Защо опашките на котките са толкова дълги

котешка опашка Снимка: iStock

К отките са обожавани заради много от физическите си характеристики: пухкава козина, големи очи, миловидни и сладки изражения, пухкави лапи, понякога и дълги и красиви опашки. Всяка характеристика в тялото на гальовните животни е създадена перфектно, за да изпълнява функциите си, но защо опашките на котките са толкова дълги?

Опашката на домашната котка обикновено е дълга около 30 см, а често тялото им е дълго само около 45 см, което означава, че опашката им е по-дълга от половината дължина на тялото!

Тези дълги опашки служат за нещо друго освен за красота и трябва да разберем защо. В тази статия ще разгледаме причините за дългата опашка на котката и какво може да се опитват да ви кажат.

1. Баланс

котешка опашкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките имат дълги опашки, за да подпомагат равновесието си. Това е особено важно, когато вървят или тичат по малка платформа като стена или рафт. Докато котката ви тича и скача, дългата ѝ опашка ѝ помага да поддържа равновесие и да усуква и завърта тялото си, докато е във въздуха.

Опашките им служат и като противотежест, която им помага да се преобърнат, преди да достигнат земята, поради което изглежда, че котките винаги се приземяват на краката си.

2. Да разбират заобикалящата ги среда

Опашките, както и мустаците, допринасят за усещането за допир на котката. С нея мъркащите животни могат да оглеждат заобикалящата ги среда, за да определят дали е безопасна, и тъй като е дълга, може да усеща по-големи повърхности и да достига по-далеч. Нервите в опашката на котката ще ѝ помогнат да координира отговора.

3. Топлина

Едно сладко нещо, което всички собственици на котки са забелязали, е, че когато котките спят на топка, те обикновено свиват дългите си опашки около тях, като правят плътен кръг. Те правят това, за да се стоплят и да регулират телесната си температура.

4. За възпиране на дразнители

Ако котката ви е притеснена от насекоми, неприятна миризма или дори от човек или друго животно, тя може да размахва дългата си опашка, за да се опита да разчисти района.

5. За комуникация

котешка опашкаСнимка: iStock

Опашката на котката ви е важен индикатор за нейното настроение. Позицията на опашката им разкрива най-много за това как се чувства котката. Разбирането на езика на котешката опашка ще ви помогне да разберете котката си и да идентифицирате по-лесно сериозни проблеми.

Защо котката увива опашката си около вас?

Когато гальовният домашен любимец се промъква покрай краката ви и увива опашката си около вас, тя желае да взаимодейства и това е поздрав, подобно на това, което хората предлагат за ръкостискане или прегръдка. Те правят същото и с други котки, като преплитат опашките си.

Могат ли котките да живеят без опашки?

За щастие, ако котка загуби опашката си, тя ще се научи и адаптира и да живее без нея. Дългата опашка на котката се използва за баланс, комуникация, поддържане на топлина и себеизразяване. Съществуват породи гальовни животни, които се раждат без опашка или много малка такава (напомняща на зайче), които нямат никакъв проблем с пъргавината и баланса си, тъй като за тях нормалното положение е да бъдат без опашка.

Дългата, тънка опашка на котката е нещо повече от сладко физическо качество. Тя осигурява на котката равновесие, топлина и способност да усеща заобикалящата я среда и да отблъсква дразнители. Най-очарователното обаче е, че дължината на опашката им позволява да правят жестове и форми, които им позволяват да общуват. След като разберете защо опашката на котката изглежда и се държи по този начин, ще имате съвсем нова връзка с вашия котешки приятел.

котешка опашкаСнимка: iStock

Вижте още:

Котешката опашка – какво можем да научим от позицията й

6 начина, по които котката ви комуникира с вас

9 породи котки, които имат къси опашки

Виж още