Защо котките се крият под завивките на стопаните си

котка в леглото Снимка: iStock

Е дно от най-честите места, на които можете да откриете котката си скрита е под завивките. Дори и да сте се снабдили с кувертюра, някои котки все някак успяват да проникнат под нея и да се сгушат сладко в нашите завивки. Всъщност, интересното е, че има няколко причини, които биха могли да обяснят това котешко поведение.

Котката ви копира вашето поведение

Знаем, че гальовните домашни любимци ни следят „изкъсо“ и наблюдават абсолютно всичко, което правим. Те виждат всеки ден как си лягаме и се завиваме, което автоматично означава, че те също искат да го направят!

Мъркащите приятели са любопитни същества, не можете да се скриете от тях и можем да сме благодарни, че не говорят, иначе представете си колко въпроси ще ни задават непрестанно…

Искат да се гушкат и да ги галите

Мъркащите животни са особено добри сутрин и се радват много на стопаните си. Това е един от най-хубавите моменти за гушкане както за вас, така и за тях. Няма по-сладък начин, по който да започне деня ви от звука на котешко мъркане и галене на мекичкия домашен любимец.

Dogsandcats.bg

Вижте още: Защо котките сякаш ни обичат най-много сутрин

Това е идеалното скривалище

котка в леглотоСнимка: iStock

Под завивките е безопасно, топло, тъмно и честно казано страхотно време за вашата котка да прекара малко време сама. Котките обичат да се крият и да се чувстват защитени, а не можем да отречем, че завивките са повече от подходящо място за това. Все пак, на нас също ни се случва в дъждовни или тъжни дни да се сгушим именно там и да се изключим за света.

Страх или тревожност

Ако забележите, че вашият котешки приятел се рови под завивките необичайно много, това може да е знак за безпокойство, дори и на пръв поглед да не изглежда стресиран.

Котките са много чувствителни към околната среда. Нещо толкова малко, колкото преместването на купата им с вода, или толкова голямо, колкото нов член на семейството, може да накара котката ви да предпочете пространството под меките завивки. Тежкото одеяло, може да има успокояващ ефект за гальовните животни, които да се чувстват защитени по този начин.

Не се чувства добре

Скриването може да е знак, че котката ви не се чувства добре. Като всеки друг, който е болен, тези животинчета се чувстват изтощени и търсят тихо място за почивка. Ако котката ви постоянно се рови под завивките, освен че има симптоми като летаргия, промени в използването на тоалетната, диария, липса на апетит, може да се чувства болна. В този случай, ще трябва да заведете котката си на ветеринар, за да я прегледа.

Макар че котките по принцип се крият навсякъде, завивките на нашето легло е едно от техните любими места. Причините са различни, но като цяло не можем да ги виним, че са така привлечени от това място - все пак, леглото е меко, удобно, топло и мирише на стопаните им. Няма по-прекрасно място за котките от това!

Вижте още:

Къде обичат котките да спят

Защо котките обичат да се крият

Виж още