Видове обезпаразитяващи средства за котки

обезпаразитяване на котка Снимка: iStock

Б ълхите са често срещан проблем при мяукащите животни, но за щастие има различни начини за предотвратяване на тяхната поява. Дори и котките, които живеят у дома и никога не излизат, могат да хванат бълхи, които вие сте пренесли отвън.

Хубавото е, че на пазара могат да се открият най-различни средства за обезпаразитяване, но трябва да ги проучите добре и да се консултирате с ветеринарен лекар, който да ви препоръча продукт, подходящ за вашия гальовен спътник. Някои лечения срещу бълхи представляват значителен риск за котките и трябва да бъдете изключително внимателни да не прилагате никакви продукти за борба с бълхи, предназначени за кучета например, защото те могат да съдържат съставки, които могат да бъдат токсични за вашата котка.

Също така трябва да избягвате да галите котката си веднага след определени процедури срещу бълхи, за да избегнете попадането на продукта върху вас или да намалите ефективността му. Едни от най-популярните продукти за обезпаразитяване са тези, които се поставят зад врата на котката и в такъв случай - е добре да избягвате да галите котката си на това място 1-2 дни.

И така - да разгледаме различните видове средства за обезпаразитяване за мъркащи животни.

Dogsandcats.bg

1. Хапчета

обезпаразитяване на коткаСнимка: iStock

Таблетките, които са дават на мъркащия приятел като хапче освобождават инсектициди в тялото на домашния любимец, които бързо се отделят през кожата им и убиват бълхите в рамките на часове. Тъй като това е перорална таблетка, която действа отвътре навън, можете да погалите котката си веднага след като я дадете. Все пак ще трябва да почистите козината на котката си с гребен против бълхи и сапунена вода, след като лекарството е подействало, за да отстраните мъртвите бълхи и всяка остатъчна мръсотия от тях.

Този метод е чудесен за мъркащи приятели, но напомняме, че не бива да купувате обезпаразитяващо лекарство без то да е предрисано от вашия ветеринарен лекар. Някои таблетки могат да причинят евентуални нежелани реакции, а също така е важно какво е теглото на котката ви, за да се избере правилния продукт против бълхи.

2. Локални препарати

обезпаразитяване на коткаСнимка: iStock

Локалните разтвори, които нанасяте върху основата на врата на вашата котка, са най-често срещаните решения за борба с бълхи. Хубавото е, че те се ползват лесно върху котката ви, за разлика от хапче, което всички знаем колко е трудно понякога да се даде на домашния любимец. Ако имате такова лекарство против бълхи - не забравяте, че не бива да галите котката си няколко дни зад врата, за да не го разнесете по козината ѝ и тя да го погълне след това. За вас също може да съществува опасност, ако е на ръцете ви и не ги измиете, така че бъдете внимателни.

3. Шампоан против бълхи

Въпреки че шампоанът против бълхи може да не представлява толкова голям риск, колкото гелът за локално приложение, струва си да се отбележи, че никога не трябва да използвате шампоан против бълхи, който е за кучета или други животни. Трябва да използвате такъв за котки и препоръчан от вашия ветеринарен лекар.

4. Нашийници против бълхи

обезпаразитяване на коткаСнимка: iStock

Ако котката ви носи нашийник против бълхи, можете да я погалите незабавно, само внимавайте да не докосвате нашийника. Минусът на това средство е, че мъркащият приятел може да не е щастлив от поставянето на нашийник, но ако котката ви няма проблем или я обучите така че да свикне - това е съвсем приемлив продукт срещу бълхи.

5. Гребен против бълхи

обезпаразитяване на коткаСнимка: iStock

Това е по-скоро допълнително средство за изчистване на бълхите от мъркащия приятел, тъй като върши добра работа след като го комбинирате с лекарство за обезпаразитяване. Използвайте гребена като поставите гальовния приятел върху бяла повърхност, за да виждате падащите бълхи. Когато намерите жива такава - подопете я в сапунена вода, защото това е начинът, по който може да я убиете.

Допълнителни средства за избавяне от бълхи при котките

Освен препаратите за домашни любимци е необходимо да вземете допълнителни мерки, за да премахнете бълхите не само от котката си, но и от дома:

  • Почиствайте играчките, леглото или местата на които котката ви прекарва често.
  • Ако живеете в къща - уверете, се че бълхите не идват от там или вземете превантивни мерки. Напомняме, че трябва да проверите препаратите, които използвате и да изберете такива безвредни за домашни любимци, особено ако котката ви се разхожда навън.
  • Почиствайте редовно дома и прибирайте обувките си в шкаф, защото ако мъркащият приятел си играе с мръсните ви обувки - може да се зарази не само от бълхи, но и от други паразити, бактерии и т.н.

обезпаразитяване на коткаСнимка: iStock

Бълхите са досадни вредители, които понякога са трудни за контролиране. Те могат да представляват опасност за вас и вашите домашни любимци, така че трябва да намерите най-добрия метод за отстраняване на проблема възможно най-скоро, така че вие ​​и вашата котка да можете да се насладите на повече гушкане заедно. Задължително се конкултирайте с ветеринарен лекар, за да ви препоръча подходящо лекарство за вашия мъркащ приятел.

Вижте още:

Котката ми има бълхи - как да се справя

Какво да направя, ако за котката ми се закачи кърлеж

6 основни хигиенни навика, които да спазваме докато живеем с котка

Виж още