Как да разберем дали ушите на кучето ни ще се изправят

куче уши Снимка: iStock

Д окато при чистокръвните кучета има генетични предразположения и по-стандартен външен вид, четириногите от смесени породи понякога буквално не приличат на себе си като кутрета, в сравнение с момента, когато достигнат зряла възраст.

куче ушиСнимка: iStock

В допълнение, дори кутретата от едно котило могат да са напълно различни. При чистокръвните кучета имаме стандарт на породата, определено от Американския киноложки клуб и други водещи организации по света. Смесените породи обаче, могат да изглеждат като единия от родителите си или да са напълно различни. 

Всички кученца се раждат със сладки клепнали уши, но докато растат, хрущялът им може да се втвърди, като в даден момент ухото може да започне да стърчи нагоре, придавайки им вид на вълк, Хъски или Немска овчарка (последните са истински очарователни, тъй като обичайно първо едното им ухо „щръква“, а другото стои клепнало!).

Dogsandcats.bg

кученцеСнимка: iStock

Ако се чудите дали ушите на вашия домашен любимец ще се изправят или не, предлагаме ви заедно да проследим основните фактори, които влияят върху този процес. 

Кога обикновено се изправят ушите на кучетата

Изправянето на ушите при кучетата е относително бавен процес, който се развива с течение на времето. Обикновено започва от около две-три седмици след раждането и може да продължи седем-осем месеца. Това зависи от размера на животното, породата и кога то достига пълния си ръст на възрастно.

При по-малките кучета това се случва по-бързо, за това и при тях има щръкнали уши по-рано, докато при по-големите четириноги, които достигат зрялост по-късно, ушите също се изправят по-бавно. Характерно е също, че двете уши рядко се изправят наведнъж, а в процеса по изправянето им може да има и момент, в който не са стабилни и с постоянна форма.

куче ушиСнимка: iStock

Какво влияе на процеса по изправяне на ушите на кучетата?

Може да забележите, че след като ушите на кучето ви „уж“ са се изправили, те се връщат надолу, а после отново застават в щръкнала позиция. Това може да се повтори неколкократно и е съвсем естествено.

В основата на ушите на домашните ни любимци има хрущял, който има нужда от калций. Когато кутрето започне да сменя зъбите си (от бебешки в постоянни), целият калций в тялото му се отклонява към тях, което може да остави ушите малко отпуснати. Респективно, щом никненето на зъбите приключи, ушите също ще се стабилизират. 

куче ушиСнимка: iStock

Как можем да разберем дали ушите на кучето ни ще се изправят?

Основният и най-важен показател за това дали ушите на кучето ви ще се изправят, е свързан с породата и външния вид на родителите му, ако тя е смесена.

  • Каква порода е кучето ви?

Първият показател за това дали ухото на кучето ви ще стои изправено нагоре или не, е породата му. Някои от популярните кучета, които остават с клепнали уши, включват Кокер шпаньол, Бигъл и някои хрътки, докато сред тези, чиито стандарт изисква те да са изправени, включват Немска овчарка, Акита, Сибирско хъски, Чихуахуа и Йоркширски териер.

Достатъчно е да разгледате описанието на породата на питомеца си, за да знаете какво да очаквате и как трябва да изглеждат ушите на представителите й.

Ситуацията при смесените породи е малко по-сложна. И двамата родители на питомеца ви трябва да са с изправни уши, за да са такива и при кучето. Въпреки това правило, смесените породи като цяло имат неочаквани генетични черти, така че не ви съветваме да залагате само на това. 

куче ушиСнимка: iStock

  • Как кучето ви показва вълнение?

Друг индикатор е начинът, по който домашният ви любимец показва вълнение. Кучетата имат свой собствен начин на общуване, като махане с опашка, за да покажат, че са ентусиазирани или свиването й между задните крака, за да демонстрират страх. Идентично, ушите им също влизат в ролята на комуникатор на езика на тялото.

Четириноги, които постоянно наострят уши, когато чуят нещо странно или дори името си, може да са по-умели в изразяване на емоциите си чрез ушите. А това може да спомогне за изправянето им.

куче ушиСнимка: iStock

  • В каква позиция стои ухото на кучето?

Анатомията на главата на кучето също може да ви послужи като индикатор. Ако ушите му са разположени близо едно до друго и стоят високо на главата, то вероятно е те да се изправят.

По-малките уши (спрямо размера на животното) също по-често се изправят в сравнение с пропорционално по-големите и обемни.

куче ушиСнимка: iStock

Трябва ли да се притесняваме, ако ушите на кучето ни не се изправят?

Нямате причина за притеснение, ако ушите на кучето ви не се изправят, освен ако не искате да участвате в изложби, а външният вид на питомеца ви не отговаря на стандарта на породата му. 

Ако ушите на кучето ви не се изправят до осмия месец (а по стандарт би трябвало), можете да направите посещение при ветеринарния си лекар, за да се уверите, че няма основно здравословно състояние или че всичко с диетата на косматия ви другар е наред. 

куче ушиСнимка: iStock

Формата на ушите на кучето до голяма степен се определя от генетиката и дори кутретата от едно котило могат да изглеждат съвсем различно едно от друго. При някои четириноги ушите се изправят в определена възраст, докато при други винаги си остават клепнали. В крайна сметка, най-добрият начин да определите дали кучето ви ще бъде с щръкнали уши или не, е просто да изчакате и да видите. С малко търпение в крайна сметка ще се окажете с идеалното четириного другарче за вас, независимо от формата на ушите му!

 

Виж още