8 породи котки, които имат кучешки характер

котка у дома Снимка: iStock

К отките и кучетата са може би най-обичаните домашни любимци по цял свят. Кучетата с гордост носят определението „най-добър приятел на човека“, защото са лоялни, могат да се обучат и действително биха направили всичко, за да защитят собственика си, докато за котките не можем да кажем същото. Обратното, тези гальовни домашни любимци са много сладки и грациозни, но и много мистериозни, а дали действително обичат стопаните си - често е въпрос на съмнение.

Някои породи котки се славят с благ характер и възприемчивост и често са наричани котки-кучета. Те са една идея по-мили, обичат хората си и могат да бъдат тренирани на много неща, така че фино напомнят на кучешки спътник, доколкото можем да кажем това за някоя котка.

1. Мейн Куун

Започваме с „нежния гигант“, Мейн Куун, който дори на външен вид е по-голям от редица породи кучета. Те са предани, игриви и непринудени котки. Славят се със своята любвеобвилност към стопаните си, подлежат на обучение и можете лесно да ги научите да се разхождат на каишка. Ако искате мъркащ спътник, който да ви прави компания в приключения извън града - това е вашата порода!

2. Бирманска котка

Тези очарователно сладки мъркащи приятели са страхотни човешки спътници, обичат играта и са много мили. Те са доста съобразителни и са склонни да ви оставят на спокойствие, ако видят, че сте заети с работа, което рядко можем да кажем за гальовен представител. Те са нежни, подходящи са за съжителство с деца и съвсем спокойно можем да кажем, че не отстъпват много по характер на кучетата.

Dogsandcats.bg

3. Рагдол

Тези приятели са спокойни и послушни котки, а на всичкото отгоре се адаптират сравннително бързо към нова среда. Те са интелигенти и игриви, така че няма да ви е скучно с тях и с най-голяма радост ще ви поздравят на вратата, когато се приберете, ще ви правят компания навсякъде в дома и с удоволствие ще прекарват вечерите сгушени във вас.

4. Манкс

Котките Манкс са дружелюбни, привързани към хората си и социални. Поради генетична мутация те нямат опашки, но това по никакъв начин не пречи на начина им на живот. Те са много интелигентни, могат да дойдат при вас, ако ги извикате по име (или поне шансът е по-голям отколкото останалите котки), а когато стане време за игра - забавлението е пълно!

котка у домаСнимка: iStock

5. Абисинска котка

Абисинските котки са дружелюбна, игриви и обичат хората. Тези котки са лоялни и обичат да следват стопаните си в дома. Също така, са много любопитни и възприемчиви, което прави обучението на каишка доста лесно. Със сигурност са чудесен приятел, който може да ви прави компания както у дома, така и за някоя разходка в природата.

6. Американски Кърл

Тези очарователни котки с извити уши са много внимателни към стопаните си и ги следват навсякъде. Те са мили както към децата, така и към други домашни любимци. Те са спокойни, обичливи, но и много интелигентни и няма да им отнеме много време да се научат да отварят врати и шкафове.

7. Турска ангорска котка

Турските ангорски котки са умни, поддаващи се на обучение и стават много близки със стопаните си. Те са толкова любвеобвилни, че винаги ще дойдат близо до вас каквото и да правите. Ако спят на кравайче докато работите, веднага ще се преместят при вас, щом чуят, че ставате и отивате в друга стая. Или няма да закъснеят да се намърдат на току-що освободеното от вас място. В допълнение - те са игриви, обичат водата, както и разходките навън.

8. Сфинкс

Тези на пръв поглед голи котки, всъщност са покрити с много тънък и нежен пух. Сфинксовете са общителни, добри, лоялни и обичат да играят със стопаните си. Те могат силно да се привържат към своите човешки спътници и няма да ви оставят уединение - ще ви преследват от стая в стая.

Домашен любимец, който изглежда като котка, но често се държи като куче, звучи като мечта. Това са някои от най-популярните мъркащи приятели, които по държание силно напомнят на кучетата. Разбира се, това не е точна наука, някои мъркащи приятели от други породи могат да са също толкова добри същества колкото кучетата и по някакъв начин да не им отстъпват!

Вижте още:

7 породи кучета за хора, които обичат котки

Как котките избират любимия си човек

Виж още