Защо котката ми уринира върху пластмасови торбички

котка и найлонова торбичка Снимка: iStock

А ко ви се е случвало да се приберете вкъщи и да откриете, че котката ви е свършила работата си върху найлонова торбичка, не сте сами. Това странно поведение е изненадващо често срещано при котките поради различни причини.

Те могат да бъдат обикновени като странен интерес към пластмасата или да показват по-сериозен проблем. Нека обсъдим шест от най-вероятните причини, поради които котката ви използва найлоновите торбички за тоалетна, за да можете да решите този неприятен проблем.

1. Те не харесват своята тоалетна

Има няколко причини, поради които котката ви може да не използва своята тоалетна, но първото нещо, което трябва да вземете предвид, е дали е чиста. Котките са изключително чисти същества и може да не желаят да използват мръсна тоалетна. Ако смятате, че проблемът може да е в това, опитайте да изгребвате кутията по-често или да сменяте редовно постелката.

котка и найлонова торбичкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Друга възможност е тоалетната кутията да е твърде малка за вашата котка. Ако тя е твърде тясна, гальовният приятел може лесно да предпочете да отиде другаде. Може да решите този проблем, като вземете по-голяма тоалетна или преместите кутията на по-открито място.

2. Привлекателен звук и материал

Макар да ни се струва странно, някои котки просто се наслаждават на усещането за пластмасови торбички. Този материал се различава от обичайните повърхности за драскане и може да им е приятно да я драскат или дъвчат.

Ако котката ви уринира върху найлонови торбички, защото харесва усещането и звука им, може да се опитате да ѝ осигурите алтернатива. Това може да бъде котешко дърво, драскалка или повече играчки. Може също така да им дадете играчка от подобен материал, например пластмасова топка или гумена играчка за дъвчене.

3. Безпокойство и стрес

Подобно на хората, котките могат да изпитват безпокойство и стрес. И когато това се случи, те могат да търсят начини да се успокоят. Някои котки обсесивно облизват козината си, а други дъвчат найлонови торбички.

Ако смятате, че котката ви уринира върху найлонови торбички поради безпокойство или стрес, има няколко неща, които можете да направите, за да ѝ помогнете.

Първо, опитайте се да установите източника на стреса и го премахнете, ако е възможно. Например, ако се притесняват от други животни в къщата, опитайте се да създадете отделна стая за тях със собствена храна, вода и тоалетна.

4. Маркиране на територията

котка и найлонова торбичкаСнимка: iStock

Котките са териториални същества и маркират територията си с урина. Когато уринират върху найлонови торбички, те може да се опитват да утвърдят господството си над вас или друго животно в къщата.

Ако смятате, че това е причината, поради която котката ви уринира върху найлонови торбички, може да направите няколко неща, за да я спрете. Първо, уверете се, че котешката тоалетна се намира на място, което е удобно за домашния любимец. Тоалетната трябва да е далеч от местата, където котките се хранят или спят, и да е в тиха част на къщата.

5. Котката харесва миризмата на найлоновата торбичка

Ако някога сте имали котка, вероятно сте твърде добре запознати с объркващата гледка на вашия космат приятел, който търка лицето си в пластмасова торбичка и на други необичайни места. Въпреки че миризмата на пластмаса може да не е особено приятна за хората, за мъркащите животни може да е интересна особено ако сте носили храна или нещо друго, което би представлявало интерес за мяукащия приятел.

6. Медицинско състояние

Макар че е нормално котката да използва странни парчета пластмаса като импровизирана тоалетна, повтарящото се уриниране върху пластмаса може да е признак на скрит медицински проблем. Ако мъркащият приятел уринира върху пластмаса, е важно да го заведете на ветеринарен лекар за преглед. Една от възможните причини за това поведение е инфекция на уринарния тракт или болест на долните пикочни пътища. Това са все състояние, които могат да доведат до възпаление и запушване на уретрата.

котка и найлонова торбичкаСнимка: iStock

Ако котката ви уринира върху найлонови торбички, има няколко възможни причини за това любопитно поведение. Възможно е миризмата на пластмасата да я привлича, да маркира територията си или да има медицински проблем. Ако сте загрижени за поведението на котката си, винаги е най-добре да се консултирате с ветеринарния си лекар.

Най-бързият и лесен начин за отстраняване на проблема е да премахнете достъпа до всякакви пластмасови торбички. Ако причината е невинно привличане към пластмасата, проблемът ще изчезне.

Вижте още:

Защо котката ми ме гледа, докато се къпя?

Защо котката ми дъвче картонени кутии - 5 причини за това поведение

Виж още