Защо котката ми стои будна цяла нощ

котка през нощта Снимка: iStock

Н е е необичайно мъркащите животни да са особено буйни през нощта и всяка сутрин да оправяте котешки бели, които домашният любимец е сътворил през нощта. Котките имат по-различни модели на сън от хората, така че е естествено котките да са будни през определени часове от нощта. Ако обаче това поведение е станало прекомерно и дори държи будни и вас, може да има проблем.

Защо котките стоят будни през нощта

Естествено е котките да са будни през някои части от нощта. Ако трябва да сме точни, мъркащите приятели не са точно нощни животни, а стават най-активни около зазоряване и здрач. Вашата котка ще има естествен инстинкт да ловува или да броди в ранните часове на сутринта или в първите часове на нощта. Така че по това време гальовните животни са най-енергични.

Други причини, поради които котките може да са будни през нощта

котка през нощтаСнимка: iStock

Освен инстинктите, може да има други причини мяукащият спътник да стои буден за продължителни периоди. Например, ако често оставяте котката си сама вкъщи, тя може да се отегчи и да търси допълнително внимание през нощта. По същия начин тя може да спи, когато не сте наоколо, което ще я накара да бъде будна през нощта.

Dogsandcats.bg

Друга причина котката ви да е толкова активна през нощта е гладът. Тъй като котките са склонни да „лолвуват“ играчки около зазоряване и здрач, те може да станат по-гладни по това време. Ако няма храна за ядене, вашият домашен любимец може да стане възбуден.

Ако вашата котка е възрастна, това също може да причини неспокойни нощи у нея. Много неща се променят за нашите домашни любимци с възрастта и моделите на сън могат да бъдат един от тях.

Здравословни състояния, които могат да накарат котката ви да остане будна

Въпреки това, преди да отхвърлите поведението на вашата котка като нещо естествено, добра идея е да изключите възможността за каквито и да е медицински състояния. Някои здравословни проблеми могат да допринесат за безсънна нощ за вашата котка, така че проверете за други симптоми, които могат да показват заболяване.

Болката може да е причина мяукащият домашен любимец да стои буден. Котките, изпитващи болка могат да мяукат или да ревят прекомерно, да имат прегърбена или скована поза, да се мият неправилно или да проявяват агресия. Други пък често се крият в някое любимо тяхно кътче от дома, като не успяват да мигнат поради дискомфорта, който изпитват.

Котка с тревожни проблеми също може да остане будна през цялата нощ. Признаците на безпокойство включват по-висока честота на дишане, засилено въртене на опашката, разширяване на зениците и агресия.

Ако подозирате, че котката ви може да страда от нараняване или заболяване, което ѝ пречи да спи, свържете се с вашия ветеринар възможно най-скоро. Ако не сте сигурни дали причината може да е медицински проблем, все пак трябва да говорите с вашия ветеринарен лекар. Изключването на тази възможност е най-безопасният и ефективен начин да определите източника на поведението на вашата котка.

Как да се справим с котка, която стои будна цяла нощ

игра с коткаСнимка: iStock

След като изключите медицински проблем, опитайте се да определите дали котката ви стои будна през нощта поради самота или глад. Ако някоя от тези възможности е налице, можете да предприемете стъпки за разрешаване на тези проблеми поотделно. Например, можете да оставяте храна на котката си за през нощта или да настройвате автоматична хранилка, така че вашата котка да се храни по малко всяка вечер, решавайки проблема с глада.

Корекциите през деня могат да намалят и нощната активност. Играта с гальовния приятел редовно през целия ден е чудесен начин да му помогнете да изразходва малко енергия и да спи повече през нощта. С малко лакомство за награда със сигурност ще накарате мяукащия спътник да се успокои и да поспи известно време без да ви буди през нощта с шум или мяукане.

Въпреки че не е напълно неестествено котката да стои будна през цялата нощ, има моменти, когато това може да е тревожно. Ако нощната активност е причинена от медицински проблем, незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар. В противен случай най-доброто, което можете да направите, е да идентифицирате причината за поведението и да предприемете стъпки, за да го промените към нещо по-желано.

Вижте още:

Трябва ли да оставяме светлина за котката си през нощта?

Страдат ли котките от безсъние

5 причини, поради които котката ви буди по едно и също време всеки ден

Виж още