Защо котките месят с лапи одеяла

котка меси с лапи Снимка: iStock

Е дно от най-любимите действия, които можем да наблюдаваме в мяукащите ни домашни любимци е месенето с лапи. Това движение се заучава още в първите дни от живота на животинчето. Когато бозаят от майките си, котенцата внимателно натискат корема на кралицата навътре и навън, като правят същото движение на месене с лапи, за да стимулират кърмата. Това поведение е нормално за малките котенца, а често можем да го видим и в зряла възраст, но този път върху други повърхности, като често са нашите одеяла.

Месенето с лапи

На английски език се използва фразата „making biscuits“, което означава „приготвяне на бисквити“, защото изглежда сякаш котките действително месят тесто за някой вкусен десерт, който приготвяме във фурна. Мяукащите животни обикновено натискат надолу нашето меко одеяла като редуват лапите си. Често можем да ги чуем да мъркат през същото време.

Одеялата са отлична „площадка“ за месене с лапи, защото са меки и пухкави, подобни на корема на майката. Много собственици обичат да поставят нарочно любимото одеяло в скута си, тъй като знаят, че котката им ще дойде и ще започне да меси с лапи, а след това вероятно ще се настани за дрямка. Още повече, че одеялото ще ви предпази от котешките нокти, защото котките ги използват докато месят с лапи.

котка меси с лапиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Каква е целта на месенето с лапи

Въпреки че котенцата месят, за да стимулират притока на мляко, възрастните котки правят това по различни причини върху меки повърхности:

  • Котките могат да месят върху одеяло, преди да заспят, за да се чувстват по-удобно и да се отпуснат.
  • Майките котки могат да месят върху одеяла, за да ги образуват гнездо за своите котенца.
  • Дивите котки месят мека трева и листа навън, за да ги оформят в удобна повърхност за спане.
  • Котките имат ароматни жлези на лапите си, които използват, за да маркират хора или места като свои, докато месят.
  • Женските котки, които не са кастрирани, могат да се месят непосредствено преди да излязат се разгонят, за да комуникират, че са на разположение за чифтосване с мъжки котки.

Месенето с лапи е съвсем нормално

Месенето върху одеяла и други повърхности е нормално, инстинктивно поведение за котките. Противно на това, което някои може да вярват, това не е резултат от отделяне или отбиване на котенце твърде рано от майка му. Поведението обикновено е безобидно, освен ако котето не започне да суче тъканта на одеялото и да се опитва да го изяде докато меси.

Котките, които поглъщат нехранителни предмети като одеяла, могат да страдат от състояние, известно като пика. Ако забележите този тип поведение, заведете котката си на ветеринар за преглед, защото поглъщането на тъкани може да причини чревно запушване, което е опасно състояние. Уверете се, че котката ви има подходящи предмети, с които може да играе или да дъвче като играчки, подходящи за това.

котка меси с лапиСнимка: iStock

Мяукащите животни обикновено месят с лапи докато седят върху нещо меко и това няма общо с драскането. Относно материите, които котките избират и защо това често е одеялото - причината е, че то просто е меко и напомня на корема на тяхната майка. Мяукащите животни могат да използват и възглавница, някой ваш мек шал или пуловер. Все пак, ако се притеснявате че гальовният спътник може да разкъса дрехата ви - осигурете му подходящо котешко одеяло, което да е предвидено за тази цел. Подрязването на ноктите също ще спаси тъканите на вашите дрехи или меки предмети.

Вижте още:

Защо котката ми ме облизва

Защо котките месят с лапи

Как котката показва, че ви обича

Виж още