Възможно ли е носът на котката да променя цвета си

Бяла котка Снимка: IStock

С обствениците на мъркащи животни, които имат розови носове със сигурност са забелязвали как в определени моменти носът на домашния любимец е с ясен и розов цвят, докато в други - сякаш избелява и става почти бял.

Всъщност не си въобразявате и, ако котката ви има розов нос може да откриете, че той става много ярък когато гальовният приятел се развълнува - например при игра, докато в моменти, в които котката ви спи или е спокойна - той е с по-блед цвят. Да научим как се получава това!

Защо носът на котката променя цвета си

Котешките носове могат да променят цвета си от светлорозов до по-тъмнорозов, обикновено по време на вълнение или стрес поради временно повишаване на сърдечната честота и кръвното налягане. Това е нормална реакция и обикновено не е повод за безпокойство, стига това да е краткосрочно.

Температурата също играе роля при промяната на цвета на носа на мяукащия приятел. Носът на котката има множество кръвоносни съдове и те могат да растат или да се свиват поради различни причини (като топлина, студ и високо или ниско кръвно налягане). Това може да причини вариации в розовото оцветяване на носа. Например, когато на котка ѝ е студено, кръвоносните съдове са по-малки, така че носът може да изглежда светлорозов. Когато мяукащият приятел например е разгонен , неговото кръвното налягане се повишава, съдовете са по-големи, така че носът може да изглежда по-тъмнорозов или червен.

Dogsandcats.bg

Котка с вдигнати лапиСнимка: IStock

Само котките с розов нос ли променят цвета си

Тъй като по-горе обяснихме, че цветът на носа се променя поради кръвното налягане на мяукащите животни, следователно няма как само котките с розови носове да изпитват такива промени. Всички гальовни животни могат да усещат широка гама от емоции и техните кръвоносни съдове да се разширяват или намаляват. При котките с розов нос това е видимо. Мъркащ приятел, който има черен на цвят нос - няма как да покаже промяна в оцветяването.

Кога трябва да посетим ветеринарен лекар

Промяната на цвета на носа на котка поради преследване на играчка е съвсем в реда на нещата. Но има ли моменти, когато трябва да посетите вашия ветеринарен лекар за това?

Важно е да знаете какво е нормално за вашия домашен любимец и кога промените са необичайни и продължителни. В някои случаи промяната на цвета на носа не е съвсем в реда на нещата, затова си струва да проверите с ветеринар:

  • Ако носът на вашата котка обикновено е бледорозов, но е станал бял и то за продължително време - това може да е признак на анемия или проблеми с кръвообращението.
  • Синкавият или тъмен оттенък на носа на вашата котка може да означава намалена оксигенация на тъканите, което може да бъде причинено от недостатъчност на вътрешни органи, нисък хемоглобин в кръвта или токсини.
  • Ако промяната на цвета е свързана с повишено ниво на активност на вашата котка и има признаци на респираторни проблеми, като учестено дишане или задъхване с отворена уста, това може да е спешен случай и трябва да заведете котката си на ветеринарен лекар.

Котка гледа втренченоСнимка: IStock

Кога трябва да се тревожим за кръвното налягане на котката

Както при хората, високото кръвно налягане или хипертонията при котките може да бъде сериозен здравословен проблем. Ето защо проверката с ветеринар е толкова важна и не бива да я пропускате и да се надявате, че състоянието ще отмине. По-добре да проверите и да се окаже, че на котката ѝ няма нищо, отколкото обратната ситуация.

В обобщение промените в цвета на котешкия нос обикновено не са причина за безпокойство, освен ако не забележите други необичайни симптоми.

Вижте още:

Защо котките имат мокри нослета и кога това е причина за безпокойство

6 породи котки с плоско лице

Как котките създават групов аромат

Виж още