Рак на езика при котките

котка ветеринар Снимка: iStock

З а съжаление котките могат да бъдат засегнати от няколко вида тумори на включително в устата. Ракът на езика при гальовните животни може да се опише като злокачествен и особено инвазивен тумор. Обикновено се намира под езика, където се прикрепя към дъното на устата. Може да бъде бял на цвят, а понякога има форма, наподобяваща карфиол. Този вид тумор расте и метастазира бързо в други части на тялото.

Както при много видове карциноми, това обикновено се наблюдава при по-възрастни котки, често на възраст над седем години. Хубавото е, че се среща рядко при котките, но все пак е хубаво да сме информирани за неговото съществуване.

Симптоми на рак на езика при котките

  • Лигавене
  • Малък бял израстък под езика
  • Разклатени зъби
  • Лош дъх
  • Затруднено дъвчене и хранене
  • Липса на апетит
  • Кръв от устата
  • Отслабване

Каква е причината за появата на този вид рак при гальовните животни - за съжаление не се знае.

Поставяне на диагноза и лечение

котка ветеринарСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

След като забележите симптоми и се свържете с вашия ветеринарен лекар за преглед, той ще извърши физическа проверка на устата и езика на гальовния приятел. След което вероятно ще е необходима проба, за да се проведе лабораторен анализ. Това е единственият конкретен начин да се определи дали туморът е злокачествен или доброкачествен.

Рентгенови изображения също ще бъдат направени на главата и гърдите на вашата котка, за да се определи дали ракът се е разпространил в костите, белите дробове или мозъка.

Стандартните тестове включват пълна кръвна картина и биохимичен профил, за да сте сигурни, че другите органи на вашата котка функционират нормално.

Лечение на котката

Няма много ефективни лечения за тези тумори, тъй като много тумори са твърде големи, за да бъдат отстранени, без да причинят значително увреждане, или са на място, където на практика не могат да бъдат премахнати. Въпреки това, понякога котки с тумори близо до предната част или от едната страна на езика могат да бъдат лекувани с операция.

Ако случаят е такъв, част от езика ще бъде отстранена заедно с тумора. В зависимост от размера и местоположението на тумора може да не е възможно да се отстрани изцяло. В случаи като този вашият ветеринарен лекар ще ви посъветва относно ефективността на химиотерапията или лъчетерапията за спиране или забавяне на повторния растеж на тумора.

Котките, на които е отстранена част от езика, обикновено се възстановяват добре след операцията, но може да имат проблеми с храненето известно време по време на процеса на възстановяване. Вашият ветеринарен лекар ще ви помогне да създадете хранителен план за вашата котка. Изборът ще бъде ограничен до меки или течни храни, а в някои случаи може да е необходима сонда за хранене, докато устата на вашата котка не заздравее достатъчно. Сондата за хранене обикновено се поставя директно в стомаха. Ако това е необходимо, вашият ветеринарен лекар ще ви насочи към правилната техника за поставяне на тръбата.

Грижи за котката след операцията

котка ветеринарСнимка: iStock

Ако котката ви е претърпяла операция за отстраняване на част от езика, вероятно ще се нуждае от сонда за хранене, когато се прибере у дома с вас. Тази тръба трябва да се държи на място, докато езикът и устата на гальовния приятел не се възстановят след операцията.

Не забравяйте да следвате стриктно указанията на вашия ветеринарен лекар. След като тръбата за хранене бъде отстранена, вашата котка ще трябва да продължи с мека храна, която е лесна за смилане.

Характерно е карциномите да се връщат след операция. Въпреки че всяко животно реагира по различен начин, в повечето случаи котката ще се чувства добре няколко месеца след лечение или операция, преди болестта да се върне.

Вижте още:

Орални тумори при котките

Рак при котките: симптоми, видове и лечение

Рак на гърлото при котките

Виж още