Защо котките удрят с опашката си, когато лежат

котка лежи Снимка: iStock

С ъс сигурност всеки ден ставате свидетели на мъркащия си приятел, който лежи уж спокойно, но в същото време мята опашката си нагоре-надолу. Или пък ви гледа многозначително докато размята опашка, сякаш иска да ви каже нещо много съществено с това действие. Обикновено това не е причина за безпокойство, тъй като котките могат да „размахват“ опашките си, докато лежат или изглеждат видимо спокойни по най-различни причини.И в тази статия ще ги разгледаме!

1. Котката ви поздравява

Ако току-що сте влезли в стаята и котката ви е започнала да маха с опашка, това може да е поздрав, без да е необходимо котката ви да става. Има няколко начина, по които вашата котка може да ви поздрави, но повечето изискват да дойде до вас. Например, търкането на главата във вас или предмети наоколо често означава „Здравей!“, както и повдигнатата опашка.

котка лежиСнимка: iStock

Въпреки това, докато лежи, вашата котка не може да направи нито едно от тези неща. Поради това тя започва да мърда опашката си нагоре-надолу.

Dogsandcats.bg

2. Котката ви е спокойна

Удрянето на опашката може да е признак на задоволство, особено ако мяукащият приятел не изглежда заинтересован от нищо конкретно. Ако галите котката и тя нежно удря с опашка по земята, това е знак за удоволствие.

Въпреки това, не винаги приемайте, че махащата опашка означава, че котката е доволна, когато я галите. Както ще обсъдим по-долу, махането на опашката също може да бъде признак на агресия и разочарование. Махането на опашка може лесно да означава, че котката ви е разочарована или не се интересува от вниманието, което получава в момента.

И в двата случая ще трябва да обърнете внимание на другите сигнали, които вашата котка показва, за да определите защо маха с опашка.

3. Котката се чувства разочарована

котка лежиСнимка: iStock

Ако опашката на котка се размахва широко, докато лежи, това може да е знак, че е разочарована. Галенето често може да доведе до неприятна драскотина или котката ви да избяга от бързо, тъй като се е стимулирала прекомерно или не е в настроение да се гушка във вас.

Котките могат да се чувстват разочаровани по най-различни причини. Може би сте ги събудили или може би просто са не са в настроение. Понякога можем да открием източника на разочарованието на нашата котка и да помогнем да го поправим, но друг път не можем. Това не е непременно знак, че нашите котки са разочаровани от нас. Точно като хората, всички котки ще са тъжни или недоволни в даден момент. Удрянето на опашката им е просто начин да го покажат.

4. Котката иска да играе

Ако мяукащият спътник лежи по корем и маха с опашка, може да е на път да се хвърли всеки един момент! Много котки махат с опашка като знак, че искат да играят, и понякога това кара опашката им да се удря по земята. Не се изненадвайте, ако гальовният приятел скочи няколко минути по-късно.

Обикновено може да разберете, че котката иска да играе, защото зениците ѝ ще се увеличат и те ще бъдат твърде концентрирани върху това, което котката „дебне“. Може дори да чурулика или да издава звуци. Котките също ще мърдат дупето си и ще местят тежестта си, за да намерят баланса си, преди да скочат. Сега е моментът да извадите играчките за котки.

5. Котката изпитва болка

котка лежиСнимка: iStock

Махането на опашка също може да е знак, че котката ви изпитва болка. Гальовните приятели са много добри в прикриването на болката и болестите си и не искат никой да забележи, че са уязвими. Обикновено този вид движение на опашката е внезапно и не изглежда свързано с нищо случващо се. Това е неволно, рефлексно действие.

Ако имате съмнение, че гальовният приятели изпитва болка или дискомфорт помислете дали не показва други фини признаци за неудобство - криене, агресия, промяна в апетита или летаргия. Ако забелязвате, че нещо видимо не е наред с гальовния приятел - най-добре го заведете на ветеринар.

Имайте предвид, че движенията на опашката също могат да изглеждат резки и произволни. В тези ситуации обаче котката е концентрирана върху нещо. Ако изпитват болка, може да гледат или да не гледат нещо конкретно.

6. Котката е заспала

Понякога котките могат да се движат в докато спят или дремят леко. Обикновено това не включва никакви значителни движения. Вместо това, това може да видите само малки потрепвания на опашката или фино движение на нейния връх. Ако котката ви изглежда изнервена и изведнъж започне да движи опашката си, тя вероятно просто сънува.

котка лежиСнимка: iStock

Вашата котка може да удря с опашка по земята по няколко причини. Ще трябва да разгледате обстоятелствата и другите телесни сигнали на вашата котка, за да определите точно защо. Честно казано, тупането с опашка е доста стандартно нещо, което котките правят, така че не винаги е най-точният начин да разберете какво чувства вашата котка. Можете да използвате другите улики, които вашата котка ви дава, които може да ви осигурят полезна информация.

Когато вашата котка започне да маха с опашка, обърнете внимание на околната среда и другите движения на тялото (или липсата на такива).

Вижте още:

Защо опашките на котките трептят

10 признака, че котката ви е свръхстимулирана

10 породи котки с пухкави опашки

Виж още