Прилики и разлики между Екзотичните късокосмести котки и Персийските котки

Екзотична късокосместа котка Снимка: iStock

Е кзотичните късокосмести и Персийските котки често се бъркат една с друга. Причината за това е, че стандартите за породата и при гальовни животни са почти идентични, с изключение на дължината на козината. Както името подсказва, Екзотичните късокосмести котки са с къса козина, докато Персийските имат дълга, бляскава козина.

Освен различната дължина на козината, Екзотичните късокосмести котки са малко по-буйни и по-общителни, докато Персийките се радват на тиха и спокойна среда. Разбирането на разликите между тези породи може да ви помогне да определите дали Екзотичната късокосместа или Персийската котка е подходяща за вашия дом.

Подробно за Екзотична късокосместа котка

Екзотична късокосместа коткаСнимка: iStock

Екзотичната късокосместа котка е създадена чрез развъждане на Персийски котки с Aмерикански късокосмести котки, както и с Бирмански и Руски сини котки. Резултатът е очарователна котка, която прилича на Персийска, но има по-спокоен характер и по-малко изисквания за поддържане.

Dogsandcats.bg

Екзотичните късокосмести котки са най-подходящи за семейства, които искат любяща и привързана котка компаньон. Котката ще се впише най-добре в домове, в които винаги има някой у дома. Те също така са подходящи котки за хора, които не искат да се грижат за домашните си любимци ежедневно.

  • Спокойни и любвеобвилни котешки приятели

Екзотичните късокосмести котки са известни с това, че са спокойни компаньони. Те обичат да ви следват и ще седнат в скута ви, когато им се отдаде възможност.

Въпреки че тези гальовни животни са изключително любвеобилни и привързани към своите стопани, те са известни с това, че в началото са малко предпазливи. За щастие, те се привързват към посетителите. Особено ако посетителят се опита да си играе с тях, можете да очаквате, че вашата Екзотична късокосместа котка бързо ще се отпусне.

Екзотична късокосместа коткаСнимка: iStock

  • Чудесна котка за стопани, които не искат да разресват козината на котката ежедневно

Персийските и Екзотичните късокосмести котки изглеждат почти еднакво. Всъщност тези две котки имат всички еднакви стандарти. Единствената разлика е в дължината на козината. Екзотичните късокосмести котки са с къса козина, която за щастие не изисква ежедневно разресване. Достатъчно е да четкате козината веднъж или два пъти седмично и това би било достатъчно.

  • Внимавайте от какъв развъдник взимате вашата котка

Екзотичните късокосмести котки могат да имат редица наследствени здравословни проблеми, ако се отглеждат от безотговорни развъдчици. Най-често срещаното заболяване е поликистоза на бъбреците. Обсъждането с ветеринарния лекар и изборът на уважаван развъдник ще ви помогнат да намалите вероятността котката ви да развие тези заболявания. Ако се грижите правилно, можете да очаквате Екзотичната късокосместа котка да живее около 15 години.

Подробно за Персийската котка

Екзотична късокосместа коткаСнимка: iStock

Персийската котка е една от най-ефектните котки в света. Те имат очарователно лице с разрошена козина, което ги прави популярна порода котки. За съжаление, породата има интензивни изисквания за козината и някои здравословни проблеми, което я прави вариант само за хора, готови да положат много усилия за своята котка.

Като цяло Персийците са подходящи за спокойни домакинства и за семейства, които знаят как да се отнасят с котка с уважение. Те понасят добре самотата, но се уверете, че имате време да почиствате козината им веднъж дневно.

  • Персийските котки са спокойни котешки спътници

Персийците са известни с това, че са тихи, нежни и спокойни. Те обичат да се излежават в тиха и спокойна среда. Котката бързо ще се привърже към хора, които се отнасят любезно с нея и не са прекалено шумни или буйни около нея.

Поради това, че Персийките са тихи, те са най-подходящи за домакинства без деца. Въпреки това те могат да бъдат съжителстват с деца, стига децата ви да знаят как да се отнасят правилно към тази котка.

Екзотична късокосместа коткаСнимка: iStock

  • Пригответе се за ежедневно разресване на козината

Персийските котки са с високи изисквания към поддръжката. Дългата им козина изисква ежедневно разресване, тъй като буйната козина се заплита лесно. Посъветвайте се с ветеринарния лекар дали е добра идея да къпете мяукащия приятел, ако това ще улесни допълнително грижата за козината.

  • Персийските котки страдат от някои наследствени проблеми

Подобно на всички други чистокръвни котки, Персийките имат наследствени заболявания. Тези заболявания могат да включват поликистоза на бъбреците, прогресивна атрофия на ретината, камъни в пикочния мехур и много други проблеми. Изберете отговорен развъдник, за да избегнете тези наследствени заболявания. Освен това работете в тясно сътрудничество с ветеринарния си лекар, за да осигурите на Персийката грижите, които заслужава.

Персийците са най-подходящи за възрастни хора, които живеят в тихи и спокойни семейства. Независимо дали сте често вкъщи, или ви няма през целия ден, Персиецът ще се впише добре, ако средата е спокойна, релаксираща и уютна. Ако имате деца, Персийската котка все още е подходящ вариант, но не забравяйте да разговаряте с децата си за това как да се държат около котката.

Персийска котка или Екзотична късокосместа - коя порода е подходяща за вас?

Екзотична късокосместа коткаСнимка: iStock

И Екзотичните късокосмести котки, и Персийските котки са прекрасни породи. Те имат очарователни лица и любвеобилни характери, известни с лоялността и привързаността си към своите стопани. Въпреки всички прилики, Персийските и Екзотичните късокосмести котки все пак не са идентични.

Екзотичната късокосместа котка е по-подходяща за вас, ако имате забързано ежедневие и не искате да почиствате котката си ежедневно. Котката няма да се претоварва и ще обича вниманието, което получава. Повечето персийки ще бъдат претоварени от подобна среда.

Вместо това може да искате Персийска котка, ако имате спокоен дом, не сте вкъщи през деня и нямате нищо против да разресвате козината често. Персийката ще оцени тихата среда и няма да се чувства самотна, докато сте на работа.

Виж още