Защо котката ми обича да си играе с боклука

котка играе с боклук Снимка: iStock

А ко се чудите защо гальовният домашен любимец проявява толкова голям интерес към боклука, помислете за нещата, които изхвърляте - смачкана хартия, усукани връзки, остатъци и кутии от храна и всякакви миризливи неща. Това са взе предмети, към които мъркащите приятели ще проявят любопитство, дори повече от скъпите играчки, които им купуваме.

Въпреки че понякога няма обяснение за котешкото поведение, котка, която си играе с неща като кутии, боклук, смачкана хартия, кутия от салата или някаква храна, не звучи необичайно.

Да разгледаме съдържанието на боклука и да поговорим за котешките навици и всички неща, които те намират за интересни.

  • Кутии

    Dogsandcats.bg

В известен смисъл котките са толкова естествено любопитни, че ако оставите нещо на пода, няма как мъркащият приятел да не отиде и да не провери какво е това. Кутиите обаче предлагат много привлекателност, защото ако кутията е с правилния размер, котката може да се скрие зад нея, да влезе в нея и да се почувства защитена.

котка играе с боклукСнимка: iStock

Друга привлекателност на картонените кутии е, че те помагат за задържане на топлината на тялото. Това може да помогне да се обясни защо котките винаги търсят слънчевото място, дори в топлите дни и защо те са готови да се свият във всичко, което ги побере - малки картонени кутии, чанти, торби и друго.

  • Връв, шнурове, връзки

Подобно на други боклуци като смачкана хартия, алуминиево фолио или опаковки и други неща, усуканите връзки могат да бъдат опасни за вашата котка. Когато плъзгат по пода, връзките имат привлекателен звук и движение, но лесно могат да се забият в устата или гърлото на котка, особено в тази на коте, което все още не знае какво е безопасно да дъвче. Ако гаьовният домашен любимец наистина харесва материята на някоя връзка, може да потърсите котешка играчка, която да бъде безопасна алтернатива.

  • Опаковки от храни и найлони

котка играе с боклукСнимка: iStock

Найлоновите торбички и други части от обвивката имат интригуващ звук. Също така, могат да миришат на храната, в която са били увити, което ги прави едно от най-изкушаващите неща в боклука, освен може би остатъците от вашата храна.

Други твърди пластмасови предмети, като сламки, кутии от мляко, опаковки от кашкавал, консерви ... може да издават приятен звук, докато се плъзгат по кухненския под, така че котка ви те просто изглеждат като изкушаваща играчка или евентуално нов вид мишка. Някои котки просто обичат да дъвчат, така че тези твърди или меки предмети като найлонови торбички или опаковки може просто да са забавни за игра.

  • Смачкани предмети

Някои мяукащи животни обичат да дъвчат неща като плат, кабели или други предмети или друг вид връзки и шнурове, които напомнят на движещо се влечуго в природата. Много пъти разрушителното поведение на дъвчене като това се корени в безпокойство и може да бъде начин, по който коткат търси комфорт. Обичайно е за котенцата да дъвчат и повечето го надрастват, но е добре да пренасочите гальовния приятел към играчка, тъй като всички тези предмети са опасни за него - лесно може да го хване ток от кабела или да се нарани на нещо остро, смачкано в боклука.

  • Остатъци от храна

Стигаме до най-голямото изкушение за гальовните животни - храната ни. Макар че става дума за остатъци, стара храна или части от нея, които не са походящи за консумация, котката ви няма как да остане безразлична. Дори и в крайна сметка да не пожелае да яде остатъците, те ще иска да подуши храната, за да провери какво е това и дали става за хапване.

Няма спор, че неща, които обикновено бихте изхвърлили, изглеждат като наистина привлекателни играчки за котките. Неща като кутии не са опасни, защото в по-голямата си част котките просто обичат да спят в тях или да се крият зад тях, което ги кара да се чувстват сигурни и защитени и вероятно също им помага да бъдат на топло.

котка играе с боклукСнимка: iStock

Боклукът обаче е пълен с опасни за котките предмети и не бива да им позволяваме да ровят там. Помислете как може да ограничите мяукащия приятел от любопитството му към това място - да потърсите кофа за боклук, която се отваря трудно, да поставяте нещо тежко върху капака ѝ, да преместите боклука в шкаф или на място, до което котката не може да достигне.

Наблюдавайте котката си, ако тя обича да си играе с неща, които може да се нарекат боклук, и ги махнете от нея и вместо това ѝ дайте нещо безопасно за игра.

Вижте още:

Защо котките са привлечени от миризливи неща

Как да подготвим дома си преди да осиновим коте

Как да спрем котката да дъвче електрически кабели

Виж още