Защо котката ми ме зяпа

котка зяпа Снимка: iStock

И мали ли сте някога усещането, че сте наблюдавани? Ако споделяте дом с котка, вероятно имате! Независимо дали сте хванали котката си да ви гледа с глава вдигната нагоре с големи, учудени очи, или сте я забелязали да дебне зад мебел след всяко ваше движение, със сигурност бдителният характер на мъркащия домашен любимец ви е направил силно впечатление.

Мяукащите животни са особени характери и много мистериозни и няма как да не искаме да знаем с какво сме им толкова интересни.

Защо котката ми се взира в мен

Любопитни по природа, котките са истински господари на средата си и разчитат на зрението си за различни неща. Една котка на открито може да следи за малки същества, които да дебне и ловува, да внимава за възможни хищници или да остане нащрек, в случай че друга котка се скита в нейната територия.

Когато се премести на закрито, склонността на котката да заключи мерника си върху движещ се обект не изчезва само защото не е навън. Има все още много какво вашата котка да дебне у дома и това сте точно вие!

Dogsandcats.bg

Изглежда повечето котки се взират в своите човешки спътници като вид средство за комуникация. Те нямат езиковите умения, необходими, за да поискат да ги погалим или пък да се гушнат в нас или да ни кажат, че искат храна, така че трябва да прибягват до езика на тялото, за да изразят от какво имат нужда.

котка зяпаСнимка: iStock

Много хора забелязват, че котките им се взират около редовно насрочено време за хранене, сякаш за да им напомнят, че е време за вечеря. Макар и силно независими, някои гальовни животни също могат да се обърнат към нас за сигурност или за да им помогнем да разберат как трябва да реагират в определени ситуации - например, когато някой човек дойде в дома ви.

Трябва ли да се притеснявам?

В повечето случаи зяпането на котка не е причина за безпокойство, ако след това не ви атакува, разбира се. Понякога обаче зяпането може да е симптом на здравословен проблем. Честите състояния, свързани с гледането, включват сърдечна недостатъчност, бъбречно заболяване и хипертиреоидизъм, всички от които могат да доведат до хипертония, ако не се лекуват. Ако зениците на вашата котка остават разширени или ако изглежда, че ви гледа с празни очи, време е за пътуване до ветеринарния лекар.

Освен това, продължителното взиране между котки обикновено се счита за признак на агресия, така че спрете го възможно най-бързо. За да прекъснете безопасно погледа между котките, опитайте да вдигнете силен шум, за да ги разсеете една от друга.

Други странни котешки поведения

Да ни зяпат и преследват навсякъде със сигурност не е най-странното нещо, което можем да видим от тези приятели. За една котка на закрито нейните хора се превръщат в целия ѝ свят и те често се стремят да общуват или да развиват връзки с нас по единствените начини, които знаят. Някои от най-често срещаните поведения на котките, които включват месене с лапи, търкане в краката ни, нежно ухапване, облизване или мъркане, са най-честите признаци на привързаност, които котката ви може да ви покаже.

Понякога котките също могат да протегнат лапа и да ни докоснат, или с лек удар с глава да ни подскажат, че искат нашето внимание. Това също така е и начин да ни маркират като едно от техните неща, тъй като и краката, и предната част на главата им носят ароматни жлези, с които гальовните животни разпространяват аромата си.

Вижте още:

Защо котката ми се взира в нищото?

Любопитни факти за котките, които трябва да знаете

Защо котката ми ме следва в банята?

Виж още