Защо котката ми дъвче картонени кутии - 5 причини за това поведение

котка дъвче картонена кутия Снимка: iStock

К артонените кутии са не само прекрасно убежище за гальовните животни, но също и чудесна играчка за дъвчене. От кутиите за зърнени храни, през кутиите за преместване, до току-що пристигналите от онлайн пазаруването ви лакомства.

Ако мяукащият приятел има силен интерес към това да дъвче картонените ви кутии, вероятно се чудите дали това е притеснително поведение. Ако котката ви си играе - може би няма за какво да се притеснявате, но все пак в някои случаи си заслужава да проверите дали всичко е наред с котката ви. И така - какво може да провокира интереса на гальовните приятели към картонените кутии?

1. Възпалени венци

котка и картонена кутияСнимка: iStock

Ако имате коте, което изглежда обича да дъвче картонени кутии, възможно е то да изпитва дискомфорт при никнене на зъби. Точно както нашите бебета намират облекчение, като гризат играчки за зъби, котенцата намират облекчение, като дъвчат - и картонените кутии са подходящи за това.

Dogsandcats.bg

Ако обаче възрастната ви котка гризе, това може да означава, че зъбите или венците ѝ си заслужава да се прегледат. Ако венците на котката ви са зачервени, това може да означава проблем със зъбите и венците ѝ и тя трябва да бъде прегледана от ветеринарния лекар.

Можете също така да инвестирате в някои играчки за котки, които са предназначени за дъвчене, и да ѝ осигурите лакомства за зъбите.

2. Териториални причини

Точно както когато котката ви се търка във всичко, което вижда (включително краката ви), за да маркира територията си, тя може да прави същото с кутиите. Дъвченето на предмети в къщата е чудесен начин котката да остави своя аромат върху всичко.

Ако котката ви изглежда търка бузите си по кутията между дъвченето, има голяма вероятност тя да обявява тези кутии за свои. Това не е повод за безпокойство, стига котката да не е агресивна в отстояването на своята територия.

3. Стремеж към плячка

котка и картонена кутияСнимка: iStock

Котките са фантастични ловци и използват тези инстинкти като част от играта си. Всички сме виждали как котките ни преследват, нахвърлят се и хапят различни играчки (а понякога и краката ни). Картонената кутия може да бъде просто още едно място за забавление.

Тъй като повечето мъркащи животни, особено домашните, нямат възможност да ловуват и да убиват плячка, те ще използват предмети, за да задоволят този си стремеж.

4. Скука

Ако котката ви лесно се отегчава, гризането на картонени кутии може да е начин тя да намери нещо за правене и да изразходва част от енергията си. Може дори да се опитва да привлече вниманието ви.

Ако обръщате внимание на котката си, докато тя прави нещо разрушително, всъщност я учите, че ако продължава да се държи по този начин, винаги ще получава вашето внимание. Затова направете всичко възможно да игнорирате отегчената си котка, когато се държи по този начин.

5. Забавно е!

Котките просто са много любопитни и игриви животни и безкрайно се забавляват с различни предмети и обекти, които са част от нашия ежедневен свят. Те обичат да свалят неща от рафтовете, да сядат на лаптопите ни, да облизват косата ни и да ни гледат как си мием зъбите.

Част от очарованието на картонената кутия е, че тя е чудесно място за изследване, криене, спане и игра.

И все пак - безопасно ли е да оставим котката да дъвче картонената кутия?

котка и картонена кутияСнимка: iStock

Като цяло, ако мяукащият приятел дъвче картона и не го поглъща, той обикновено е напълно безопасен. Трябва само да сте сигурни, че в него няма остри части, като например телбот, или че ръбовете на самата кутия не са остри.

Уверете се, че кутията е празна и не съдържа нищо, което би могло да навреди на котката ви, като остри предмети или връв.

Въпреки че котката, която дъвче картонени кутии, може да се счита за нормално и безвредно поведение, просто не забравяйте да я наблюдавате, когато тя се занимава с това. Искате да изключите някакви медицински проблеми и да се уверите, че тя не се наранява по някакъв начин. Също така се уверете, че кутията е празна и не съдържа вредни химикали.

Стига да знаете, че котката ви се забавлява безопасно, и да нямате нищо против малки парчета картон да се разпръснат из къщата ви, оставете я да се забавлява.

Вижте още:

Как да спрем котката да дъвче електрически кабели

5 странни неща, с които котките ни изненадват

Защо котките харесват найлонови торбички

Виж още