Защо опашките на котките трептят

котешка опашка Снимка: iStock

Т рептящата котешка опашка е само един от поредицата начини, по които вашата котка общува с вас. Важно е да вземете предвид контекста, но опашката на котката ви може да люлее, да маха, да се блъска в пода или да седи неподвижна. Може също така да потрепва, в края или по цялата дължина, а за това фино движение има различни причини.

По-долу ще маркираме някои от най-вероятните причини за вибрираща котешка опашка, дали това трябва да ви притеснява и какво можете да направите, за да отстраните всички потенциални проблеми, които я причиняват.

Защо опашките на котките трептят?

котешка опашкаСнимка: iStock

Котките могат да изглеждат непредвидими. Но ако искате да знаете дали нещо притеснява вашата котка или какво вероятно означава дадено действие или поведение, трябва да имате предвид контекста. Какво друго се случва по това време и какво друго поведение проявява вашата котка?

Dogsandcats.bg

Определете дали има нови звуци или движения, които може да плашат или разстройват вашата котка. Гальовните животни имат невероятно чувствителен слух, което означава, че те могат да чуят неща, които вие не можете.

Движението на опашката и езика на тялото

Някои котки са много вокални. Те мяукат, мъркат, съскат, ръмжат или „чуруликат“. Някои от тези реакции са инстинктивни и еволюционни. Някои са били научени, когато котките са се адаптирали да живеят с хора.

Например котките рядко мяукат на майките си, когато са малки. Това не е средство за комуникация между възрастни котки, но домашните котки мяукат през целия си живот, за да комуникират с хората.

Така че, въпреки че не могат да говорят, котките са добри комуникатори и освен „речника си“ от котешко мяукане, те разчитат в голяма степен на езика на тялото и движенията на тялото, за да помогнат за предаването на съобщения на други животни и хора. Опашката им е една от най-изразителните части на тялото.

Защо котките клатят опашките си?

котешка опашкаСнимка: iStock

Опашката на котката може да трепери или вибрира на върха или по цялата дължина. Някои от най-често срежаните причини са:

  • Безпокойство

Някои котки могат да станат много тревожни и ако няма видими признаци за нещо, което може да причинява това, вероятно е шум или промяна в обстановката, която причинява безпокойството. Лаят на кучета, мяукането на котки и други естествени звуци може да са причината и поради острия слух на котката може да се наложи да се концентрирате, за да го чуете сами.

  • Нетърпение

Котките са известни като нетърпеливи животни. И те могат да се превърнат от спокойни и отпуснати в нетърпеливи за миг. Причините за нетърпение може да включват твърде дълго време, за да ги нахраните или може да не играете любимата им игра съвсем правилно. Нетърпението е на една крачка от гнева, така че търсете знаците, ако искате да избегнете драскането или хапането на котката.

  • Гняв

Вашата котка може да има подобна реакция, когато е ядосана. Различните котки се ядосват на различни действия. Може да сте прекарали няколко секунди твърде дълго, галейки котката си, или да правите нещо, което я дразни. В този случай трептящата опашка може да е предупреждение, че е време да оставите мъркащия приятел на спокойствие.

  • Щастие

Както виждаме най-често вибриращата котешка опашка представлява отрицателна емоция или лошо настроение. Но има случаи, когато потрепващата опашка може да е положителен знак и котката да демонстрира удовлетворение. Ако галите котката си и тя изглежда се наслаждава, това е вероятната причина за вибрациите на опашката. Вашата котка може да проявява вълнение от храната, лакомството или играчката, които току-що сте извадили.

котешка опашкаСнимка: iStock

Защо котките трептят с опашките си, докато лежат?

Ако мъркащият приятел ви спи и забележите, че опашката потрепва, може да е защото котката сънува. Вероятно е придружено от потрепване на очите, лапите и други части на тялото. Това не е непременно лош сън. Не е изключено гальовният приятел да сънува. Истината е, че не знаем какво сънуват котките, но вероятно няма причина да ги събуждаме.

Също така е възможно вашата котка да е будна и да потрепва опашка, защото чува птици навън или други звуци, които представляват интерес за нея.

Въпреки че котките могат да бъдат много изразителни, те имат ограничен брой начини, по които могат да общуват с нас. Те могат да вокализират емоции, но имат само ограничен набор от звуци, които могат да издават, така че разчитат на езика на тялото и други методи за комуникация.

Трепереща или вибрираща опашка е един метод, който те могат да възприемат. Въпреки че може да е признак на щастие или задоволство, по-вероятно е този вид реакция да означава, че котката е уплашена, тревожна или развълнувана и трябва да предприемете стъпки, за да разберете каква е причината за възбудата, за да успокоите мъркащия приятел в случай на нужда.

Вижте още:

Защо опашката на котката се „надува“

Защо котката ми ме удря с опашката си

Защо опашките на котките са толкова дълги

Виж още