10 породи котки с пухкави опашки

котка тича Снимка: iStock

К отките са прекрасни същества. Всичко в тях е прекрасно - от малките им заострени уши, пухкава козина, красиви очи, дори и острите им нокти. Една от любимита части на котешкото тяло е пухкавата опашка, която при някои породи котки е наистина забележителна. Кои породи се отличават с бунали опашки?

1. Мейн Куун

Най-голямата порода опитомени котки, Мейн Куун има и невероятно пухкава опашка. Тя наподобява тази на енот, чак до черните пръстени, които я обграждат.

Опашките им не потъват в снега и могат да се завиват около цялото тяло, което помага да се запазят топли, когато стане студено. Най-важното обаче е, че те изглеждат очарователно през цялата година.

2. Бирманска котка

коткаСнимка:

Dogsandcats.bg

Бирманската котка, има дълга, копринена козина, която завършва с гъста, пухкава опашка. Въпреки височината, която носят в опашките си, тези котки нямат подкосъм, което ги прави по-малко склонни към рошене и линеене.

3. Норвежка горска котка

От името им вероятно се досещате защо Норвежките горски котки се нуждаят от толкова пухкави опашки. Всъщност цялото им тяло е гъсто и бухнало, а козината им е водоустойчива и с дебел подкосъм.

4. Нибелунг

Една от най-редките и най-нови породи котки, Небелунгите всъщност произхождат от Съединените щати. Те имат дълги, пухкави опашки с козина, която е по-дълга от тази на останалата част от тялото им. Освен това по ушите и между пръстите на краката им има кичури козина.

Тези котки са склонни да бъдат придирчиви към някои неща, като например качеството на тоалетната им. От друга страна, ако имахте такава величествена опашка, нямаше ли и вие да я пазите?

5. Хималайска котка

Известни още като „Хималайска Персийка", тези котки са подобни на своите персийски братовчеди. Две основни разлики обаче трябва веднага да ви изпъкнат: пронизващите им сини очи и дебелите, буйни опашки. Тези котки имат кръгли тела и къси крака, в резултат на което не могат да скачат толкова високо, колкото много други породи.

Въпреки това те компенсират липсата на атлетични способности с голямата си красота.

6. Сомали

Сомалийската котка е потомък на Абисинската котка, въпреки че точният ѝ произход е неизвестен. Въпреки че имат гъста козина навсякъде, особено забележителни са гъстите им опашки. Козината им е изключително фина и това ги прави по-меки на допир от много други породи.

7. Ла Перм

Котките Ла Перм имат дълга и къдрава козина, откъдето идва и името им. Къдриците обаче не са толкова плътни по опашките им, което им придава гъст, бухнал вид.

Тези котки произхождат от Съединените щати и все още не са много често срещани.

8. Рагдол

коткаСнимка: iStock

Това са средни по размер котки, които имат и пухкави опашки. Рагдоллите се смятат за отлични домашни любимци за хора, които не обичат котки, тъй като следват стопаните си, нямат проблеми с това, че се държат с тях, и са изключително любвеобилни. От друга страна, хората, които харесват котки, също обичат тази порода.

9. Турска ангорска котка

Ако започнете да оглеждате върха на носа им, Турската ангора ще изглежда като всяка друга котка. Това е така, докато не стигнете до опашките им. Тогава тя е просто експлозия от дълга, пухкава бяла козина.

Тези котки са изключително атлетични и предпочитат да кацат на най-високата повърхност във всяка стая. Това е добре за вас, тъй като така красивите им опашки са на най-близко разстояние за галене. Разбира се, ще трябва да ги почиствате доста често.

10. Сибирска котка

коткаСнимка: iStock

Тези гальовни приятели са много пухкави, имат дебела, водоустойчива козина и разбира се - бухнали опашки. Тъй като произхождат от толкова студено място, тези котки са „снабдени“ с необходимите средства да оцеляват на студ.

Макар че всяка котка заслужава любов, на котка с пухкава опашка е трудно да се устои. Всички изброени по-горе породи са известни с бляскавите, буйни опашки и биха били чудесни домашни любимци за всеки, който си търси пухкав приятел.

Виж още