Породата на котката определя ли нейното поведение

различни породи котки Снимка: iStock

К отките са интересни животни, които са склонни да бъдат независими, но и лоялни към своите човешки другари. Всяка отделна котка има своя уникална личност, но винаги е имало въпрос дали породата играе роля в поведението на гальовните животни. С други думи - може ли породата на котката да диктува как ще се държи в домашна среда или в природата? Макар че изследванията по темата не са много, съществува едно, което към момента дава известна идея, за връзката между характер на котката и порода.

Изследвания от Финландия предлагат прозрение

Въпреки че не са изразходвани много време или усилия за дешифриране дали породата на котката определя поведението, един екип от изследователи във Финландия се заема да хвърли светлина върху темата. Изследването се провежда през 2019 г. и над 5000 котки и техните собственици са анкетирани и проучени, за се разбере доколко генетиката на породата диктува поведението. Това, което изследователите откриват е, че да, породата изглежда диктува поведението, но само до известна степен.

различни породи коткиСнимка: iStock

Например, те откриват, че Руските сини котки са по-срамежливи от другите породи, когато срещат с непознати, докато Бурманската котка е най-малко срамежливата изследвана порода. Породата Корниш Рекс например, се оказва по-активна.

Dogsandcats.bg

Изследователите признават, че може да има други причини за връзката между породата и поведението, но най-вероятно от голямо значение е, че изследваните котки произлизат от чистокръвни породи, идват от същия регион и имат същия начин на живот, така че поведението може да бъде генетично заложено в тях.

Какво означава това изследване за собствениците на котки?

Истината е, че това изследване няма да промени много живота ви, освен да ви помогне да разберете, че някои от поведенията на вашата котка може да са свързани с тяхната генетика и няма много какво може да направите. Осъзнаването на тази реалност може да ви помогне да запазите нещата в перспектива и да гарантирате, че няма да се разочаровате, ако котката ви не се държи точно както бихте искали.

Ежедневното взаимодействие, времето за игра и обучението могат да помогнат за минимизиране на всяко поведение, което не харесвате, и да засилят поведението, което искате да виждате по-често. Не е лесно да се предвиди дали една котка се държи по определен начин поради околната среда, начина на живот или генетиката. Колкото повече време прекарвате с вашето коте и се свързвате с него, толкова по-добре ще разбирате поведението му и как да го пренасочите или адаптирате, ако е необходимо.

Изглежда, че породата на котките може да играе роля в тяхното поведение. Това обаче е само един от многото фактори. Всичко, което мяукащият приятел преживява и през което преминава в живота, ще повлияе на държанието му с напредване на възрастта.

различни породи коткиСнимка: iStock

Виж още