животни, екипът наистина установява преобладаващ интерес към тази възможност. Фактът, че са включили котки, които често са пренебрегвани в света на научните изследвания, прави голяма крачка към повече изследвания на котките в бъдеще и признава важността на връзката между човека и котката, която се е изграждала в продължение на хиляди години.

Вижте още:

Какво казва науката - котките изпитват ли любов

5 любопитни факта за котките, които обясняват как те разбират света

Котките изпитват ли срам

Виж още